Pewnie wielu ma jeszcze akcje więc nie siedźcie z założonymi rękami tylko piszcie w sprawie braku raportu i ogólnej sytuacji.
Ja napisałem że spółka nie poinformowała akcjonariuszy o zablokowaniu przez epic sprzedaży, opublikowała raport za 1 kw. w którym nie ujęła sprzedaży AR. Do tego podała że będą istotne zmiany w wynikach w raporcie za 2 kw a zainteresowanie wzrosła AI. Raport był w połowie maja a gra na steam zablokowana już była od początku maja, to zataili a ludzie kupowali akcje myśląc że będzie dobrze. W zgłoszeniu opisałem bardziej szczegółowo całą zaistniałą sytuacje. Niedługo minie miesiąc a raportu rocznego niema.
piałem o składaniu takich skarg już przy publikacji raportu kwartalnego, sam złożyłem taką skargę na nierzetelny raport. Reakcji ze strony KNF nie było, przynajmniej nie dostałem żadnej odpowiedzi.
treść skargi: W dniu dzisiejszym 15.05.2015 spółka Nicolas Entertainment Group SA notowana na rynku NewConnect opublikowała raport kwartalny nr 5/2015. Spółka w pierwszym kwartale 2015 miała premierę swojej nowej gry na ogólnoświatowej platformie dystrybucji cyfrowej gier - Steam, z której to czerpała przychody/zyski (co wskazują chociażby statystyki na stronie pozwalającej śledzić ilość użytkowników gry wraz z ceną jej nabycia - http://steamspy.com/app/299640), oraz wydano wersję pudełkową, której wydawcą jest firma IQ Publishing z Warszawy.
W raporcie spółka nie wykazała żadnych przychodów ze sprzedaży tej gry, tak jakby w ogóle nie istniała w danym kwartale. Osoba publikująca raport dodała jedynie komentarz, że "Wyniki finansowe nie obejmują sprzedaży nowej gry. W zasadzie opierają się o raporty za poprzednie kwartały z kanałów tradycyjnych. Należy się spodziewać istotnej zmiany w wynikach za II kwartał", dodając także "W I kwartale ponadto odnotowano znaczny wzrost aktywności klientów wokół pierwszej gry Spółki Afterfall InSanity".
Raport za pierwszy kwartał został sporządzony w nierzetelny sposób, a przed akcjonariuszami zostały ukryte realne wartości rachunku zysków i strat uzyskanych w pierwszym kwartale 2015 roku, co stanowi ogromne naruszenie ich praw, które posiadają - wiedza na temat kondycji finansowej danej spółki. Warto przy tym zaznaczyć, że w raporcie odnotowano stratę za pierwszy kwartał, co mogło wpłynąć na decyzję inwestycyjną obecnych akcjonariuszów spółki.
Zwracam się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie czy spółka Nicolas Entertainment Group SA publikując raport za pierwszy kwartał mogła przedstawić rachunek zysków i strat, w sposób, który nie odzwierciedlał realnego stanu kondycji finansowej spółki w tym okresie.
Ja jak napisałem tydzień temu na podanego linka to dostałem jedynie automatyczną odpowiedź otrzymania wiadomości od KNF. Przynajmniej wiem, że mail nie zaginął po drodze. Jak mają kilka sygnałów to może coś z tym zrobią. Przynajmniej taką mam nadzieję.
Co temu prezesowi zależy dać ten raport, ma chyba wystarczająco problemów. Dał by go i przynajmnije gpw by się od niego odczepiło a tak potem walną mu karę pieniężną i znów będzie kombinował. W tym raporcie nic ciekawego nie będzie to co mu zależy, jeden problem mniej by miał. Chyba że chce kolekcjonować kary za ten i kolejne raporty :)
Dnia 2015-07-30 o godz. 17:43 ~vbol napisał(a): > Co temu prezesowi zależy dać ten raport, ma chyba wystarczająco problemów. Dał by go i przynajmnije gpw by się od niego odczepiło a tak potem walną mu karę pieniężną i znów będzie kombinował. W tym raporcie nic ciekawego nie będzie to co mu zależy, jeden problem mniej by miał. Chyba że chce kolekcjonować kary za ten i kolejne raporty :) >
Może coś chce ukryć. Ciekawe czy wie że dostał upomnienie, pewnie nie.
Dnia 2015-07-30 o godz. 19:18 ~sii napisał(a): > Dnia 2015-07-30 o godz. 17:43 ~vbol napisał(a): > > Co temu prezesowi zależy dać ten raport, ma chyba wystarczająco problemów. Dał by go i przynajmnije gpw by się od niego odczepiło a tak potem walną mu karę pieniężną i znów będzie kombinował. W tym raporcie nic ciekawego nie będzie to co mu zależy, jeden problem mniej by miał. Chyba że chce kolekcjonować kary za ten i kolejne raporty :) > > > > Może coś chce ukryć. Ciekawe czy wie że dostał upomnienie, pewnie nie.
Myślę że coś kombinuje, pamiętał o terminie raportu, nawet dał wymijające info ale to nie pomogło, gpw zawiesiło notowania.
Myślę że zanim nie będzie decyzji sądu co do wniosku to raportu nie opublikuje.
O upomnieniu to nie wie bo w ebi wątpię że zagląda a tak kto go poinformuje, nikt.
Dnia 2015-07-31 o godz. 08:56 ~jaro napisał(a): > Myślicie że ON czyta nasze fraszki - wątpie , jakiś numer jest szykowany tego nie wie nawet pan > prezes.
Jak wyżej napisano on nie czyta nawet inf z giełdy, też tak uważam. Upomnienie widnieje ale prezes o tym nie wie, skrywa ten raport jak by tam miało coś być ważnego a tam nic nie ma.
Czyta i się śmieje, gpw może mu naskakać z tymi upomnieniami. I co za każdy kolejny raport będą dawać upomnienia i co to zmieni, nic, spływa to po nim.
to po jaką cholerę jest ta KNF, żeby im jeszcze łaskawie zglaszac raport na temat spółki i niesolidnego prezesa. Sami nie widzą? Tak duzo jest tych spółek ? Niech poczytaja forum to sie zorientuja ze tutaj jest nie halo! Kasę ciężką jak jasna cholera biorą za to!!!
Dnia 2015-08-01 o godz. 21:12 ~wojtek napisał(a): > to po jaką cholerę jest ta KNF, żeby im jeszcze łaskawie zglaszac raport na temat spółki i niesolidnego prezesa. Sami nie widzą? > Tak duzo jest tych spółek ? Niech poczytaja forum to sie zorientuja ze tutaj jest nie halo! Kasę ciężką jak jasna cholera biorą za to!!!
Niestety tak to wygląda. Ciekawe cz prezes jest na tyle nierozsądny że zamiast opublikowac ten raport i mieć święty spoków to woli zebrać karę. Zobaczymy czy kolejny raport będzie. O upomnieniu pewnie wie. Widocznie nieopublikowanie raportu jest mu na ręką.
Jak patrze na spółki które złożyły wnioski o upadłość, przeważnie w trakcie rozpatrywania sądu nie publikują raportów przez co notowania zostają zawieszone ale dlaczego tak robią. Natomiast gdy sąd rozpatrzy to nagle pojawiają się raporty a kurs jest mielony. Co im daje to że raporty dają z takim opóźnieniem.