Dnia 2015-05-22 o godz. 17:10 ~jank napisał(a): > bez podania powodu to raczej nie jest dobra wiadomosc stąd spadek kursu o 9 groszy po podaniu komunikatu > > czyzby byly jakes odpisy ?
tak odpisy na amortyzacje komponentów SOA-4, no bo firma już od kilka je trzyma, a nabywców nie ma-oczywiście żartuje pisząc takie bzdety! .No bo zbaraniałem, nie wiem jak skomentować ten wspaniały kurs akcji. Jedziemy w dol poniżej C/Z- 2, chociaż to już historia, ale załóżmy, ze będzie źle i firma zrobi polowe tego, co w 2014, to i tak mamy C/Z 4,czyli śmiech na sali. Ale ze aż tak słabo będzie nie wierze. Szybkie odwołanie prognozy, nieudolna sprzedaż dużych pakietów akcji czy tez początkowo ich zakup przez kogoś, ale jednak niewielki zakup. dziwne przesuniecie terminu raportu. O co tu k...a chodzi, przecież nie mamy do czynienia z bankrutem. Chyba, ze ... nie wiem.
Dnia 2015-05-22 o godz. 21:41 ~jacek napisał(a): > nieudolna sprzedaż dużych pakietów akcji
Sprzedawał najprawdopodobniej akcjonariusz Zoukuma LTD. Na dzień 20.02.2015 r. miał 479.500 akcji stanowiących 7,55% w kapitale zakładowym (raport bieżący nr 3/2015 z 17.03.2015 r.) a w raporcie za 1Q 2015 Zoukumy nie ma już w wśród akcjonariuszy posiadających na dzień przekazania raportu co najmniej 5% głosów na WZ.
Chyba, ze Pawlikowski, mistrz od doprowadzania spółek do bankructwa, zawalił wszystkie kontrakty. Stad odwołanie prognozy w panice. A inwestorzy widza to co widza, z reguły nie myślą i kierują się owczym pędem. Dodatkowo zmiany w akcjonariacie. Teraz spojrzeć można chłodnym okiem- Pawlikowskiego odsunęli, firma ma duży potencjał, ciekawy rynek, odbiorcy tacy jak wojsko, policja etc. wypłacalni. Ja po prostu nie wierze, ze nie pozyskają nowych kontraktów.
Dnia 2015-05-22 o godz. 22:19 ~jacek napisał(a): > Chyba, ze Pawlikowski, mistrz od doprowadzania spółek do bankructwa, zawalił wszystkie kontrakty. Stad odwołanie prognozy w panice. A inwestorzy widza to co widza, z reguły nie myślą i kierują się owczym pędem. Dodatkowo zmiany w akcjonariacie. Teraz spojrzeć można chłodnym okiem- Pawlikowskiego odsunęli, firma ma duży potencjał, ciekawy rynek, odbiorcy tacy jak wojsko, policja etc. wypłacalni. Ja po prostu nie wierze, ze nie pozyskają nowych kontraktów.
A jakie spółki Pawlikowski doprowadził do bankructwa?
Jakie spółki do upadłości? Taki wpis gdzieś znalazłem: "czy Prezesowi uda się pobić swój czas doprowadzenia do upadłości poprzedniej firmy której szefował (Victoria AOC)?
czy Spółka szarpnie się na renowację obsiusianej i odrapanej fasady bloku na ul Mangalia 4 , w którym urzęduje ?
czy Altus planuje walić akcjami, które obejmował po 2 zł półtora roku temu już teraz, czy trochę zaczeka ?
kto ma akcje obejmowane po nominale - 10 gr (seria A) ?".
Dnia 2015-05-23 o godz. 07:14 ~jacek napisał(a): > Jakie spółki do upadłości? > Taki wpis gdzieś znalazłem: > "czy Prezesowi uda się pobić swój czas doprowadzenia do upadłości poprzedniej firmy której szefował (Victoria AOC)?
Victoria AOC to teraz 01 Cyberaton więc nie było upadłości Victoria AOC. No i Pawlikowski był Prezesem Zarządu Victoria AOC od 01.05.2011 do 26.01.2012 czyli stosunkowo krótko.
Czyli pawlikowski sprzedawal Agtesa pod emisje z pp Boruty po 20 gr
i tak kupil malo tych akcji czyli naprawdę gosc nie ma kapusty i szuka jej gdzie moze a agtes jest jedyna kaspusta ktora ma publicznie...
pytanie brzmi - czy borucie wystarczy tyle kapusty na przezycie ile jej zebrala z emisji (zebrali ok 11 mln a chcieli ponad 23 mln a zglaszali ze potrzebją ok 18 mln )
jesli tak - to podaz na agtesie sie skonczy jesli nie - to byc moze bedzie dalej sprzedawal i jak troche uzbiera znow zrobi jakas emisje z pp na borucie...
Dnia 2015-05-24 o godz. 18:08 ~jank napisał(a): > Czyli pawlikowski sprzedawal Agtesa pod emisje z pp Boruty po 20 gr
Skąd taki wniosek, że Pawlikowski sprzedawał akcje Agtesa?
Mi wygląda na to, ze to jednak nie Pawlikowski sprzedawał akcje Agtesa. Według raportu spółki za 1Q 2015 Pawlikowski miał na dzień przekazania tego raportu 518.000 akcji Agtesa - tyle samo ile było podane w raporcie za 4Q 2014. Poza tym Pawlikowski kupił swego czasu sporo akcji (265.000 akcji) po 3,30 zł za 1 akcję.
Nie ma natomiast wymienionego w raporcie za 1Q 2015 akcjonariusza Zoukuma Ltd. (miał ponad 5% akcji, które kupił 20.02.2015 r.).
Powiazania kapitałowe widać maja zasadniczy wpływ na kurs akcji. Moim zadanie to 70%, następne 10% zmiany a w akcjonariacie, kolejne 10% to zmiany w zarządzie i ostatnie 10% w związku z odwołaniem prognozy. Zoukum to również akcjonariusz Boruty. Wygląda na to, ze ma nóż na gardle, jak wielu innych, i musi pakować kasę w Borutę. Tak czy siak stan wyższej konieczności, bo jak ona zbankrutuje, to stracic mozna wszystko, a jak nie to można zarobić krocie więcej niż na Agtesie. Dla postronnych "ryzyk fizyk", dla innych MUS. A odkupić akcie Agtesa zawsze można po zecie , co jak pokazują notowania nie jest problemem. Ciekawe tylko, czy dawcy kapitału zdaja sobie z tego sprawę, ze sprzedają w okolicach 1/3 wartości księgowej i co wchodzi w skład tej wartości.
Dnia 2015-05-26 o godz. 19:15 ~jacek napisał(a): > chyba będą groszówki, może jaki kredyt skoluje
Przy obecnym kursie c/z to niecałe 2 a chętnych na akcje jak na lekarstwo. To chyba jedyna taka spółka na polskiej giełdzie. Ja niestety też chwilowo bez kasy ale może sprzedam jakieś inne akcje i też dokupię trochę akcji Agtesa.
Dnia 2015-05-27 o godz. 08:00 ~jacek napisał(a): > Wszystko w groszach. Ja myślę, ze będzie tak: 62 gr. cena akcji, na co wchodzi 56 gr. zysk i 6 gr. dywidenda( a może więcej tej dywidendy będzie?)
Ja tam wolałabym, żeby dywidendy było 56 gr na akcję. :)
Skąd wy te dywidendy bierzecie, skoro nigdzie nie ma takiej informacji. Spółka ma mniejszościowych akcjonariuszy w głębokim poważaniu, a tu marzenia coraz większe.
Dnia 2015-05-27 o godz. 12:18 ~er napisał(a): > Skąd wy te dywidendy bierzecie, skoro nigdzie nie ma takiej informacji.
Z dokumentu informacyjnego Spółki:
4.6. Określenie podstawowych zasad polityki Emitenta, co do wypłaty dywidendy w przyszłości Zarząd Spółki nie przewiduje wypłaty dywidendy z zysku netto wypracowanego w 2013 r. Mając na uwadze dynamiczny rozwój firmy, osiągnięcie stabilizacji w latach 2014-2017r., niskie nakłady inwestycyjne oraz wysoki poziom generowanych przepływów pieniężnych oraz wychodząc naprzeciw oczekiwaniom akcjonariuszy, którzy poza korzyściami wynikającymi ze wzrostu wartości akcji oczekują wypłaty dywidendy Zarząd AGTES S.A. uchwalił następującą politykę dywidendy: Zarząd przedkładał będzie Walnemu Zgromadzeniu propozycję wypłacania akcjonariuszom dywidendy począwszy od roku 2015 (podział zysku za rok 2014). Wielkość rekomendowanej dywidendy uzależniona będzie od aktualnej sytuacji rynkowej, perspektyw i potrzeb finansowania rozwoju Spółki oraz uwzględniać będzie utrzymanie odpowiedniego poziomu płynności finansowej. Decyzję w sprawie wypłaty dywidendy podejmowało będzie corocznie Zwyczajne Walne Zgromadzenie. Akcje Emitenta nie są uprzywilejowane co do prawa głosu i co do dywidendy. Niniejsza polityka dywidendy podlegać będzie okresowej weryfikacji.
Czy temu zarządowi można wierzyć skoro mają problemy ze zwykłymi sprawami, jak aktualizacja strony internetowej, jak kontakt ze swoimi akcjonariuszami. Poza tym oni nie mają dodatnich przepływów, to skąd wezmą na to kasę?
Dnia 2015-05-27 o godz. 12:57 ~er napisał(a): > Czy temu zarządowi można wierzyć skoro mają problemy ze zwykłymi sprawami, jak aktualizacja strony internetowej, jak kontakt ze swoimi akcjonariuszami. > Poza tym oni nie mają dodatnich przepływów, to skąd wezmą na to kasę?
Na naszej giełdzie to nikomu nie można wierzyć. :)))
Zobaczymy co będzie. Zarząd ma zarekomendować wypłatę dywidendy a akcjonariusze decydują finalnie na WZA czy taka dywidenda będzie czy nie. Spółka ma trochę kasy i sporo aktywów więc ma co spieniężać. Ja będę głosować za dywidendą. :)
Dnia 2015-05-27 o godz. 13:11 ~er napisał(a): > Wybierasz się na walne? > Długo kisisz już na tych akcjach i co Cie trzyma na tej spółce, jeśli można wiedzieć?
Tak, wybieram się na walne. Akcje kupiłam w tym roku - w marcu. Trochę akcji już sprzedałam i teraz chyba znowu dokupię. Trzymają mnie tu zyski Spółki - ponad 3 mln za 2013 rok i prawie 4 mln za 2014 rok. No i ta polityka dywidendowa.
ale te zyski z tamtego roku to już historia, a za pierwszy kwartał były drobne kilkadziesiąt tysięcy złotych przy zestawieniu do I kwartału roku 2014 to już kiepsko. Kurs akcji już dyskontuje przyszłe zyski bądź nawet straty, jakie mogą być. Tak mam, ale chcę sprzedać.
Dnia 2015-05-27 o godz. 14:33 ~er napisał(a): > za pierwszy kwartał były drobne kilkadziesiąt tysięcy złotych przy zestawieniu do I kwartału roku 2014 to już kiepsko.
To fakt i to mnie nieco martwi. Niemniej jednak to dopiero 1 kwartał 2015 r., trudno teraz stwierdzić czy kolejne kwartały też będą takie słabe. Jak kupowałam akcje Agtesa to nie znałam wyniku za 1 kwartał 2015 r.
> Kurs akcji już dyskontuje przyszłe zyski bądź nawet straty, jakie mogą być.
Dnia 2015-05-27 o godz. 14:46 ~MagK napisał(a): > Dnia 2015-05-27 o godz. 14:43 ~er napisał(a): > > > > > No to na co czekasz? Aż będzie niżej? > > > > Czekam, aż zarobię, mam czas, dużooo czasuuuu ;) > > Myślisz, że zarobisz? Czyli liczysz, że kurs będzie wyżej... ;)
Tutaj jest ryzyko, czym mniejsza firma tym większe ryzyko, ale lubię się bawić czasami w sapera. Myśl co chcesz ;)
Czy zarobię to czas pokaże, na pewno nie kupowałem na samej górce, a zawsze można uśrednić w dół ;)
Dnia 2015-05-27 o godz. 15:06 ~er napisał(a): > Tutaj jest ryzyko, czym mniejsza firma tym większe ryzyko, ale lubię się bawić czasami w sapera. Myśl co chcesz ;)
Generalnie granie na NC to zabawa w sapera. :)
> Czy zarobię to czas pokaże, na pewno nie kupowałem na samej górce, a zawsze można uśrednić w dół ;)