Jak wiemy spółka cały czas walczy i próbuje wyjść na prostą. Mam nadzieje, ze w całym 2015 r. uda się to. Patrząc jednak historycznie, jak i patrząc na sezonowość w przypadku 1Q praktycznie jako oczywistość trzeba przyjąć potencjalną stratę. Zastanawiać jednak może, jaka będzie oraz czy uda się ją spółce pomniejszyć względem straty z ubiegłego roku.
W 1Q 2012 mieli blisko 0,9 mln zł straty netto w 1Q 2013 Prima miała blisko 3 mln zł straty w 1Q 2014 r. Prima miała 1,5 mln zł straty
Pytanie jaki więc będzie 1Q 2015 r.? Mając na uwadze sezonowość, zejście poniżej 1 mln będzie jak dla mnie dobrym sygnałem. Pytanie jedynie jak mocno Prima zejdzie ze stratą, czy do 0,8, a może 0,9 mln zł? ciekawe. A może jednak strata przekroczy 1 mln? w sumie to wróżenie z fusów. Wkrótce się przekonamy. Jak sądzicie? jaki będzie wynik?
- niski kurs euro (w raporcie za IVQ przyjęli kurs ca. 4,2), dziś mamy euro poniżej 4zł. - odchudzony zarząd (kwartalna oszczędność prawie 100k), - zakończony najem lokalu we Wrocku, - wydaje się, że zakończona optymalizacja salonów, - rosnąca sprzedaż detaliczna z bardzo dobrą kondycją segmentu odzież-obuwie.
Wyniki bankowo poprawią, pytanie pozostaje oczywiste: jak bardzo?
jest sporo czynników sprzyjających. Pytanie w jakim stopniu uporali się z optymalizacją salonów? ile umów pozostało do negocjacji? efekt euro pewnie bardziej widoczny będzie dopiero w 2Q, niemniej chyba również w części w 1Q. Za kolekcję wiosenną płacą mniej, co jest dużym plusem.
ja obstawiam przedział -0,7-0,9 mln, ale to jedynie spekulowanie. Fakty ujrzymy 15 maja.