• PLN/CHF futures kontrakt - plynnosc, koszt - pilne Autor: exotica_11 [82.26.87.*]
    Pragnac uniknac wyzszych marz i kosztow przewalutowania rozwazam hedging mojego portfolio mieszkaniowego na gieldach futures. Wyglada na to ze na polskiej gieldzie tylko najblizsze kontrakty sa plynne. I tez nie wiem jakie sa widelki. Byc moze moglbym to odtworzyc kupujac kontrakty na innych gieldach. Przy nominalnej wartosci 300,000 USD do 1000,000 USD jaki koszt roczny musialbym poniesc (chodzi glownie o bid-ask i czestotliwosc hedging tych kontaktow) - moze procentowo od kwoty. Czy sa na tym forum odpowiedni praktycy? Dzieki bardzo za podpowiedz.
  • Re: PLN/CHF futures kontrakt - plynnosc, koszt - pilne Autor: pawel_sliwa [217.153.78.*]
    witam,
    temat zabezpieczania kredytu nie jest łatwy, szczegolnie jezeli bierzemy pod uwage hipoteczne kredyty. wynika to z długości trwania kredytu i cyklicznego domykania części pozycji na instrumencie zabezpieczającym. Do wyboru ma Pan poza futures jeszcze opcje i CFD, ale nie sadze aby ktorykolwiek z tych instrumentów miał żywotność większą niż 1 rok. niestety nie jestem w stanie podać konkretnych wartości i myślę że bedzie miał Pan problem ze znalezieniem osoby która Panu pomoże gdyż zbyt wiele zmiennych i niewiadomych występuje w tej kalkulacji. Mam tu na myśli głównie odnawianie kontraktu po jego wygaśnięciu.
    W sumię myślę że lepiej by Pan wyszedł na przewalutowaniu uwzględniając spore prawdopodobieństwo osłabienia się złotówki w najbliższym roku może nawet dłuższym okresie.
  • Re: PLN/CHF futures kontrakt - plynnosc, koszt - pilne Autor: myszczyszyn [85.222.37.*]
    .
    no to się koleś pomylił z tym osłabieniem się złotówki. Dodatkowo ten pierwszy nieźleby obskoczył po dupie na oprocentowaniu.