Wzrosty (duże) po dniu dywidendy. Jakieś wytłumaczenie tego? Moja hipoteza: jest bardzo duży POPYT na papier który nie był realizowany z powodu niskiej PODAŻY (czekania na dzień dywidendy) dotychczas. Po dniu dywidenty pojawiła się podaż, która została wykorzystana do zakupu - mimo wszystko POPYT większy niż PODAŻ po dniu dywidendy -> wzrost kursu akcji. Czyli kolejne potwierdzenie siły akcji.
prawda jest taka ze dzisiejsze podbicie jest dla tych co czekali na dywid teraz jeszcze bedzie jutro powrót w okolice 3zł mozliwe nawet dzisiaj powrót w oklilce 3,1
Nie ma podstaw do tego żeby kurs nurkował, moim zdaniem. Oczywiście na horyzoncie brak spektakularnych zdarzeń, wyniki za miesiąc, wiec ruchy możliwe w każda stronę. Jednak jeżeli na ogólnym brak będzie negatywnych sygnałów to celowe działanie musiałoby się pojawić żeby kurs zniżkował.
a pod co te wzrosty odbicie w spadkach ,grecja dzisiaj stany juz zniweluja to niby euforie ,grecja dalej jest to samo trzeba dawac im kase i tyle,brak popytu a sprzedaz kosmos , dostana dywidende i realizuja zysk
Kto dostanie dywidende? Przecież już po dywidendzie. Tylko wypłata została. Paniki nie siej, globalnie się ogarniają mimo wszystko całkiem dobrze. Chiny się uspokoiły, porozumienie z Iranem. Poki z dolarem nie zacznie sie coś dziac bedzie spokój.
jestem gotów przysiąc, że dziś rano na stooq-u lub stockwatch-u widziałem news, że DM PKO BP podwyższa rekomendację z 2,85 na 4,11PLN. i to nie była jedna linijka info, tylko wraz z całym uzasadnieniem