Jak nie, to sprzedaje swój pakiecik do konkurenta tego całego "inwestora branzowego" i bedzie na codzień miał nieskrępowany wglad w księgi PRL, by widzieć jak idzie biznesik "inwestorowi branżowemu". Taki konkurent w akcjonariacie to moze być prawdziwa kula u nogi drogi "inwestorze branżowy" - moze skarżyc do sadu wszystkie uchwały i paraliżować działania zarzadu, ze sa na szkodę udziałowców mniejszościowych, wiec lepiej dawajcie uczciwe 15zl+ dla wszystkich!!!!
Ale mnie ciekawi kto jest tym "inwestorem branżowym" - stawiam, ze to albo ich największy klient, dla którego Jacka danielsa konfekcjonuja lub ten co wynajmuje im magazyny (MLP), ewentualnie ktos inny kto ma magazyny w Pruszkowie. Tak czy inaczej stać ich na marne 15zl, wiec nie ma wymówki!
Ja się tak bardzo nie napalam. Inwestor branżowy , to penie inna firma z branży logistycznej. Średnia zyskowność tej branży to ok. 6%, a PRO-LOG daje zysk 8-10% , więc może być interesującym dodatkiem do innego większego projektu logistycznego. Jarmińscy razem z Lucodos Ordo to ok. 77-78 akcji , reszta pewnie jest w wielu rękach, zatem płacąc za 88% wartości spółki ma się pełnię władzy. Dywidendy już definitywnie nie będzie , bo nowy właściciel nie zechce wypuścić tej kasy z rąk. Ale na kursie można ugrać parę złotych .
A wlasnie, ze bedzie - no odchodne stary właściciel sobie wypłaci. Przecież "inwestorowi branżowemu" gotówka na koncie nie jest potrzebna, jemu chodzi o magazyn i juz. Gotówki za gotówkę na pewno nie chce kupować, wiec moim zdaniem pozwoli wypłacić, a wręcz bedzie nalegał.
PS. Nie pisz Zofio o morzach i nie porównuj do firm logistycznych - jesli one rzeczywiście maja 6% zysku to jest to przecież zysk z nieruchomosci i spora cześć tego zysku musi być reinwestowana w utrzymanie nieruchomosci, wiec gotówki w postaci dywidendy tyle co kot napłakał.
U nas jest 8% zysku, który jest czysta gotówka do podziału dla akcjonariuszy - i przy tym to w roku, w którym były zwiększone koszty, bo sklad podatkowy sie otwierał.
Tak wiec cena 15zl+ juz po 1zl dywidendy jak najbardziej uzasadniona, a moze i wyższa jak by dobrze policzył zyski przy pełnym wykorzystaniu składu podatkowego!
Póki sobie kupujący nie przebada spółki nie wiemy czy złoży wiążącą ofertę i jaką cenę zaproponuje. A jak już zaproponuje, to będzie miał ponad 75% i sobie zyski będzie transferował w dowolny sposób, więc nasze licytowanie się ile byśmy chcieli dostać to tylko pobożne życzenia.
Miszczuniu, napisalem, ze jak nie zaproponuja wszystkim uczciwej sciemy to wyciagac bedzie, ale nie zyski w dowolny sposob "inwestor branzowy", tylko konkurenci informacje o spolce konkurenci, ktorzy kupia male pakieciki - a jak beda na prawde zlosliwi to beda blokowac prace zarzadu i spolki np. skarzac wszystkie uchwaly do Sadu i wstrzymujac ich wykonanie. Wiec albo uczciwa cena, albo wojna!
Dnia 2015-04-24 o godz. 10:22 ~riddler napisał(a): > Póki sobie kupujący nie przebada spółki nie wiemy czy złoży wiążącą ofertę i jaką cenę zaproponuje. > A jak już zaproponuje, to będzie miał ponad 75% i sobie zyski będzie transferował w dowolny sposób, więc nasze licytowanie się ile byśmy chcieli dostać to tylko pobożne życzenia.
Raczej nie wpuszcza się do grzebania w papierach , jeśli przedtem nie ustali się ceny. No ale my tu sobie dywagujemy , a rynek ma to gdzieś i nie interesuje się PRO-LOGIEM
Tak ja uważam - wy co myslicie? 17.71, bo po 2.71 dywidendy oznacza to równiutkie PLN 15, a ludzie lubią okrągłe cyfry. XBS Group, bo opis z komunikatu bieżącego zgadza sie z opisem na stronie XBS. Tak jak pisałem wcześniej - piwko we wrześniu będę odbierał od Was ;)
Nie masz zielonego pojęcia o dywidendzie. Kto dzisiaj kupi nie zyska. W dniu dywidendy od ceny akcji odejmuje się 2, 71 Zyskają ci co po 10 pln kupowali.
Ktoś wie kiedy wreszcie XBS ogłosi przejęcie? A moze nic nie bedą ogłaszać tylko kupią po cichu spółkę cypryjska i nic nikomu nie powiedzą? Wy jak myślicie?
Tu masz niedowiarku - cytat z raportu bieżącego jak ogłosili w kwietniu, ze inwestor branżowy zaczyna due diligence:
"Inwestor branżowy będący stroną transakcji jest firmą usługową, która prezentuje innowacyjne podejście w optymalizacji łańcucha dostaw oraz rozwiązań e-commerce dla odbiorców B2B i B2C. Do czasu zakończenia procesu przewidzianego w Liście intencyjnym nazwa Inwestora branżowego pozostaje informacją poufną"
A tu opis "O nas" ze strony XBS Group:
"XBS Group - Twój partner w oszczędzaniu to firma usługowa, która prezentuje innowacyjne podejście w optymalizacji łańcucha dostaw oraz rozwiązań e-commerce dla odbiorców B2B i B2C.`
http://www.xbsgroup.pl/o-nas
Czy tylko mi sie wydaje, ze opisy sa tożsame? Amatorom z PRL nie chciało sie wiecej napisać to zrobili Kopiuj-Wklej najwyrazniej. Pisałem o tym wczesniej, ale nikt nie wczytał sie najwyraźniej.
Jak zawsze - każdy sam podejmuje decyzje inwestycyjne, ja do niczego nie namawiam ani nie naganiam - tylko pisze jak jest!
Martwi natomiast, ze cena po jakiej sprzedal prezes z zona (przez spoke cypryjska) - to nieco ponad 7 zl - czy on na prawde nie wierzy, ze to jest warte wiecej czy tez zamierza razem z XBS Group doic malych i juz nigdy nie wyplacic dywidendy?! O co tu chodzi?! A moze chce sprzedac bez wiekszego zysku kapitalowego teraz, a wiecej zarobi pozniej?
Tak czy inazej 7 zl cena sprzedazy martwi i to bardzo...
Zwróć uwagę , że Jarmiński jest dalej prezesem zarządu PRO-LOG i jest również w zarządzie spółki , która kupiła PRO-LOG (jednym z dwóch członków zarządu przy wspólnej reprezentacji). To wygląda na to , cena o której piszesz może być tylko częściową zapłatą. Tak się często robi , że płaci się część ceny , a resztę po pełnym przejęciu operacyjnym spółki albo po określonym czasie.
Sprawa wygląda tak : Inwestor branżowy (jeszcze nie ujawniony, chociaż kilka osób z forum obstawia XBS) przejmie PRO-LOG S.A. W tym celu została powołana spółka celowa PRO-LOG Dystrybucja sp. z o.o., do której po jej zarejestrowaniu przez KRS wpłynie kasa od inwestora i dotychczasowego największego akcjonariusza Lucidos Ordo . Ta spółka celowa kupi wszystkie akcje PRO-LOG S.A. od Lucidos Ordo , czyli 88% wszystkich wyemitowanych akcji. Często powołuje się takie spółki celowe , jeżeli inwestor nie chce mieszać biznesów , albo bierze kredyty i bank dostaje w zastaw udziały w takiej spółce celowej. Według mnie transakcja dokona się za kilka tygodni (5 dni po zarejestrowaniu spółki celowej ). Wtedy poznamy kto jest inwestorem i może ujawni jakie ma zamiary wobec PRO-LOG S.A. - skupi akcje czy nie. A może połączą biznesy i pójdą na duży parkiet , omijając konieczność tworzenia prospektów emisyjnych i cudów wianków ?
Ok to je zrozumiałe ale jeżeli nie będą skupować akcji czyli dla drobnych nic się nie zmienia to jakie i w jaki sposób będą wyniki pokazywać, rozumiem że wyniki skonsolidowane nowo utworzonej spółki , oj, jak ja nie lubię zawiłych sytuacji.
Notowany jest PRO-LOG S.A. i jego wyniki będą raportowane. Nie ma wzmianki o fuzji PTRO-LOG z inną spółka. Zmieni się tylko główny akcjonariusz i tyle.
a ja mam pytanie czy może być taki scenariusz inwestor kupuje te 88% akcji powiedzmy pod koniec roku lub na początku przyszłego odczekuje powiedzmy do 20 lutego ( kurs akcji dalej oscyluje w granicach 8,00-9,00 zł ) 20 lutego ogłasza skup akcji po średnim kursie z ostatniego pół roku to będzie powiedzmy 8,80 ( taki jest od 18 sierpnia do dziś) ?
no i mamy 18 stycznia nadzwyczajne wlane powiedzmy ujawni się ten inwestor tajemniczy i po miesiącu ogłości wezwanie na reszte akcji kurs siredni z ostatnich 6 miesięcy będzie oscylował w granicach 8-9 zł powiedzmy ogłosi po cenie 9 zł tak jak pisałem wcześniej, ostrożnie bym podchodził do tego entuzjazmu 17 zł skupu niech ktoś mi racjonalne powody poda dlaczego tak miało by być inwestor bedzie chciał skupić te akcje ja najtaniej
A ja myślę , że żadnego wykupu nie będzie. Nowy inwestor ma 88% akcji i może robić co chce. Po cholerę ma się szarpać z resztówką ? A może wykorzysta obecność spółki na NC , zrobi z PRO-LOG spółkę holdingową i wsadzi wszystkie swoje spółki na duży parkiet poprzez emisję akcji nie ponosząc kosztów prospektu emisyjnego i całej tej zabawy? Wtedy warto mieć akcje PRO-LOG