Zapisanie wydatków związanych z budową Flirtów i innych nie rozliczonych projektów w pozycji kosztów I półrocza obniżających wynik i wycenę spółki, przed rozliczeniem kontraktu jest niezgodne z zasadami pełnej księgowości. Stąd kreatywna księgowość. Odnoszę wrażenie, że czeka nas korekta sprawozdania finansowego, a to oznacza, że sprawozdanie finansowe i wniosek o upadłość na jednym jadą wozie, któremu na imię humbug. Ktoś to jednak kupuje, korzystając z powyższego.
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju pozytywnie zaopiniowało 20 projektów związanych z transferem wyników badań do gospodarki, o łącznej wartości ponad 280 mln zł. Rzecznik prasowy NCBR Kamil Melcer wyjaśnił w rozmowie z PAP, że pozytywne zaopiniowanie wniosku jest promesą finansową ze strony Centrum i oznacza de facto przyznanie dofinansowania, o ile spółka z niego nie zrezygnuje. Wśród firm z pozytywnymi rekomendacjami jest Newag - dofinansowanie projektu pierwszej w Europie polskiej 6-osiowej elektrycznej lokomotywy wielosystemowej dla ciężkich składów towarowych zgodnej z TSI. Kwota dofinansowania 10 881 817.
Chodzipewnie o wniosek upadłego producenta samochodów Leo z Mielca. A jeśli o tym mowa to wiadomo ile czasu minie zanim sąd przyzna rację Nrwagowi że wniosek jest bezasadny i złożony w złej wierze? Czy newag może liczyć z tego tytułu na odszkodowanie ?
Tak może liczyć, jeśli wykaże szkodę. Ale UWAGA, każdy akcjonariusz, któremu puściły SL i ma na koncie odnotowaną stratę z tego dnia, może śmiało pozwać wtedy Leo.
A ja sobie myślę że przejęcie dawno uzgodniono i teraz trwa skup akcji przedzielany negatywnymi doniesieniami o zachowaniu kierownictwa. Oni zaparkowali akcje i w zasadzie trwają do czasu przejęcia na stołkach nie wadzac zbytnim optymizmem jakiemuś misiowi. Dlatego nie podskakuja za dużo bo ich nie wezmą na podwykonawców lub do konsorcjum.. Który to skupuje? Nie wiem. Ale Kreatywna księgowość może być poważnym naruszeniem prawa naszego prawa do rzetelności sprawozdań no i ustawy karno-skarbowej. To nie jest spiskową teorią dziejów. To mogą być świadome zagrywy przeciw akcjonariuszom. A za to jest biznesowa czapa jak dla Prezia VW