Witam Was. Posiadam akcje Orła od ponad roku. Mam dość dobra pozycję bo poniżej 6 zł. Nie patrząc nawet na raporty nie sprzedam nawet jak poleci ponieważ wiem jak wygląda owa firma teraz a jak wyglądała w przeszłości. Według mnie takie inwestycje nie idą na daremno i mysle że to dobry biznes. Mam pytanko odnośnie przejęcia czy to tylko plotki czy była gdzieś kiedyś wzmianka o tym. Jakie wogóle macie stosunek w obecnej sytuacji do firmy, analizy itd. Dzieki
moja pozycja jest srednio ok 8PLN juz prawie 50K, inwestycji nie odpuszczam widac ze zalezy komus na sztucznym zbiciu kursu pod niska srednia przy wezwaniu. Moim zdaniem taka instalacja w srodkowej Europie, na gornym slasku i to w centrum rynku motoryzacyjnego to perelka. kapitalizacja 120 mln PLN to jakas kpina, to tylko 30 mln euro, to wartosc za jaka Exide Technologies albo Johnson Controls kupuje od nich olow i tu wlasnie tkwi potezna wartosc tej firmy. Ewentualny przeciek o walce o przejecie tej firmy winduje ten kurs na potezne wyzyny nawet w okolice 50PLN. Przejecie musi byc ustalone i zrobione w jeden dzien tak aby ktoras ze stron miala w jeden dzien 90% akcji i oglosila przymus wymuszony. Jak mi teraz wyglada zgniatanie kursu na wezwanie w okolicy 12-15PLN - oplaca sie trzymac przy dzisiejszym kursie 6,8 to potezny zysk. Wiec dalej dobieram i trzymam. Obstawiam walke o ta spolke pomiedzy Exide Technologies S.A a Johnson Controls. pozdrawiam
czy was juz wszystkich powalilo? spolka smiec zarzad ciagnie grube miliony mimo coraz gorszych wynikow, overheady ciagle rosna nigdy nie slyszalem o zadnym przejeciu - ludzie nie myslcie zyczeniowo tylko spojrzcie na fundamenty ktorych tu nie ma na podbitce stad uciekam jest masa lepszytch spolek, nie warto tracic czasu i nerwow na slabe pozdr
Spółka jest ewidentnie rozgrywana pod całkowite przejęcie i zdjęcie z GPW. Jeżeli będą grali bezczelnie to nikt z drobnych tu nie zobaczy żadnych zysków. Jedyna nadzieja w aktywności funduszy, ale coś mi się zdaje, że .................nie będą aktywne.
Ołów drożeje, jak przebije 1800 trzeba dokupywac. W ciągu pół roku będzie wiadomo co z tą spółką, do maja 2016r. To może byc taki hit jak bioton. Jestem pełenn optymizmu, jest więcej plusow jak minusow. Może byc chwilowe minimum, ale kupuje sie przyszlosc .
Johnson jest tą spółką zainteresowany od ponad roku, dokładnie wie co się dzieje w zakładzie i kontroluje sytuację.... Pierwsze pytanie to jak zachowają się fundusze, może są już dogadane, drugie pytanie, kiedy nastąpi finalizacja.
Też mam wejście trochę ponad 6. Mógłbym już spokojnie wyjść ale to trudne przy tej płynności. Poza tym jak mówicie że tu się będzie działo... po odbiciu na surowcach to może być jeszcze conajmniej 10-15 % w górę a gdyby jeszcze wezwanie...
Pozytywnym sygnałem na pewno jest to że od roku ktoś większy kupuje w dołkach, w ogóle z technicznego punktu niezła formacja sie kształtuje, no ale to tylko analiza techniczna niestety
W tym tygodniu wyniki, na plus to zwyzka, na minus to spadek. A tak ogólnie dla calego rynku jestem pesymistyczny , na poczatku roku trzeba opuscic gielde na pol roku.
niezle to wygląda, pytanie jak to będzie w kolejnych kwartałach cf niezły bo faktoring wdrożyli i zapasy upłynnili i korzystnie przerabiali pewnie trochę kurs podrosnie
A co to się stało w III kwartale. Nowa Polska? Zaczęliśmy księgować w Polsce a nie na wyspach. Naprawdę jak niewiele potrzeba, wystarczy tylko kraj posprzątać ze śmiecia, a te sprzątanie dopiero na poziomie mentalnym się zaczęło. NO po prostu strach się bac co z tym złomem ołowianym będzie w kolejnych kwartałach.
jakis czas temu pisalem ze w aktywach ukryte jest ok 20 mln PLN i w koncu to pokazali. Pierwszy kwartal z fajnym zyskiem, kredyt splacony jednym ruchem. Teraz Orzel moze wyrabiac 16-20 mln zysku netto rocznie. oplacalo sie siedziec jedziemy spowrotem na 12-15, chyba ze jeszcze po drodze bedzie jakies wezwanie. pozdrawiam
Piękne wyniki. Wezwanie bardzo możliwe, bo trzymają kurs za pysk mimo takich wyników. Dzisiaj powinny być widły i to nie jedne, a kurs ledwie w górę. Moim zdaniem wezwanie możliwe jeszcze w tym kwartale. Po wczorajszym raporcie ciężko będzie ogłosić wezwanie w cenie poniżej 10 zł!
Skoro przejęcie przez Johnson Control jak plotka niesie nie dojdzie do skutku (Johnson nie ma obecnie pieniędzy i m.in stara się sprzedać częśc biznesu) a Johnson od wielu miesięcy wiedział co się dzieje w spółce i to przejęcie chyba naprawdę miało dojśc do skutku to teraz w obecnej sytuacji trzeba od nowa szukać kupca a więc i pokazywać wynik, plotka niesie , że może Arcelor Mittal... Zobaczymy co dalej i zobaczymy co ze skupem.....
a moze jest dwoch chetnych na przejecie tej spolki? tylko chwilowo jeden dal sygnal ze sie zastanawia. ciekawe jaka cene ustalaja przy przejeciu. moim zdaniem ok 12-15PLN. ja czekam, mam czas.
Plotka z Mitalem to tylko twoje pobozne zyczenie. Hindus jak by mial cos brac to by juz dawno wykupl stalprofil i stalprodukt. Bardziej pasuje do przejecia orla taka jedna notowana na gpw spoleczka ktora bardzo agresywnie przejmuje za granica wspomagajac sie przy tym kolejnymi emisjami. pozdrawiam
zwroccie uwage na strukture aktywow i pasywow. Aktywa obrotowe 192 w tym zapasy 83, czyli 109 mln aktywow bardzo plynnych i 22 mln pieniedzy w kasie. Pasywa krotkoterminowi i dlugoterminowe 101 mln. wniosek jeden zapasy w calosci 83 mln sa pokryte z kapitalow wlasnych i do tego zostaje jeszcze gorka. Spolka z wysoka plynnoscia. Bardzo fajny kasek do przejecia, hipotetycznie przyjmijmy ze wezwanie jest po 10PLN, to za 170mln ktos bierze instalacje do przerobu zlomu Pb w centrum europy przy fabrykach samochodow i 80 mln zapasow surowca ktory ma cykl rotacji ok 2 miesiace. z kalkulacji wynika ze instalacja + pozostale co jest w spolce jest za 90 mln. Sam sie dziwie ze to jeszcze na WGPW chodzi po 7,15PLN, bezpieczny poziom dla ORLA to ok 12-15PLN. potencjal wzrostu przy takiej plynnosci FF 22% w przypadku jakiegos przecieku to 25-50PLN. pozdrawiam
Niestety chyba nikt nie chce kupować przyszłości przy spadających metalach nawet jeżeli w perspektywie jest wezwanie - co ostatnio też wydaje się wątpliwe. Mittal ? Chyba rzeczywiście to pobożne życzenia. Cash owszem fajny pytanie tylko jak będzie zagospodarowany. Jeśli na rozwój i przejęcia to OK, ale to długa perspektywa.
dziekuje za spadki, jeszcze dokupilem 3kilo i sam sobie sprzedalem i kupuilem, zeby mniejszy podatek placic do naszego fiskusa. kierunek orla jest jeden ;) pozdrawiam wszystkich
doskonały moment na kupno, ciekaw jestem czy obronimy po raz 2-gi historyczny dołek, jeśli tak to mamy prawie pewność że wyjdziemy powoli z trendu bocznego
wyniki za 4q tez powinny byc dobre. olow wysoko dolar wysoko. spolka po splacie kredytu wiec w koncu 2016 rok powinien byc bardzo dobrym rokiem ja nastawiam sie w dlugim terminie