I jak zwykle powrót do bazy. Czy istnieje jakikolwiek czynnik który jest w stanie rozruszac kurs tej spółki? Bo tu nawet zysk w wysokości 1,5 mln za kwartał nie jest w stanie tego zrobić.
Raport oczyszczony ze zdarzeń jednorazowych i szału nie ma. Zysk papierowy i co tu pisać. Każdy może sobie przeszacować sobie aktywa w górę i pokazać wynik. Tylko kto się na to nabierze.
dlaczego nie podali za ile kupili Servis-Net? - pochwalili się za ile sprzedali Edukatix. Podają raport jednostkowy - nie wiadomo, co jest w środku Servis - net - specjalnie sprzedali, aby nie konsolidować. Idea szczytna - mają dotację unijną, ale obawiam się, że będzie taj jak zwykle na NC.
a myślałem, że to ja mam z dzieciakami do czynienia.... Widziałem wiele na NC - bardzo rzadko na NC pojawiają się perełki typu Quercus, pgs, Makolab, IAI, Selvita, Mebion, Medicalalg. Z reguły pojawiają się gnioty typu Uboat, Kopahouse i inne gnioty.
O ile dobrze zrozumialem to 1mln ekstra pojawil sie ze zbycia Edukatix.
Ok, tego z wiadomych przyczyn nie powtorza w przyszlych kwartalach. Ale nawet pomimo tego warto zwrocic uwage ze: 1. zysk bez edukatixa to ok 500k- czyli celujemy w roczny na poziomie 2-2,5 mln PLN 2. spadajaca pozycja Wynagrodzenia - to zawsze dobrze sie czyta i dobrze swiadczy ;)
Pytanie do wyjadaczy opennetowych: czy 4 pln w pozycji Przychody ze sprzedazy materialow i towarow mozna rozumiec jako pozyskanie 4 nowych klientow? (modem czy telefon za zlotowke, albo cos takiego) ? Tak mi to wychodzi w zestawieniu z kosztami materialow i towarow.
Ja proponuje porownac z Telgam, bo widze, ze to podobne spolki. Tam raport bedzie w polowie maja. Jednak raport telgam wyglada dla mnie bardziej przejrzyscie, a rowniez jest szansa na skokowy wzrost zysku w majowym raporcie.
Dla calej branzy szykuje sie spory wzrost ze wzgledu na kolejna transze dotacji. Jednak niech sie niektorzy nie dziwia, ze po tych wynikach nie rosnie o 20%.
Sie zgadza. Czyli celujemy w roczny na poziomie 2,5mln pln 1mln edukatix +4 x 350 ze sprzedaży (1,5mln bez edukatix). a ilośc abonentów może jeszcze dynamicznie rosnać.
reszta bedzie ewentualnie in plus. Wg mnie to dobre dane.
Trzeba pamiętać że w raporcie/zysku/ nie była ujęta całość z trzech miesięcy istniejących już abonentów bo info o 2100 abon.pojawiło się dopiero na początku kwietnia.w wynikach za 2 kwartał będzie to dopiero ujęte w całości + nowe. myślę że zysku można się spodziewać ok.5mln za 2015- minimum
Na koniec grudnia - 1200 abonentow Na polowe lutego 1500. Na koniec kwartalu 2100. Srednio w ciagku kwartalu mozna liczyc kolo 1600. Czyli juz mozna sie spodziewac, ze wynik ze sprzedazy w 2 kwartale bedzie wiekszy o 40-50%.
Raport został zignorowany przez techników.... dołożyli się ci którzy chcieli na raporcie ugrać i mamy 3zł. Spółka jest nisko wyceniana teraz a projekty unijne nie zostały jeszcze zakończone, taka sytuacja nie potrwa długo.