• Dawno nikt nie pisał Autor: ~Tomek [89.229.100.*]
    Ależ ta spółka muli, dziwne to jest, przy takim małym wolumenie za milion złoty można kurs podciągnąć do 20 zł lekko. Jakubas patrzy i nic nie robi a spółka dryfuje.
  • Re: Dawno nikt nie pisał Autor: dam100 [91.196.15.*]
    Dużo cierpliwości trzeba mieć , żeby inwestować w tą spółkę .
    Już niedługo wyniki a te podobno mają pozytywnie zaskoczyć nas.
  • Panowie, przecież wy znacie wyniki od 20 lipca br., więc po co to Autor: emeryt_giełdowy [83.11.184.*]
    "podobno mają pozytywnie zaskoczyć nas."
    Wyniki są wam znane i jak widać po obrotach nie mają, żadnego znaczenia w obecnej sytuacji.
    Ale niech zgadnę!!! 40-50 mln zł. skonsolidowanego zysku netto.

Nie wyniki są ważne lecz takie komunikaty:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/MENNICA-Informacja-o-transakcjach-osoby-blisko-zwiazanej-z-osoba-pelniaca-funkcje-Czlonka-Rady-Nadzorczej-7272376.html
    Jak to było: Pij mleczko - śmietankę zostaw innym.

• Dobrze to wygląda Autor: ~Tomek [89.229.100.*]
    Dzisiaj informacja że znowu ktoś zebrał, prawie 12 tysięcy akcji.
  • @Tomek: Prosimy o komentarz do wyników. Autor: emeryt_giełdowy [83.6.38.*]
    Wstępnie muszę powiedzieć, że miałeś rację. Spółka muli i będzie mulić, a wyniki nie są zaskoczeniem. 
    13 mln zł. na skup 837 tys. akcji własnych w dalszym ciągu leży i czeka, a ty oczekujesz, że ktoś postawi 1 mln zł. i wyciągnie kurs lekko na 20 zł.  Te 13 mln zł. na skup to propozycja o ile wiemy Pana Jakubasa.
    Co więcej na WZA została zaproponowana wypłata wyższej dywidendy (patrz uchwały z WZA) niż ta, która została przegłosowana (0,40 gr./1A).  Może się orientujesz jaka to była różnica!!!! Więcej, czy mniej niż 1 mln zł.
    Wypłacono 20 mln na dywidendę. 

Ciekawie wygląda sytuacja związana z dywidendą z Netii, a raczej ilością akcji tej spółki posiadanych przez Mennicę.
    Raport za półrocze pokazuje, że MNC posiada 56 mln akcji Netii. Jednocześnie wiadomo, że na WZA Netii 
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/NETIA-Wykaz-akcjonariuszy-posiadajacych-5-i-wiecej-ogolnej-liczby-glosow-obecnych-na-Zwyczajnym-Walnym-Zgromadzeniu-Netii-S-A-Spolka-odbytym-w-dniu-2-czerwca-2015-roku-7262549.html 

FIZ11 posiadał 68 mln szt. akcji Netii, a Mennica 45 mln szt. 
    Z FIZ11 przeniesiono 11 mln szt. akcji do Mennicy co dało razem 56 mln szt. i pozwoliło uzyskać x 0,60 = 33,6 mln zł. dywidendy. 
    W dalszym ciągu w FIZ11 pozostało 57 mln szt. akcji Netii (68 mln - 11mln), co daje dywidendę na poziomie 34,1 mln zł.
    Może znasz skład udziałowców FIZ11 i ile dywidendy dla Mennicy zostało ukryte w tym "FUNDUSZU"!!!, który nie podlega konsolidacji i nie jest ujawniany w sprawozdaniu skonsolidowanym???
    Myślę, że gdyby do 28 mln skonsolidowanego zysku netto dodać ukryte w FIZ11 15 mln zł. to wynik 43 mln byłby chyba zgodny z moją prognozą.

Bez zmian pozostaje sprawa braku zaufania do MNC ze strony Zarządu Spółki oraz pozostałych członków RN, ponieważ nie ujawniają oni stanu posiadania akcji spółki.
    Nie jest to dobry prognostyk dla MNC.

Jak z powyższego wynika, nie jest prawdą, że cyt. "Jakubas patrzy i nic nie robi"
    Przez cały II kw. grał na krótko (rozliczał straty podatkowe z 2012r.) oraz robił wszystko, aby kupić jak najwięcej akcji MNC , które mógłby sprzedać po 16 zł.

• Re: @Tomek: Prosimy o komentarz do wyników. Autor: ~J23 [178.159.163.*]
    czy zauważylicie że zaczynają się interesować akcjami KOPEX?

Spółka warta księgowo 5 x więcej i płaci dywidendy - ktoś chyba zwietrzył że tania jak barszcz :)
    Myśle że zaczyna się rozgrywka na papierku i 20 PLN lekko zrobi w kilka tygodni zwłaszcza że jest teraz oczekiwanie w dbałość o rodzime spółki :)
  • Re: @Tomek: Prosimy o komentarz do wyników. Autor: ~Tomek [66.249.81.*]
    Zgadzam się z Tobą w zupełności, nie mam wiedzy jak to dokładnie wygląda, wiem natomiast, że w czyimś interesie jest tak niski kurs, wolą wydawać kasę na skupy akcji, w porządku. Natomiast nie rozumiem dlaczego zarząd nie ma albo nie chce ujawnić, że ma akcje spółki. Ja mam kilka sztuk papieru po trzynaście złotych, liczę, ze opchnę po około 15 jak rozpoczną skup.
  • @Tomek: Prosimy o komentarz do wyników za III kw. 2015r. Autor: ~Merit [178.42.74.*]
    Brak komentarzy do tak dobrych wyników!!!!

[x]
MENNICA 1,48% 34,20 2025-10-31 16:39:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.