I dobrze, też myślałem by zamykać L na fibo 23 bo to zawsze robią, ale mam wyżej i tyle. Dziś czekamy na decyzję EBC dot. ELA dla Grecji, jutro spotkanie EG a pamiętajmy, że w środę protokół FOMC
z powodu wzrostu ryzyka zmieniłem trochę grę... zmniejszyłem dźwignie 2-3 razy w porównaniu do tego co gram normalnie i wejścia staram się wchodzć z oczekujących. a TP w zależności od sytuacji brać i nie dumać. Ski raczej z rana i zamykać raczej w ciągu dnia, jeśli rynek da i nawet próbować lekko L z dołu (łapać minima) bo cały zeszły tydzień właściwie końcówki podciągali.
było sporo trolowania w komentarzach na forum jakiś czas temu co zniechęciło dopisania on-line... myślę, że nikomu nie zależy na postronnych a pisze do siebie i czyta to kilka-kilkanaście zainteresowanych osób, które nie bawią się w teorie sposkowe
pół Lki zamnk na 95, reszta przesunąłem na 985 i zobaczymy, jak nie to z ręki. A jak mocnie zejdą to uzupełniamy L zakładam, że duże luki są pogłębiane w znaczej części przez wycinanie SL i MC stąd poziom równowawi na ogół jest wyżej więc warto szukać kontry dobrej, tak było i w zeszły i w ten pn
ok, sory... nie mniej mój przekaz był m.in. taki, że nawet zakładając, że ktos po fakcie pisze o ruchach, móże wcale ich nie wykonał, a może pisze tylko o tych dobrych wejściach a nie o wtopach..., że to nie ma dla mnie większego znaczenia bo nie kieruję się innymi, i nikt tak nie powinien robić. Ale nie mówię, że tak jest, zakładam dobrą wolę, zresztą po dłuższym czasie każdy wybiera sobie kogo chce "czytać" a kogo nie. Bax, którego pozdrawiam, jest lubiany bo jest długo, bo edukuje i wkleja wykresy etc, bo ma specyficzny styl gry, który mi pasuje jeśli chodzi o DT. I wiesz co? Nawet jeśli okazałoby się, że (choć w to nie wierzę) jak niektórzy pisali jest to pracownik broka który nagania etc, czy że w ogóle jest postacią wymyśloną etc.. mój świat się nie zawali i dalej będę go czytał i pisał ;).
np. jak napiszę, że dziś zwiększyłęm swoje depo o 25% grając bezpieczenie jak dla mnie bo na dźwigni ok 1:10 to powiesz, że bujam... ale to prawda. Prawdą jest też, że często też mam obsunięcia depo więc nawet mając udany dzień nie znaczy to, że chcę by czytający pomyśleli, że tak mam codziennie...NIE... zadowala mnie 1-5% dziennie... i tyle też dziennej straty akceptuję. Pozdraiam
BAX, Jak kiedyś wspomniałem obserwuje to forum już 7 lat. I dość sie naogladałem róznych "cudów". Dla mnie to straciłeś wiarygodność już po roku a co dopiero po 7 latach. Chyba nie musze przypominać, że już kiedyś o tym pisałem. Pyatnie BAX. Nadal otwierasz po 300 kontraktów na DAX? Jeszcze pare miesięcy temu otwierałeś.
Ładnie to ująłeś. Ale na forum jestem duzo dłużej od Ciebie i wiele rzeczy widziałem. Łatwo i szybko można sie połapac kto łże a kto pisze prawde. Pod warunkiem, że sie na tym rynku zna i samemu inwestuje. Co do Twojej wiarygodności to należych do nielicznej grupy która tę wiarygodność posiada. Taka drobna uwaga. I wiem, że nie zabiegasz o splendor w przeciwieństwie do innych:). Wadą tego forum jest to, że wszyscy "nowi" nie maja wyrobionego zdania o kimś bo sa na nim za krótko(z przyczyn wiadomych). I powielają opinie innych. Ze szkoda oczywiście dla siebie
puknęli moje 50fibo i jednak zamkn resztę Lki z ręki.na 45.. nie czekając na oczekującą TP wyżej. BP i teraz nie mam koncepcji poczekamy na jakieś większe ruchy
edka np. już obronili właściwie przed większymi spadkami, frank nawet osłabł (zakładam, że po interwencji).. więc wracamy do gry którą rządzi bieżąca sytuacja w Grecji i może jak w zeszłym tygodniu z ramek nie wyjdziemy już
ja jednak BP ostanio zapanowałem nad kuszeniem i długo wyczekuję na dobre wejście... dobre czyli mało ryzykowne i z dobrym zasięgiem teraz będę wyczekiwać większego ruchu a najlepiej podejścia pod którąć bandę (dół dzisiejszy lub zamkn luki. Pozdrawiam
Pewnie, że przeżyjesz. Jak ktoś rysuje same kreski to może i 100 lat grać na wykresach hehe. To jak to z tymi 300 kontraktami było BAX? Pamietasz czy juz nie?
Dnia 2015-07-06 o godz. 10:48 ~bax napisał(a): > pare miesiecy temu to otwieralem nawet 10 pozycji po 300 ktr i co z tego
Dnia 2015-07-06 o godz. 10:48 ~bax napisał(a): > pare miesiecy temu to otwieralem nawet 10 pozycji po 300 ktr i co z tego
To może odświeże pamięć koledze BAX bo widze ma skleroze już :) 10x300ktr =3000 ktr hehehe Drobnostka :) Oczywiśćie w postach wcześniejszych tez pisał o setkach kontraktów. Jak ktoś chce to znajdzie :) I słyszał ktoś o platformie gdzie w wolumen sie podaje = 0,9k ? Bo ja o takim nie słyszałem :)
teeee. pinokio nie czepiaj się. Bax ma swoje nazewnictwo, wtedy tez się dziwiłem... pisał nie o lotach (FX, uwgl dźwigni) a o kontraktach... Sprawdź sobie u swojego broka w specyfikacji instrumentów i będziesz widział, że Lo to 1000 lub 10.000 kontraktów nie pamiętam... inaczej, Bax wtedy pisał co bierze po od-dźwignieniu. TO tak ja biorąc lota edka pisałbyś że bierzesz 100.000 Euro za dolara
U każdego brokera kontrakt to kontrakt. Bez wyjątku. Ewentualnie wielkość jest w lotach co przekłada sie na ilość kontraktów. W specyfikacji jest podane ile 1 lot zawiera kontraktów. Nie ma innej mozliwości
tak, ale kontrakt futures też ma w sobie jakąś dzwignię... weź np. FW20.. np. wartość indeksu x ileś... odlewaruj sobie i ci wyjdzie. założyłem, że baxowi o to chodziło. Mogę się mylić ale nie wnikałem w to bardziej bo po co... a może Bax grał na giełdzie niemieckiej właśnie na kontraktach, które same w sobie mają mniejszą dźwignię niż na fx. Choć to rzeczywiście brzmiało horendalnie... jeśli np kontrakty oferowałyby dźwignię x10 to 300 kontraktów to i tak duuuża pozycja. Ale mówię, nie wnikam. Ja kiedyś miałem np. 30 Lot na edku chwilowo.. wle to stare dzikie czasy.
to szkoda tlumaczyc pisalem loty bo poruszam sie przewaznie na dolcach a przy tamtej dzwigni 0.1 lot to mialem mniej wiecej to samo to samo co 100 kontr
Jak ktoś nie gra to nie bardzo sie orientuje jakich używa jednostek. Na indexy i CFD jednostka jest i był zawsze 1 kontrakt. Nie ma mniejszej. Tak jak mniej niz 1 akcja nie może być. To sie po prostu wie.
tak kiedyś założyłem bo mi się la logikę spinało.. jak zaczynałeś grać daxa chyba z 1-2 lata temu to pisałeś np. 300 kontr to ja to przyjmowałem jako 0.3L i tyle... ale mówię, nie czepiałem się jak pinokio bo po co, można zawsze doptać by wyjaśnić sobie ale to co innego niż atakować
dobra, zostawmy te kontrkaty bo akurat tu mi też coś nie grało ale....załóżmy, że Bax ściemnia... po co miałby to robić codziennie od kilku lat? nie szkoda by czasu? Teoretycznie by np. łapać kontakty od osób zaintrersowanch szkoleniami, czy oddaniem kasy w zarządzanie ale to forum nie ma opcji kontaktów bezpośrednich a jawnie nie zauważyłem takich prób, wręcz odwrotnie - infa, że nie zamierza komercyjnie nic tu publikować. Więc co? pozoastaje, że to osoba chora psychicznie co od kilku lat traci czas na tym forum ... ale to już byłaby nie tylko obraza (sory bax, to tylko przykład poglądowy) ale i bez sensu
Celem wyjaśnienia. 300 kontaktów jest warte w tej chwili......tylko 3,27mln Euro. Taka drobna pozycyjka hehehe. A razy 3 to 9,81 mln euro. Drobiazg :). A czemu to robi? Może kiedyś sam powie. Podejrzewam, że emeryt/rencista co się dobrze bawi i buduje swoje ego. Niestety setki ludzi wtopiło tu przez niego kase
a jeden Lot edka jest wart 100 tys Euro... też powala na kolana a gra kilkoma L to norma... 1 mln EUR wartości kontaktów przy dźwigni 1:100 to już 10 tys euro depo co jest realne. Choć fakt, że na takiej dźwigni się nie gra... zakładając dźwignię np. 1:10, ok chwilowo np. 1:20 to spora kwota, ale bax ma kapitał więc dlaczego nie... proponuję temat zostawić. Sam kiedyś pisałem o lotach a teraz o pozycjach, piszę np. weszła jedna, albo podwójna etc... na max pakuję ok 5 porcji a ile to porcja dla mnie, czy 0.1L czy 1L to już moja brocha.. Wynosi ona tyle jak sobie określiłem poziom ryzyka i wielkość dźwigni
To kolejna rzecz. Nie ma na świecie brokera u którego 0,1 lota to 100 kontraktów. Zapewniam. To może spytamy BAXa o te tajemnicza od zawsze platforme u niemieckiego brokera? hehe. Chcesz nadał łykac te bzdety jak pelikan rybki(bez urazy) Twoja sprawa. Ale ja to pisze celem przestrogi wszystkich co to czytają. Bo zbyt wiele ludzi tu straciło swoja kase
przy dźwigni x500 zdaje się 1L odpowiadałby 50 kontaktom ja nie łykam, po prostu jest dla mnie to bez znaczenia, co opisałem wcześniej. Jest to dziwne ale możliwe. Jeśli Bax wchodziłby kwotami typu 100tys pln. DObra, już serio... ja kończę wymianę w tym temacie. Skupiamy się na rynkach i zobaczymy co tam grubasy i banki centralne wycudaczą na edki i daxie
i poprawiają.. teraz tańczą na fibo 61 jak przejdą może być i po luce dzisiaj ale byłyby jaja a możliwe bo: -wynik referendum był oczekiwany a zrezygnował minister finansów, który był największym blokującym negocjacje -luka była zrobiona głównie na detalu, w godzinach niskiej płynności...
lubisz widze liczyc i piszesz ze sporo ludzi wtopilo z mej winy czy ty przeze mnie wtopiles ??????bo inaczej to przestan pisac bzdety podaj kto kiedy przezemnie tu stracil albo zacznij sie leczyc i pogadaj sobie na onecie bo piszesz o 7 latach handlu a jakos o tobie nie slyszalem tu
zas co do mej emerytury to pogadaj ze mna za ok 20 lat wiec znowu sie mylisz he he he i skoro piszesz takie bzdety to widac ze nawet nie znasz jak opisuja chocby broki na cyprze ktr 100 a nie 0,1