Po co komu przejmować przewartościowane i zadłużone KI. Jak ktoś chce wejść na rynek to za 50 mln może przejąć np PRESCO. Mają zespół, licencję na zarządzanie, małe zadłużenie i 13% free floatu, ponad 86% akcji to 3 współwłaścicieli, którzy pewnie chętnie z tego wyjdą.
Chyba nie bardzo wiesz kolego o czym piszesz... Pojęcia Ci się mylą :) Presco nie istnieje w portfelach hipotecznych, a to w tej chwili kluczowy temat. To wystarczy, ale powodów jest duzo więcej.
Nie wiem czy Ty wiesz o czym piszesz. Portfele hipoteczne pojawiły się na poważnie rok temu - żadna z firm w Polsce nie ma doświadczenia w ich zachowaniu po sprzedaży przez banki. Cokolwiek mogą o tym wiedzieć ci, którzy zarządzali opóźnionymi portfela mi na zlecenie banków. Nie wiem czy KI to robiło ale wcześniej nie chwalili się zarządzaniem na rzecz banków.
Chwalili się, że obsługa portfeli hipotecznych zakupionych od BGŻ idzie lepiej od oczekiwań. Dziś mamy info o kupnie Casusa przez Norwegów. Myślę, że KI może być następne i lepiej wycenione.