Obstawiam ze nie, brak zainteresowania spolka (pewnie przez brak wiary i rozumowania biznesu jakim sie spolka zajmuje), ale mam nadzieje ze do konca roku bedzie 3zl.
Wyniki lepsze niż rok temu, jednak rozczarowujące w sytuacji coraz dynamiczniej rosnącej polskiej gospodarki. No bo wzrosty wyników na poziomie 5-10% nie są oszałamiające. Są firmy o przychodach kilkudziesięciokrotnie wyższych a mimo wszystko notujące dynamiki 20% I więcej. A dużemu przecież zawsze to trudniej. Wzrost przychodów jest mniejszy od wzrostu kosztów działalności !? Kolejny kwartał widać wyraźny wzrost kosztów. I to na każdym poziomie: zużycia materiałów, usług obcych czy wynagrodzeń. Taka tendencja nie dość, że mocno ogranicza zyski spółki, to dodatkowo niesie za sobą duże ryzyka w przypadku gorszej końiunktury. A na dodatek kurczą się dochody z digital Signage.
Bez dynamicznego wzrostu zysków nie ma co marzyć o wzroście kursu. Konieczna jest dalsza poprawa po stronie przychodöw ale jednocześnie bardziej istotna jest kontrola kosztów, które rosną zadziwiająco szybko. Na dodatek wycena c/wk > 4 też nie pomaga.
To sprzedaj akcje i idz gdzie indziej. Na co czekasz, jak wg ciebie jest tak zle? Nic ci sie nie podoba albo nie czytasz ze zrozumieniem. W tym roku EBITDA ma wzrosnąć o 1,5 mln a zysk netto o 1,1 mln przy extra kosztach marketingu i wzmocnienia Tech Cave w wys. 0,6 mln. To malo?? Jak piszesz o c/wk to widac ze nie masz pojecia o analizie spolek. IMS to firma uslugowa, nie prowadzi inwestycji w powiekszające wk nieruchomosci, fabryki, linie produkcyjne itp. Na dodatek co roku placi dywidende, czym takze pomniejsza wk, ale chyba lepiej dostawac kase niz patrzec na rosnący papierowo kapital zapasowy jak w przypadku wiekszosci spolek??
Hm, żeby się utrzymać w twojej konwencji - skoro ci się tak wszystko podoba to dlaczego nie kupujesz ? Na sprzedaży masz ok. 40 tys akcji . Co cię powstrzymuje ?
Ja nie napisałem,że nic mi się nie podoba. Wręcz przeciwnie napisałem, ze wyniki są lepsze. Co nie zmienia faktu, że mogłyby być jeszcze lepsze. A to, że koszty wynagrodzeń i usług obcych mocno rosną to fakt i widać to w sprawozdaniu.
I w końcu wskaźnik c/wk.. IMS jest w indeksie WIG-Media. I na 19 spółek z indeksu ma po TVN (c/wk=5,91) najgorszy współczynnik.. Więc zanim się coś napisze to warto sprawdzić, żeby nie wyjść na ...... .
Nie kupuje, bo juz kupilem. Nie mam kasy, bo bym kupowal. Proste?
Z twojej wypowiedzi jednoznacznie wynika ze wszystko jest źle albo bardzo źle. Ja dla mnie po prostu bredzisz. Wyniki 1Q są dobre ale fakt, nie powalają. Za to prognoza 2015 jest bardzo dobra. Prognoza 2014 zostala zrealizowana w 100%, progoza 2013 nawet przekroczona. Twoja analiza (?) jest bardzo ograniczona, bo skupiasz sie tylko na 1 kwartale, a prognozy nie bierzesz w ogole pod uwage.
Co do c/wk. Dalej udowadniasz, ze nie masz pojecia. Co wnosi to co napisales? Kompletnie nic. Wskazniki trzeba odnosic do specyfiki dzialalnosci danej spolki. Jak IMS bedzie z roku na rok powiekszal zyski jak do tej pory, to jego wartosc będzie rosła. Z profilu dzialalnosci spolki nie wynika potrzeba jakis duzych nakladow inwestycyjnych, wiec wk powinna rosnąć bardzo powoli. Jak dodatkowo co roku bedzie placona dywidenda jak do tej pory, to tym pozytywniej powinno to wplywac na wycene i negatywnie na wk (bo nie powiekszaja sie papierowe aktywa netto). Czyli ze wartosc spółki będzie rosla, a c/wk tez bedzie rosla. No ale dla ciebie od zyskow i dywidendy wazniejszy jest wskaznik c/wk :lol: :):)