biznes obroni się sam ,bez Cormaya,Tuory,Totala i.t.p.przy tej cenie wejdzie trzeci i kurs szybko się ustabilizuje,ale 1,25 nikt już nie będzie pamiętał.
Jak będą tak walczyć to w końcu ich kto inny wyprzedzi wypisz wymaluj polski laser, jak do sierpnia góra września spór nie wygaśnie to będzie raczej koniec wielkich zysków inne firmy też pracują.
Pozdrowienia dla kupującej Pandory.Ja kupiłem co miałem kupić,no chyba że zjedzie poniżej 1,2 w co wątpię i spokojnie czekam do wyników za 1 kw. i wtedy podejmę decyzję co dalej.Po cichu liczę na jakieś wybicie.
wyniki poczytamy jutro roczny Cormay, w maju Orphee
ciekawe co z tym kredytem co się jutro kończy?
myślę że w czerwcu wszystko się przeleje na którąś stronę, albo Płocicy się uda wyprowadzić na prostą, albo Total pęknie i komuś to sprzeda, mam nadzieje że cały czas szukają inwestora branżowego który to kupi, jeśli starczy nam nerwów to będzie dobrze
jeśli będzie się przechylać szala na stronę TT to zapewne wrzuci jeszcze trochę w rynek zaniżając kurs, aby bardziej zmusić Total do ucieczki, wtedy wchodzę z kredytem
jeśli Płocicy się uda to kurs naturalnie pójdzie w górę i wtedy jadę na super wakacje
I w koncu mowisz ludzkim glosem :), wiekszosc z nas nie jest tu po to by kochac jedna czy druga ekipe ale po to by szybko zarobic. I dlatego wiekszosc z nas kibicuje plocicy bo w krotkim terminie on bardziej daje nadzieje na zarobek.
tam zaraz ludzkim głosem, nie przesadzajmy.... nadal kibicuje Tuorom :), ktoś musi....
Panowie czytaliście dzisiejsze komunikaty???? Tuora przedłużył zastaw do kredytu dla Cormay, chyba nie chce dopuścić do upadłości spółki, ciekawe co to oznacza? nić porozumienia? przedłużenie agonii??? ciekawe kto tu naprawdę pociąga za sznurki???
Dnia 2015-04-29 o godz. 22:24 pandora napisał(a): > > tam zaraz ludzkim głosem, nie przesadzajmy.... nadal kibicuje Tuorom :), ktoś musi.... > > Panowie czytaliście dzisiejsze komunikaty???? Tuora przedłużył zastaw do kredytu dla Cormay, chyba nie chce dopuścić do upadłości spółki, ciekawe co to oznacza? nić porozumienia? przedłużenie agonii??? ciekawe kto tu naprawdę pociąga za sznurki??? >
w komunikatach Cormay nie ma wskazania ruchu TT... to Płocica przedłożył bankowi zabezpieczenia....
3/ zastaw rejestrowy ustanowiony na zapasach magazynowych Spółki oraz na towarach handlowych, ustanowiony przez spółkę Orphée S.A. z siedzibą w Genewie, 4/ przelew wierzytelności (cesja globalna niepotwierdzona) od kontrahentów Spółki 5/ zastaw rejestrowy i finansowy na akcjach spółki Orphée S.A., należących do Spółki.
zajrzyj do ostatniego sprawozdania Orphee, zobacz na jaką wartość mają zastaw na magazynie na kredyt dla Cormay, potem pomyślmy na jakiej nieruchomości jest ustanowiona hipoteka, nie jest dokładnie podane we wczorajszym komunikacie, ale na jakiej była wcześniej i czyją jest własnością
oczywiście wnioski z danych wyciąga każdy sam
dla mnie najciekawszą informacją byłaby wartość na jaką bank wycenił akcje Orphee przyjęte pod zastaw
Czy ktos wie na ile zostaly wycenione przez bank akcje ORP przy udzielaniu kredytu dla CORMAY, lub jak mozna sie tego dowiedziec, dalo by to niezly punkt odniesienia dla akcjonariuszy i prawdziwej aktualnej wyceny spolki? Pozdrawiam
A czy Cormay ma obecnie wpływ na swoje zastawione akcje? Bank nie może wykonywać głosu z nich - ale czy Cormay może? Jeśli nie może, to wielkie pole do popisów dla TT...... Ciekawe, kto wtedy miałby większość - nie znamy wszystkich ruchów w akcjonariacie. Nie wiem czy ORP może wykonywać głosy ze skupionych 10% akcji......
Dnia 2015-04-30 o godz. 09:47 ~becher napisał(a): > A czy Cormay ma obecnie wpływ na swoje zastawione akcje? Bank nie może wykonywać > głosu z nich - ale czy Cormay może? Jeśli nie może, to wielkie pole do popisów dla TT...... > Ciekawe, kto wtedy miałby większość - nie znamy wszystkich ruchów w akcjonariacie. > Nie wiem czy ORP może wykonywać głosy ze skupionych 10% akcji......
Cormay może wykonywać, Orphee nie może
ciekawiej będzie wyglądała sprawa jak Cormay nie uzyska pieniędzy z emisji i bank przejmie akcje, to byłoby dopiero zawirowanie w akcjonariacie
Jeszcze w kwestii zapasów. Nie wydaje mi się możliwym żeby zabezpieczenie na zapasach Orphee mogło dokonać się bez udziału TT......Biorąc to na rozum i logikę - czy znalazłby się bank, który dotknąłby się tych zapasów znając antagonizmy i między spółką-matką i spółką córką? I to jeszcze w układzie, gdy córka to panna z prawem szwajcarskim w tle? Też uważam, że panom kombinatorom TT zależy na dotlenieniu Cormaya......
Dnia 2015-04-30 o godz. 10:15 ~becher napisał(a): > Jeszcze w kwestii zapasów. Nie wydaje mi się możliwym żeby zabezpieczenie na zapasach > Orphee mogło dokonać się bez udziału TT......Biorąc to na rozum i logikę - czy znalazłby się bank, > który dotknąłby się tych zapasów znając antagonizmy i między spółką-matką i spółką córką? I to > jeszcze w układzie, gdy córka to panna z prawem szwajcarskim w tle? Też uważam, że panom > kombinatorom TT zależy na dotlenieniu Cormaya......
hipoteka też jest najprawdopodobniej na nieruchomości należącej do Orphee Technics
to że TT nie pozwala na upadek Cormay to bardzo dobra informacja
Na zapasach należących do Orphée SA ustanowiono zastaw, który jest zabezpieczeniem kredytu obrotowego dla jednostki nadrzędnej, tj. PZ Cormay S.A. Zastaw ten ustanowiony jest na towarach handlowych w wysokości 7 200 tys. PLN. Kwota kredytu obrotowego wynosi 14 000 tys. PLN. Termin spłaty przypada na 30 kwietnia 2015 r.
Płocica przedłużając umowę kredytową przedłużył także zabezpieczenie na towarach Orphee. Musiał uzyskać zgodę od Rady Dyrektorów.
drugi cytat z raportu finansowego Orphee odnośnie Orphee Technics
Spółka ta weszła w skład Grupy Kapitałowej Emitenta od września 2014 roku w celu rozwoju działalności Grupy Emitenta na terenie Polski. W skład jej aktywów wchodzi m.in. nieruchomość w Lublinie przy ul. Rapackiego, którą wynajmuje obecnie PZ Cormay SA. Nieruchomość ta stanowi również zastaw dla kredytu bankowego, udzielonego PZ Cormay SA (do tej pory Orphee Technics nie pobierała z tego tytułu wynagrodzenia).