Może problemem tej spółki jest płynność ich papierów. Firma wydaje się być poukładana i dobre zarządzana. Jednak albo nie można kupić tych akcji albo nie można ich sprzedać. Obroty dzienne, tygodniowe są żadne. Na koniec dnia liczy się przecież to czy kupiłeś lub sprzedałeś a tutaj nic.
To naprawdę jest poważny problem który może znacząco ograniczać ruchy na tym walorze.
żaden rozsądny akcjonariusz nie sprzedaje akcji pgs.... bo po co? tutaj masz praktycznie 100% pewności, że za 2 czy 3 lata akcje będą dużo droższe... a do tego jeszcze masz co rok większe dywidendy.... dużego ruchu na akcjach nie masz.... bo tutaj każdy raczej zwiększa posiadaną ilość niż zmniejsza...
ROE 70% imponujące, spółka świetnie zarządzana. Jedyne co budzi mój niepokój to hipotetyczna możliwość wycofania jej z rynku publicznego przez 2 głównych akcjonariuszy. Tak naprawdę spółka generuje tyle gotówki, że obecność na rynku nie jest jej potrzebna. Rozwija się organicznie, i tak chyba bedzie nadal. Co o tym sądzicie?
Nie wiem na ile to zgodne z rzeczywistością, aleobecność na giełdzie jest kluczowa dla PGS. Zachodnie firmy nie chcą współpracować ze spółkami nienotowanymi na giełdzie, chodzi o zaufanie. Tak jak mówiłem, nie wiem na ile to prawda, ale sam nie widze innego uzasadnienia obecności spółki na NC.
jeszcze wczoraj zastanawiałem się czy nie dobrać do mojego małego pakietu:) dziś plus 10% - woow. Myślę że to i tak dobra cena....przy przejściu na główny dopiero będzie się działo choć moim zdaniem właściciele będą chcieli zrealizować część zysków - należy im się.
no wlassnie nie bo w najciezszym okresie osiagneli najlepszy historycznie wynnik, te 10% to dopiero poczatek, chetnie bym kupowal ile sie do do 10, ale kasa mi sie skonczyla..