• OPTeam - FUNDAMENTALNE info!!! Autor: ~Bankowy [77.114.122.*]
    Podpisanie trójstronnego porozumienia dotyczącego sprzedaży akcji spółki Polskie ePłatności
    13-08-2015

Spółki OPTeam SA, Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych SA oraz Centrum Rozliczeń Elektronicznych Polskie ePłatności SA, podpisały trójstronne porozumienie o zamiarze sprzedaży akcji Polskich ePłatności należących do PWPW SA.
    Przedmiotem porozumienia jest określenie zasad i warunków współpracy wszystkich stron w celu umożliwienia PWPW SA poszukiwań inwestora zainteresowanego nabyciem akcji Polskich ePłatności . PWPW SA posiada pakiet 50% akcji, który daje jej udział 58,8% w głosach na Walnym Zgromadzeniu. Zarząd OPTeam SA zadeklarował, że planuje złożyć ofertę i nie wyklucza skorzystania z prawa pierwokupu akcji.

Należy przypomnieć, że powstałą stosunkowo niedawno, bo w 2010 roku, spółkę Polskie ePłatności OPTeam, wspólnie z PWPW, wyposażył w kadrę techniczną i menadżerską oraz inne zasoby niezbędne do rozpoczęcia jej działalności praktycznie od zera – mówi Wacław Szary, Prezes Zarządu OPTeam. – Polskie ePłatności już po kilku latach aktywnego funkcjonowania na rynku osiągnęła bardzo dynamiczny wzrost przychodów i osiągnęła próg rentowności. Dzisiaj jest jednym z czołowych uczestników polskiego rynku w zakresie obsługi płatności kartowych posiadając blisko 30 tysięcy terminali płatniczych.
    Zarząd OPTeam poinformował również, że rozpoczął starania mające na celu pozyskanie środków na realizację przysługującego spółce prawa pierwokupu akcji od PWPW SA. Aktualnie OPTeam posiada 50% akcji Polskich ePłatności, co daje 41,2% głosów na Walnym Zgromadzeniu.

Spółka PeP to jedno z naszych kluczowych aktywów, które daje  istotne perspektywy na rozwój zarówno w skali biznesowej jak i technologicznej – dodaje Wacław Szary.

Przygotowania do transakcji mają być przeprowadzone przy zapewnieniu bezpieczeństwa spółce Polskie ePłatności. Zarówno pod kątem zapobiegnięcia ujawniania informacji poufnych dotyczących PeP jak również ochrony praw i interesów akcjonariuszy.
  • Re: OPTeam - FUNDAMENTALNE info!!! Autor: ~kot [164.127.183.*]
    obrót po kluczowym info 79zł wystarczy za komentarz

• Re: OPTeam - FUNDAMENTALNE info!!! Autor: ~Bankowy [83.11.123.*]
    OPTeam chce wykorzystać opcję pierwokupu PeP, pracuje nad finansowaniem ISBnews - Biznes

Warszawa, 18.08.2015 (ISBnews)

- OPTeam deklaruje gotowość do wykorzystania opcji pierwokupu Polskich ePłatności (PeP) i pracuje nad zdobyciem finansowania na przejęcie, poinformował ISBnews prezes Wacław Szary. Spółka nie planuje nowej emisji akcji.„Od 2010 r. Polskie ePłatności bardzo intensywnie zwiększały przychody i osiągnęły próg rentowności. Stąd też dzisiaj kluczowym celem dla OPTeamu jest odkupienie od PWPW pakietu akcji – tak, aby w pełnym zakresie korzystać z efektów działalności PeP, a także szybciej i efektywniej je rozwijać" – powiedział ISBnews Szary.

Partnerem spółki, który gwarantuje i nadzoruje rozliczanie transakcji kartowych jest Bank BPH. Obecnie firma jest jednym z czołowych w Polsce uczestników rynku w zakresie obsługi płatności elektronicznych posiadając blisko 30 tys. terminali płatniczych. OPTeam posiada 50% akcji PeP, które dają mu 41,2% głosów na walnym zgromadzeniu.

„Nie możemy dziś mówić o wartości transakcji, bo trwają rozmowy na ten temat. Na pewno podstawą tych rozmów będzie niezależna wycena. Prowadzimy prace nad pozyskaniem środków potrzebnych do sfinansowania tej transakcji. Możliwe są różne opcje, wybierzemy najkorzystniejszą, najbardziej racjonalną. Na dzisiaj nie planujemy emisji akcji na ten cel" – podkreślił Szary. Dodał, że optymalnie byłoby zakończyć proces jeszcze w tym roku.Według niego, przejęcie PeP może przynieść spółce synergie, jednak podstawowym celem jest wykorzystanie jej potencjału rozwoju. Nie wykluczył też innych akwizycji w przyszłości, jednak obecnie OPTeam ma koncentrować się na wykorzystaniu przejęcia PeP.

„To przede wszystkim projekt z wielkim potencjałem, działający na bardzo perspektywicznym rynku – rynku płatności elektronicznych, który w Polsce się stale rozwija z dynamiką kilkanaście procent rocznie" – zaznaczył prezes.Szary zapewnił też, że wyniki za I połowę roku mają być zgodne z założeniami zarządu.

„O półroczu nie mogę jeszcze szczegółowo mówić, bo nie publikujemy prognozy, ale generalnie przebiega zgodnie z naszymi założeniami. Na naszym rynku konkurencja jest duża, ale już wyniki za I kwartał pokazują, że radzimy sobie bardzo dobrze – zysk netto zwiększyliśmy o 8%. Dobra sytuacja finansowa pozwoliła nam też w trzecim roku z rzędu podzielić się z akcjonariuszami zyskiem za 2014 r." – posumował prezes OPTeam.

OPTeam S.A. działa na rynku usług IT od 1988 r. Spółka jest producentem i integratorem specjalistycznych systemów informatycznych opartych o technologie kart elektronicznych. Od października 2010 r. spółka jest notowana na warszawskiej giełdzie.
  • Re: OPTeam - FUNDAMENTALNE info!!! Autor: ~pitpit [77.115.51.*]
    poczekaj aż podadzą wartość PeP'a - zobaczysz wtedy wzrost kursu

albo jak chcesz być szybszy od innych to sobie sam policz - Pep ma obecnie 30 tys terminali
    PKO BP sprzedał w 2013 r 80 tys terminali za 170 mln dolarów

http://www.pb.pl/3410273,44289,pko-bp-sprzeda-66-proc-udzialow-eservice-za-min-113-5-mln-usd

• Re: OPTeam - FUNDAMENTALNE info!!! Autor: ~pitpit [37.248.56.*]
    następne info:

http://mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=2165385

OPTEAM (OPM): Podpisanie porozumienia w sprawie pozyskania partnera inwestycyjnego dla zakupu akcji spółki Polskie ePłatności SA (raport nr 32/2015)
    18.09.2015 21:09

Raport bieżący nr 32/2015

Podstawa Prawna:
    Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 29/2015 z dnia 6 sierpnia 2015 r. Zarząd OPTeam SA informuje, że w dniu 18 września 2015 r. OPTeam SA (OPTeam) podpisał z Innova Investments LLC (Innova) porozumienie dotyczące współpracy przy zakupie akcji spółki Centrum Rozliczeń Elektronicznych Polskie ePłatności SA z siedzibą w Rzeszowie (Polskie ePłatności) należących do Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych SA (PWPW).  

Przedmiotem porozumienia jest określenie zasad i warunków współpracy inwestycyjnej stron. Współpraca inwestycyjna zakłada przede wszystkim wykup akcji spółki Polskie ePłatności od PWPW, w tym możliwego skorzystania z przysługującego OPTeam prawa pierwokupu akcji tej spółki. Następnie, jeżeli będzie to możliwe i uzasadnione, strony planują współpracować przy budowie silnej grupy oferującej usługi płatności elektronicznych w oparciu m.in. o posiadane 100% akcji spółki Polskie ePłatności.
  • Czyli Innowa znów robi wezwanie >>> patrz Bakalland?!!! Autor: ~Jenny [178.36.25.*]
    https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=3522767&strona=1

Kto uwierzył - bogaty. Od pierwszego infa z mojego komentarza powyżej, cena poszła na Bakallandzie od 1zł 75gr do 2zł 80gr w wezwaniu, kto uwierzył - bogaty. Innowa kręciła i przez prawie 3 miesiące nie ogłosili wezwania, sie tylko chowali, ale jak ktos sie wczytał ze zrozumieniem w komunikat i tez w mój komentarz to było dla niego jasne, ze Innowa chce przejąć kontrole nad BAK i w końcu ogłosili wezwanie po 2,80zl.

Ja nie wierze im w jakies wspólne projekty, Innowa chce tak na końcu zdjąć te firmę z giełdy tak jak zdjęła Bakallanda i by sie nie męczyć z małymi akcjonariuszami musi ogłosić wezwanie. Na Bakalandzie tez niby był wspólny projekt: przejecie Delekty - a to chodziło o przejęcie Bakallandu!!! Czy tu jest dokładnie to samo?! Poniżej co mysle o cenie.

Do rzeczy: tak sobie liczę: ktos napisał, ze PKO zapłaciło 170 mln USD za 80 tys terminali i ze pep ma 30 tys terminali, czyli to dawałoby 64mln USD x 50% udziału opteam w pep = 32mln USD wartosci x 3,74zl = 120mln zł wartosci za 50% udział w pep

Teraz - jeszcze musze dodać przecież "normalny" biznes opteam, gdzie pokazują za 2014 rok w raporcie 7,2% EBITDA przy przychodach 98mln zł, czyli ok. 7mln zł EBITDA. Powiedzmy, ze mnożnik do wyceny powinien być tylko 10x (większość fajnych społek jest teraz dwucyfrowa) - czyli jeszcze 70mln zł wartosc.

Razem = 190mln zł (120+70) wyceny firmy i po odjęciu długu 5mln zł mamy 185mln wartosci razem dla akcjonariuszy. Podzielone na 7,3mln akcji daje PLN 25zl 34gr za akcje.

Tych 25zl z groszami pewno nie ogłoszą w wezwaniu, bo my mali to nie PKO, ale tak na 20zl to chyba poszybujemy co?!

Czekam na dyskusje, szczególnie co do ceny jakie spodziewaliście sie i czy to jest juz przejęcie!

To jest moja opinia i niczego nie doradzam, każdy podejmuje swoje decyzje. 

• Re: Czyli Innowa znów robi wezwanie >>> patrz Bakalland?!!! Autor: ~Arek [94.254.192.*]
    Opteam powinien w każdej chwili już ruszyć, tyle co pamiętam, to przejęcie miało być w styczniu.
  • Re: Czyli Innowa znów robi wezwanie >>> patrz Bakalland?!!! Autor: ~rus [212.75.105.*]
    Cosik ruszył...
  • To ja tylko przypomnę analizę powyżej Autor: ~Jenny [217.195.251.*]
    Cyfry troche inne, ale znów nie tak duzo - powinno być PLN 70+70m / 7.3m akcji = ok, 20 PLN na akcje.

Kluczowe jest i tak to, ze Innowa przejmuje nasza społeczke - dołożą 70m i pewnie zrobią jak na Bakallandzie, niby tez to bakalland kupował delekte, śle de facto to Innowa kupiła bakalland, a Delekta była tylko dla ściemy. Tu pewnie tak samo, zreszta co widać po ruchu na akcjach przez lepiej poinformowanych.

Dziekuje, wiecej pytań nie mam. Podziękowania wpłacacie na jakies charity. Każdy podejmuje swoja decyzje inwestycyjna.
  • Re: To ja tylko przypomnę analizę powyżej Autor: ~Fundamenty [94.254.179.*]
    Scenariusz z wezwaniem jest możliwy. Ale równie dobrze innowa moze odkupić sam wehikuł inwestycyjny z terminalami. To gorszy scenariusz bo nie dostaniemy takiej premii jak przy zdejmowaniu spółki z rynku. A gotówka w takich przypadkach dziwnym trafem nie ładuje w całości w kieszeniach akcjonariuszy . Zawsze znajdzie sie pomysł zarządu aby umoczyć w jakiś biznes po drodze Zamiast wypłacić 100% cashu.

Nie zgadzam sie tylko z wyliczenia i140 mln wartości dla opteamu bo przecież 70 mln biorą dlugu od Inowy napewno zastawione akcjami polskich płatnosci . dlatego wartość transakcyjna to 70mln / ilosc akcji = trochę poniżej 10pln bez podatku !!! Co do biznesu pozostałego patrząc jak wyceniany jest Comarch lub Asseco a to ta Sama branża to rynek nie zapłaci wiecej jak 3-4 pln . A nie oszukujmy sie mamy tę spółkę w portfelu pod polskie płatności a nie dla biznesu IT .

Jeżeli bedzie wezwanie to wróżę z koloru moczu że 14-15 pln ludzie oddadzą bo tutaj nie ma instytucj ktore by powalczyłyby o lepszą cenę a przecież każdy z nas zarobił na tej spółce juz pewnie z 70-80 % wiec nie jesteśmy aż tak głodni . Jak nam dadzą 30 premii to oddamy papier.

Pozdrawiam
    Fundamenty
  • Re: To ja tylko przypomnę analizę powyżej Autor: ~Jenny [217.195.251.*]
    Kolego, nie mąć. 50% pep warte dzis to oni juz maja - teraz dokupuja kolejne 50% za 70mln zł. Czyli wyliczenie jest 70mln zl za biznes core (10x 7m EBITDA) + 50% udział w pep warty 70mln zł = 140mln zł na 7 mln akcji to 20pln na akcje wartosci dzis! I to juz mamy.

Teraz - zgadzam sie, ze dodatkowe 50% za 70mln moze nie dodać wartosci w krotkim okresie jesli bedzie w całości finansowane długiem (poza potwierdzeniem, ze 50% ktore juz mamy jest rzeczywiście warte 70mln), ale w długim okresie powinno dodać wartosc do tych 20zl za akcje, bo wlasnie uzyskaliśmy kontrole nad super spolka i nie trzeba sie oglądać na żaden kwasi-państwowy pwps tylko mozna realizować strategie!

No i oczywiscie w scenariuszu przejęcia przez Innowa nalezy sie nam sowitą premia. Czyli cena to: 20pln warte i potwierdzone dzis + wzrost wartosci z przejęcia 50% pep i dodatkowo premia od takiej ceny 20-50% za przejęcie kontroli od małych przez Innowa. Dziekuje Bardzo - dodaje sie tak na oko do 30-40PLN wiec niech szykują pieniążki!!! Oczywiscie każdy sam podejmuje decyzje inwestycyjne.

• Re: To ja tylko przypomnę analizę powyżej Autor: ~fundamenty [94.254.176.*]
    nasz chyba problemy z matematyka , to zrobmy tak.

Zakładam społke załóżmy taksówkarską. Wsadzam kapitał , emituje akcje 100 000 sztuk po 1 pln i obejmuje cała emisje. Za zgromadzony kapitał kupuje 1 samochod za 100 000 pln , potem ty mi pozyczysz 100 000 na drugi samochod . Czyli razem mam 2 samochody warte 200 000 czyli wedlug ciebie moje akcje sa warte teraz 2 pln 200 000 / 100 000 akcji = 2 pln .

Brawo TY

pozdrawiam
    fundamenty

• Re: To ja tylko przypomnę analizę powyżej Autor: ~Jenny [83.250.24.*]
    Dobrze, jeszcze raz prostym językiem: dzis opteam ma 50% pep oraz biznes podstawowy (karty).

Wartosc 50% pep jest warte 70mln zł (co wynika wprost z transakcji dokupienia kolejnych 50%, ktora wlasnie zrobili).

Biznes podstawowy generuje w poprzednim roku 7m EBITDA - wyceniając ten biznes po 10x EBITDA, mamy razem kolejne 70mln zł.

Czyli razem wartosci na dzis jest 140mln zł / 7mln akcji = 20zl za akcje.

To jest wartosc potwierdzona na dzis i nie zawiera wzrostu wartosci z synergii z przejęcia 50% pep (nie finansowe, tylko biznesowe - bo zyskała firma kontrole nad spolka i teraz nie musi oglądać sie na pwpw i moze np. miec synergie, bo nie bedzie utrzymywać podwojnych zarządów w pep - z opteam i pwpw). No i jesli Innowa chce przejąć całośc opteam'u to bedzie premia za przejęcie, typowo 20-50% ceny akcji.

Oczywiscie jak nie rozumiesz, to trudno. Każdy podejmuje swoja decyzje Inwestycyjna I tyle, ja swoja juz podjąłem. Bez odbioru.
  • Re: To ja tylko przypomnę analizę powyżej Autor: ~expert [37.248.255.*]
    Mylisz się. dziś nie można liczyć wyceny według transakcji, bo gdyby było sprzedawane 100% PEP kupujący musiałby zapłcić 200mln + , premia za pełną kontrolę. A dziś Opteam ma pełną kontrolę, gdyby jutro wystawił cały pakiet na sprzedaż, sprzedałby go zapewne 200mln +. Ale oni celują w dużo wyższe wyceny.
    OK to ja ci oddam OPTEMA po 19 , kupisz sobie po 9 EV/EBITDA biznes kart.

Skąd wytrzasnąłweś 10 EV/EBITDA jakiś przykład proszę , ja jedna porownalbym ten biznes do Comarchu i Asseco , gdzie społy chodza poniżej 10 PE dlatego - dlatego pozostaly biznes to 20 mln jak sie uprzec ze wzrosnie o 100% w ciagu 5 lat to wychodzi 40 mln czyli 70+40 = 110 / 7,2 = 15,27

* 70 mln bedzie opodatkowane 19% wiec tak naprawde 56,7 mln + 20 mln( bez tych 100% wzrostu) = 76 mln czyli w rzeczywistosci okolo 11 pln , :-)

Jestem udziałowcem od dawin dawna i mam nadzieje ze ktos zrobi tak blad jak te wyliczenia na 20 pln czego sobie i tobie zyczę

Bez tego zaperzania sie

OK to ja ci oddam OPTEMA po 19 , kupisz sobie po 9 EV/EBITDA biznes kart. 

Skąd wytrzasnąłeś 10 EV/EBITDA jakiś przykład proszę? 
    Ja jedna porownalbym ten biznes do Comarchu i Asseco , gdzie spóły chodzą poniżej 10 PE dlatego - dlatego pozostaly biznes to 20 mln jak sie uprzec ze wzrosnie o 100% w ciagu 5 lat to wychodzi 40 mln czyli 70+40 = 110 / 7,2 = 15,27  - wersja optymistyczna

wartość realna bez spekulowania = * 70 mln bedzie opodatkowane 19% wiec tak naprawde 56,7 mln + 20 mln( bez tych 100% wzrostu) = 76 mln czyli w rzeczywistosci okolo 11 pln , :-) 

Jestem udziałowcem od dawien dawna i mam nadzieje ze ktos zrobi taki blad jak ty ztymi wyliczeniami na 20 pln czego sobie i tobie zyczę.
[x]
OPTEAM 0,00% 3,20 2025-11-07 15:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.