Pan Marek Sobieski jest absolwentem Wydziału Mechaniczno – Energetycznego Politechniki Śląskiej. Ukończył również studia podyplomowe o specjalności Handel zagraniczny w Katowickiej Szkole Menedżerów. W 2011 roku ukończył studia Master of Business Administration in International Budiness na Akademii Ekonomicznej w Katowicach, prowadzone we współpracy z University of Bristol oraz Ecole Nationale des Ponts et Chaussess w Paryżu. Prace zawodową rozpoczął jako w 1977 roku starszy asystent w Ośrodku Badawczo Rozwojowym Gospodarki Energetycznej w Katowicach. Następnie zasiadał na stanowisku Specjalisty w Dziale Kontroli Jakości w przedsiębiorstwie Modernizacji Urządzeń Energetycznych Remak oraz prowadził własną działalność. W latach 1990 – 2001 zasiadał na stanowiskach Prezesa Zarządu oraz Dyrektora Spółki Mister Sp. z o.o. Od roku 2001 pełni funkcje Prezesa Zarządu oraz Dyrektora Spółki NAVO Polska Grupa Dystrybucyjna Sp. z o.o. Pan Marek Sobieski posiada niespełna 30 – letnie doświadczenie w budowaniu biznesów od podstaw oraz zarządzania przedsiębiorstwem.
Ja jestem zdania, że najlepiej jak dywidendy nie będą płacić do czasu unormowania zadłużenia. Spółka się fenomenalnie rozwija i drenowanie kasy na dywidendę nie jest na dziś dobrym pomysłem.
ABS Investment miał w maju br. 586 846 akcji, a wg raportu za drugi kwartał br. już mniej bo 551 546 akcji. Troszkę się upłynniają, zwiększając płynność, lub ewakuując się cichaczem. Drugi co do wielkości akcjonariusz Artur Mrzygłód zapomniał o zawiadomieniu spółki o zejściu poniżej 15% w akcjonariacie, też się wyprzedał z 722 820 akcji jakie miał w maju br. spadł ze stanem posiadania do 681 820 akcji na okres raportowania za drugi kwartał.
Niestety to częsty przypadek, ale spółka powinna o to zadbać i prostując nieaktualne dane na swojej stronie powinna sprostować dane na portalach dla inwestorów. Tylko jak nie dba o dane dla inwestorów na własnej stronie to jak wymagać aby sprawdzała dane w sieci. Polecam zarządowi spółki i ludziom od relacji ( jeśli tacy są) lekturę http://blog.parkiet.com/kachniewski/2015/07/02/trendy-relacji-inwestorskich/