• Newag w sWIG80 Autor: ~Tomekkk [5.60.63.*]
    czy to dobrze?
  • Re: Newag w sWIG80 Autor: ~KP [89.73.25.*]
    Znaleźli się w sWIG80 bo wypadli z mWIG40. Wyrzucił ich Comarch, wg mnie dla funkcjonowania firmy nie ma to żadnego znaczenia.
  • Re: Newag w sWIG80 Autor: ~mjesn1 [37.249.96.*]
    Widocznie miało dla funduszy. A dla firmy żadnego. Dla przykładu rusza przetarg na modernizację ok. 50 szt. To tylko modernizacja ale dużej liczby i to na poziomach P4 i P5. Jak na to wpływa obecność w WIG 80. Kompletnie nijak. Raczej ważne jest co na to Mińsk Mazowiecki któremu GPW wisi i powiewa...
  • Re: Newag w sWIG80 Autor: ~ToMike [193.19.124.*]
    Ma to znaczenie tylko dla inwestorów międzynarodowych a tych i tak na Newagu nie było. Może dla TFI polskich ale nie sądze. TFI i OFE bardziej interesują dywidendy. W polskich warunkach ma znaczenie jak spółka przesuwana jest np z WIG 20 do WIG 40. Na WIG 20 londyńskie City jeszcze spekuluje
  • Re: Newag w sWIG80 Autor: ~antysyf [5.172.252.*]
    TFI miały na to czas. Przecież insiderzy wiedzieli o tym co najmniej od IIQ tego roku. Juz sie dostosowali dlatego bylo ukladanie portfeli. Mnie raczej interesuje ten przetarg na modernizacje 70 ezt na P5 i P4. Ile z tego ma szanse wziac Minsk Maz ile Newag? No i co Newag pokaze na Trako. Byc moze niespodzianka z PKP Cargo?
    Tak jak wcześniej pisałem uważam że na kontrakt z PKP Cargo na lokomotywy szansa jest bardzo duża z przyczyn które opisałem na jakimś wcześniejszym wątku. Co do remontu tzw kibli to mysle że część wpadnie dla Newagu a część zgarnie PESA poprzez Mińsk. Czy będzie po 50 %ciężko ocenić. Duży kontrakt i spory czas na wykonanie. Dobrze jak coś wpadnie
  • Re: Newag w sWIG80 Autor: ~PPP [85.193.222.*]

ToMike, przepraszam Cie, może to moja ignorancja, ale dlaczego napisałeś "część zgarnie PESA poprzez Mińsk".
    Czy Mińsk należy do PESY? Jeśli nie, to jaki Mińsk ma interes, by cokolwiek oddawać PESIE? Czyżby PESA teraz oddała im część produkcji, skoro się sama nie wyrabia?
  • Re: Newag w sWIG80 Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    ... bo serwisowanie Dartów w Mińsku, wcale nie oznacza konieczności oddawania PESIE rynku przez Mińsk.
    ZNTK Mińsk należy do Pesy. Zazwyczaj jak Pesa wygrywa jakieś remonty czy tez modernizacje to przekazuje to do Mińska.
[x]
NEWAG -3,94% 107,20 2026-05-04 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.