Witam, raport dobry, jest 268 000 zł zysku. Akcji jest 11 853 500 sztuk. Daje to 2,261 groszy na akcję za Q1 2015.
Q2 z dużym prawdopodobieństwem będzie jeszcze lepszy: "Spółka w uzgodnieniu z Kontrahentem zamierza rozpocząć produkcję i dostarczanie pod marką własną Kontrahenta nowego produktu „twarogu sernikowego” (aktualnie Spółka produkuje i dostarcza produkt pod marką własną Kontrahenta jogurt naturalny w różnych gramaturach)." "W kwietniu 2015 roku Spółka wprowadziła do sprzedaży, jako pierwsza z polskich producentów branżowych, nowy produkt – twaróg półtłusty fortyfikowany w kwasy Omega-3. Wprowadzony produkt jest pierwszym z linii produktowej asortymentu fortyfikowanego w kwasy Omega-3, a kolejne produkty z tej linii Spółka zamierza sukcesywnie wprowadzać na rynek."
Dodatkowo uwolnienie kwot mlecznych sprawi, że surowiec do produkcji przez długi czas będzie tani.
Zakładając, że w kolejnych kwartałach będzie taki sam zysk (ja stawiam na większe zyski w Q2-Q4 niż w Q1) to 4 * 2,261 groszy na akcję, da nam 9 groszy na akcję za 2015.
Przy 27 groszach za akcje jak teraz mamy C/Z = 3. Innymi słowy kupując teraz za 27 groszy po 2015, 2016, 2017 akcje będą za darmo. Zakładając zyski na niezmienionym poziomie.
może i masz rację jak będzie cały czas do przodu i coraz lepiej . Wyskoku przez dłuższy czas nie ma co sie spodziewać . Raport pokazuje , że kurs w okolicach 0,23 - 0, 29 jest ok. Spokojna branża więc trzeba się trochę pokisić z tym co jest . Do kolejnego kwartału kurs będzie tam gdzie był. W poniedziałek jak już to może lekka podbitka i zjazd do 0,24 gdzieś . Długoterminowo może się w końcu opłaci.
Do Krzysztofa Nie zachwalaj tak , że surowiec do produkcji jest tani bo ciekawe ile dostają za mleko przerzutowe którego mają naprawdę dużo z tego co wynika z raportu sprzedaży produktów których sprzedają coraz mniej
Starałem się na chłodno to ocenić, akcje mam, a więc może podświadomie nadałem zachwalającą wymowę. Pakiet będziemy zwiększać, a więc w perspektywie kwartału cena poniżej 30 groszy jest z tego względu korzystna.
Spółka mleko kupuje tanio, a nie zużyte sprzedaje z minimalną marżą, na zero, lub w przypadku wahań cen z możliwą stratą.
Kontrakty na dostawy do sieci marketów pod marką własną jogurtów oraz ostatnio rozszerzony o sery, sprawia że wzrasta wolumen produkcji i zużycia kupionego taniego mleka i minimalizuje mleko odsprzedawane do dalszego przerobu. Jest to pozytywny trend, im więcej produkują tym bardziej obniżają jednostkowy koszt wytworzenia, pozwoli to zachować oraz zwiększyć marże produktów.
też się zastanowię teraz jest na ten czas trochę za drogie, mam też pakiet z niżych poziomów więc jak urośnie tez będzie dobrze ale w cuda nie wierzą , ja urośnie to na chwile i znów 0,24 . Jednak coś mi się wydaje , że w poniedziałek już czerwono będzie.