kolego inwestor żebyś tu prychał i kichał, spółka jest ewidentnie w trendzie spadkowym , co widać słychać i czuć dwójka z przodu to tylko kwestja czasu . i nic tu nie pomoże żadne zaklinanie rzeczywistość .
Dnia 2015-07-09 o godz. 17:00 ~arek napisał(a): > Z humoru i rzeczowych argumentow firma dostarcza caly pakiet wrazen :), motto strony dla inwestorów: > > POZNAJ NASZĄ SPÓŁKĘ LEPIEJ. > DOWIEDZ SIĘ, ŻE JESTEŚMY > GODNI ZAUFANIA.
no takie są uroki TFONE - jedno duże koło 2-3 lata, a w jego trakcie kilka-kilkanaście mniejszych. I tak od początku historii na GPW. Tak było, jest i będzie. Ci co kupowali kilkanascie miesięcy temu za 3-4,50 zaczeli sprzedawać jak szło powyżej 6,50 i potem góra i doł. Teraz odkupują. Żadnej większej filozofii. 5-6-7 zł znów będzie niebawem tylko ci co kółkują tą malutką spółkę muszą zebrać tyle akcji ile sobie założyli w biznesplanie zarobkowym. as simple as that. Można co najwyżej się pokusic o analizę wolumnów jak było poprzednio (tj ile im wystarczyło bo oni też zakładają ile mogą upłynnić potem rynkowi na wzrostach). Ci który się pod te kółka podczepiają od lat dobrze zarabaiją też :) i tym razem będą zarobieni.
nikt tu nic umyślnie nie robi. zarząd jest niewiarygodny. Mamił wszystkich niesamowitymi wynikami za IV kwartał a te okazały się żenujące, niewygodne tematy zamiata pod dywan, miały pojawić się nowe modele już w kwietniu-mamy lipiec i nadal nic nie ma- gdzie chociażby myphone Infinity Lte+- skoro nie wydali i tak bardzo obniżyli cenę modeli Infinity znaczy że sprzedaż idzie im marnie. Do tego Myphone Cube kończy już swoją żywotność w Play a to znacząco osłabi przychody. Cel--->2zł
Oczywiście ze wszystko jest umyślne, zaplanowane i sterowane. Spójrz sobie na wykres z ostatnich kilku lat i potem nałóż sobie na to komunikaty i kiedy one były wydawane. Tutaj jest eleganckie granie "kilku dobrze poinformowanych osób" na małej spółce dające całkiem sensowne pieniądze. Ci co są u koryta i mają kasę (wcale nie muszą mieć jakiś wielkich pieniędzy) mogą się bawić do woli i robić dobry hajs kosztem nieświadomego ludu. Zarząd wie kiedy puścić info żeby kurs zaczał zjeżdzać pod czyjesc dyktando (czytaj - już z akcji sie wyzbyli i czas na etap zbierania = kurs musi byc niższy). Jak już uzbierają tyle ile chcą to Zarząd daje systematycznie porcje takich info które rynek odbiera pozytywnie i wspinaczka się zaczyna...w odpowiednim momencie tamci zaczynają już sprzedawać ludziom i tak w na okrągło przez ostatnie lata:) . Były tu już w tym temacie setki postów różnych osób którzy też to od dawna widzą. Oczywiście było tez parę ustawionych osób które wtedy starały się karkołomnie bronić tezy, że to wieczna inwestycja długotermniowa na lata :D:D:D (nie będę podawał nicków bo te osoby sa bardzo wrażliwe na swoim punkcie, hehe szczególnie jedna i się bardzo gloryfikują :) - pozdrawiam ich na pewno czytają). Też wystarczy zobaczyć w jakich momentach (dokładne przedziały dat) się rozpisywały (czytaj - co potrzebowały osiągnąć w danym momencie pisząc takie bzdety o inwestycjach kilku letnich), a kiedy milkły (-->tez co chciały osiągnąć). Z perspektywy lat widać że to totalne brednie bo by byli dziś golcami czekjac w nieskończonośc. Jednak to zaplanowane ruchy były i mamienie tłumu i zdecydowanie sami robią z goła odwrotnie i kręcą koła. Na forum takiej małej spółeczki TFONE gdzie można łatwo kursem sterować i po kilka tysięcy powoli upychać akcje chociażby pisząc w odpowiednim momencie. W skali miesięcy robią się już kwoty. Do tego infa od Zarządu w odpowiednich momentach i momenty dużo większych obrotów.... biznes spółdzielni się kręci :)
Ja wnikliwie przeanalizowałem powyższe nakładanie się kwestii i datowe zbiegi okoliczności, dorzuciłem do tego wolumeny i wszystko mi się póki co zgada = nauczyłem się spółki od strony sterowanego kursu giełdowego. Cała reszta to dodatek który pomaga żonglować i odpalać informacje i pokazywać je w takim świetle w jakim w danym momencie jest potrzeba. Jak nie ma potrzeby albo wszystko idzie zgodnie z planem wtey brak informacji. Próbuje przyłączać się do tych zagrywek od baaardzo długo. Wchodzę i wychodzę. oczywiście na mniejszych kwotach jak Ci z koryta, bo nigdy nie wiem jaki jest ich zamiar i załozony docelowy poziom kursu. Pewnie takich jak ja jest kilku którzy trochę im plany psują (ich też pozdrawiam) no ale mała spółka to i mniejsi mogą podszczypywać i zarabiać :). Póki co, gdybym przeliczył sobie ostatnie lata i wszystkie kupna-sprzedaży na średnią miesięczną czystego zysku do kieszeni na miesiąc to byłoby jakieś 3-3,5tys. pln. Do tego kilka innych spółek raz lepiej raz gorzej i dobra miesięczna gotówka jest :)) takie życie drobnego inwestora żyjącego z giełdy.
Na koniec powiem, że TFONE jest świetną spółką do grania i bardzo ją lubię, a rzekoma przez niektórych pseudo długoterminowość to tylko fakt że przez lata można grając bawić i zarabiać D:D:D , a nie inwestycja długoterminowa w czystym rozumieniu. Co ja bym dał żeby takich spółek było więcej na GPW....
Myślisz tak jak myśleli Francuzi w Algierii za rządów kolonialnych- upatrywali przyczynę w zachorowaniach ludzi na malarię w miazmatach. Osuszyli wszystkie bagna i problem z malarią niesamowicie spadł, bo przy okazji o niczym nie wiedząc zabili wszystkie komary. Teoria pasowała.
Nie sposób się nie zgodzić z kolegą grew. Dobrze, że co jakiś czas ktoś otwiera oczy wszystkim. Ja zrobiłem mniej dogłębne analizy i kojarzenie dat jak grew ale wnioski podobne. Koła kółka, kółeczka....
W jednej Biedrze widziałem Infinity LTE. Zapytałem kierowniczki jak tam sprzedaż - "Przyszły dwa został jeden" Dziwna ta sprzedaż ale jak po jednej sztuce na sklep to już ponad 2tysie sprzedali:)