Jeżeli to ma oznaczać totalny dół i brak perspektyw to nie wiem skąd oni czerpią zapał do takich działań. Coraz więcej nowych modeli odnosi sukces a jak widzę wprowadzanie przez GSMy do swoich ofert badziewnych CAT-ów (pancerniaki) z kosmiczną ceną to tylko mnie utwierdza że strategia sprzedaży którą obrał Tfone da dużo lepsze wyniki bez łaski przepłaconych i zaszachowanych GSMów. Ludzie zaczynają odchodzić z wielomiesięcznych umów abonamentowych. Tak tak a gdzie jest zysk z tych obrotów? Też jeszcze tylko to mnie niepokoi ale warto zaryzykować.
Modele z tych pierwszych strzepkow informacji wygladaja co najmniej dobrze, jedynie ten Artis (nastepca Luny) moglby miec 2 GB RAMu - ludzie by za to zaplacili, nawet jesli cena by urosla o kilkadziesiat pln. Infinity 2 jesli utrzymuja ta cene , a czterordzeniowy procek to bedzie nowa, szybka jednostka to sie sprzeda i to dobrze :). Brakuje jeszcze modelu w okolicach 999, po axe lte powinni sie nauczyc, ze sa ludzie ktorzy zaplaca tyle za porzadne bebechy - z drugiej strony wypuszczanie telefonu z wieksza rozdzielczoscia ekranu niz HD dla telefonow do 5 cali wlacznie mija sie z sensem ekonomicznym... potrzeba lepszych bebechow zeby plynnie chodzilo, wiekszej baterii dla utrzymania podobnego czasu pracy a zysk praktycznie zaden na tej wielkosci ekraniku. Podobnie z reszta z prockiem, lepszy mocny czterordzeniowiec z dobrym ukladem graficznym, niz hexa octa z niewykorzystanymi rdzeniami. O aparatach nie ma ani slowa ale ze z tylu infinty II bedzie co najmniej 13 mpx to chyba mozna przyjac za pewnik :). Bardzo wazne, ze wszedzie naklejki z 5.1 bo wszystkie 5.0.x mialy bardzo rozne i bardzo duze problemy, od czasu pracy na baterii przez problemy z dual simem, czy faktem, ze wiekszosc latek bezpieczenstwa byla wprowadzona w 5.1 ... chyba zaden rozsadny producent/dystrybutor by sie nie pchal w wersje 5.0.x w nowym produkcie :).
Chyba pierwszy raz ktos inny niz biedra zamowil u nich "exclusive'a" dla siebie :). Myphone compact ma trafic do sieci elektromarketow - obstawiam media/saturn, szczegolnie, ze myphone wspolpracuje nie tylko z polskim odzialem tej sieci ;). Moze po takim taniutkim modelu na wylacznosc pojda za ciosem z drozszymi modelami.
No coz przykro to mowic, ale okazalo sie, ze nowe modele to g w zlotym papierku podobnie jak bylo z infinity, widac historia z axe lte niczego im nie podpowiedziala... mam tylko nadzieje, ze zamowili krotkie serie tych nowych sprzetow... . Wszystkie nowe modele o gorszej wydajnosci niz poprzednicy... bo procek jaki wybrali do Infinity II, Cube LTE i Artis (tak wszedzie ten sam) jest po prostu zenujaco slaby. No i 5 Mpix w Infinity II, w ogole po co tam 2 GB RAMu z takim prockiem (ktos kto wymyslal specyfikacje w ogole skonczyl jakies studia albo chociaz kurs podstaw logicznego myslenia)? No coz moje zakupy okazaly sie chyba jednak przewczesne... dam im szanse bo moze wiedza jak ten szrot upchnac i zaczna zarabiac krocie na upychaniu ludziom g, ale wiary w nich to mi mocno po ostatniej konferencji ubylo.
A mógłbyś się kolego podzielić jakimś linkiem do tych newsów o specyfikacji nowych modeli. W linku, który ja zapodałem takowych o których ty piszesz nie ma.
"Trochę szkoda, że w ofercie zabrakło typowego flagowca, ale producent tłumaczy ten brak zapotrzebowaniem rynku. Dopóki najważniejszym czynnikiem decydującym o powodzeniu danego telefonu będzie wyłącznie cena, nie możemy liczyć na wyśrubowane parametry."
I dlatego im axe lte juz drugi raz na magazynie zbraklo... . Wnioski wyciagneli pewnie na podstawie powodzenia infinity, tylko on sie nie sprzedal innej przyczyny, czyli ladne opakowanie i g w srodku. Axe lte sie sprzedaje swietnie bo choc nie jest tani ma swietne osiagi i idealnie dobrane podzespoly, te nowe linie podazaja sladem infinity znaczy zloty papierek i g w srodku.
Dzięki za info. Rzeczywiście te specyfikacje nie robią wrażenia ale musimy poczekać na ceny. Flagowiec flagowcem ale ten nowy Infinity to wygląda raczej jak krok do tyłu czyli tak naprawdę dwa. Ludzie chyba jednak kupują oczami i jak zobaczą mniejsze gigaherce to nie wiem czy się skuszą. Paradoksalnie w Polsce zasada zastaw się a postaw się jest nader pielęgnowana i więcej biedoty zapierdziela z topowymi szajsungami i Iphonami niż cała elita ze średniakami włącznie. Mam nadzieję, że pieniądze, które wykładają w marketing, pijar i research pokażą co innego w nadchodzących raportach. Nie wiem czy te specyfikacje nie pokazują też generalnie że ceny u Chińczyka poszły do góry a to by był zły znak.
Spodziewalem sie skutecznej odpowiedzi na Live 3 od Krugera (ktory ma start rownie swietny jak mial axe lte), a myphone do konca roku zamierza wypuscic same kaszaloty. Mam wrazenie, ze z hammerami im sie trafilo jak slepiej kurze ziarno. Teraz znowu plyna do PL modele, ktorych pierwsza partia bedzie sie sprzedawac miesiacami... . Nie wymagalem najbardziej wydajnych prockow, ale oni wsadzili procki ktore dostaja siodmych potow przy wyswietlaniu filmu w rozdzielczosci hd, nie mowiac o grach czy kilku aplikacjach na raz (wiec po co 2 GB RAM?). Modele Artis, Infinity II kompletnie nieprzemyslane, reszta sie sprzeda :). Szkoda straconych klientow oczekujacych na Luny II i Infinity II z prawdziwego zdarzenia (i gotowych zaplacic wiecej), ktorzy teraz rozejrza sie za czyms lepszym gdzie indziej. A wystarczylo przy zachowaniu reszty parametrow wsadzic minimum MT6732 (lub osmiordzeniowca jak w axe lte) 13 Mpix optyke i podpakowac do 1.5-2 GB Artisa... .
Zgadzam się z Wami. Przede wszystkim powinni aparat wsadzić 13 MPix i RAM do 2GB bo jak sobie porównam mojego NEXTA który ma aparat 8 MPix i teź 1GB Ramu to dla mnie Infinity II szału nie robi i zapewne jej nie kupię choć planowałem. Ale myślę, że oni (TAJFUN) celują w inną grupę klientów. Zapewne chcą zaoferować telefony w niskiej cenie i idą w ilość bo takie były wymagania Biedry i tego elektro. A jak przyjdzie Babcia czy Dziadzio do Biedry i zobaczy telefon za 299 czy może 449 i bedzie mógł sobie na to pozwolić to kupi wnusiowi pod choinkę lub na mikołaja i tyle. Myślę że powinni jednak Infinity II podrasować bo tak to jest słuchawka jedna z wielu.
No spoko, moze maja plan jak ten caly szrot opchnac. Wchodza w szranki w upychaniu ludziom g... z manta i goclever (wiec po co te wydane miliony na budowanie marki), a allview czy overmax odplywa im coraz dalej, za chwile bedzie im siedzial na plecach lechpol. W przedziale 650-1000 ich po prostu nie ma (bo watpie ze nawet infinty II znajdzie nabywcow za wiecej niz 600-650 pln). Wsrod tych nowych modeli nie ma sztuki ktora moglbym polecic komus znajomemu jako tansza alternatywe drozszego smarta z kategorii A. Bo kazdy z nich ma nie jakas niedorbke z ktora mozna zyc, ale przynajmniej jeden powazny sprzetowy brak, ktory uniemozliwia komfortowe korzystanie z funkcji multimedialnych. Kazdy jeden z tych modeli to sprzet nastawiony na masowke i glupiego klienta ktory to kupi, a po kilku miesiacach z wscieklosci rzuci o sciane. Spoleczenstwo generalnie durnieje, wiec moze to jednak sluszny model biznesowy, szkoda tylko milionow wydanych na promocje/targi. Ostatnia sensowna linia jaka sie im ostala jest hammer - co widac po sprzedazy.
Podstawowa tych krytycznych wywodów polega na tym że skupiacie się na kilku parametrach nie biorąc pod uwagę jakości wykonania oraz ceny. Arek, mówisz że inni odjeżdżają tylko, że ni jak to się ma do sprzedaży bo tu myPhone bije na głowę pozostałe B-Brandy a chyba o to głownie chodzi. Też uważam że powinni regularnie wypuszczać topowy model z fajnymi bebechami nawet jak by złotówki mieli na nim nie zarobić bo to daje kopa dla pozostałych modeli -> świetnym przykładem AXE LTE ale bardzo złudne jest porównywanie tylko przez pryzmat GHz. Pozdostaje jeszcze kwestia tego co nas akcjonariuszy najbardziej interesuje czyli zysk. Porównujemy specyfikacje z ceną detaliczną a to jest słuszne jedynie dla klienta a jakie relacje cenowe pomiędzy się kryją to już inna bajka ale dla inwestorów kluczowa. Tego niestety nie wiemy ale być może ta nowa linia ma dać to czego oczekujemy my inwestorzy:)
Podstawowa słabość tych krytycznych wywodów polega na tym że skupiacie się na kilku parametrach nie biorąc pod uwagę jakości wykonania, ceny oraz brandu. Arek, mówisz że inni odjeżdżają tylko, że ni jak to się ma do sprzedaży bo tu myPhone bije na głowę pozostałe B-Brandy a chyba o to głownie chodzi. Też uważam że powinni regularnie wypuszczać topowy model z fajnymi bebechami nawet jak by złotówki mieli na nim nie zarobić bo to daje kopa dla pozostałych modeli -> świetnym przykładem AXE LTE ale bardzo złudne jest porównywanie tylko przez pryzmat GHz. Pozdostaje jeszcze kwestia tego co nas akcjonariuszy najbardziej interesuje czyli zysk. Porównujemy specyfikacje z ceną detaliczną a to jest słuszne jedynie dla klienta a jakie relacje cenowe pomiędzy się kryją to już inna bajka ale dla inwestorów kluczowa. Tego niestety nie wiemy ale być może ta nowa linia ma dać to czego oczekujemy my inwestorzy:)