• Dlaczego Orphee od kilku dni tak mocno spada ? Autor: ~Ola [81.190.234.*]
    Przyznam sie, że nie rozumiem, dlaczego kurs tak mocno ostatnio spada, przecież skup 10% akcji to pozytywna informacja, która powinna się raczej przełożyć na wzrosty..... O co tu chodzi ?
  • Re: Dlaczego Orphee od kilku dni tak mocno spada ? Autor: ~jk [31.11.212.*]
    oj dziecinko, jeśli Ty nie wiesz o co tu chodzi, to lepiej się nie zajmuj inwestowaniem, bo zostaniesz połknięta przez pierwszego lepszego spekulanta;)
  • Re: Dlaczego Orphee od kilku dni tak mocno spada ? Autor: ~Misza [89.76.204.*]
    Ze spółki wypłynęło kilkadziesiąt (skup) milionów złotych. 
    Dla ambitnych: można wyliczyć ile wypada na akcję - to proste. Najpierw trzeba założyć po ile spółka może opchnąć skupione akcje -to trudniejsze. Różnica da wynik, ile powinna spaść kapitalizacja Orphee po skupie.
  • Re: Dlaczego Orphee od kilku dni tak mocno spada ? Autor: ~jk [84.10.8.*]
    Spójrz na to od innej strony.
    Po skupie wróciliśmy do sytuacji z przed emisji w 08/2014. Tak jak emisja i pozyskanie środków nie powinny mieć znaczącego wpływu na wycenę akcji, tak obecnie operacja odwrotna również nie. Wówczas wszystkim wydawało się że kurs Orphee jest bardzo nisko, a teraz gdzie jesteśmy ? Co po drodze wydarzyło się istotnego? Trochę gorsze wyniki i zawyżona cena zakupu nieruchomości od Tuory maja uzasadniać przecenę o ponad 60% ? (było 3,75 zł, a jest 1,45 zł). To jest jakaś paranoja, zwłaszcza że Orphee w przeciwieństwie do CRM ma się naprawdę dobrze, zresztą słyszałeś co Tuora mówił o sprzedaży w 2015 r na Walnym.   
    A co z wartością udziałów w Diesse, pozostałą gotówką, należnością od CRM za ZORG, nie mówiąc o pozostałych spółkach zależnych. No ale jak to na giełdzie bywa, co niektórzy dostrzegą wartość spółki jak kurs będzie dużo, dużo wyżej. 

• Re: Dlaczego Orphee od kilku dni tak mocno spada ? Autor: ~jsw [188.95.29.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Dlaczego Orphee od kilku dni tak mocno spada ? Autor: ~jk [84.10.8.*]
    nie obchodzi mnie to, gdzie podąży tłum lemingów na czyjeś żądanie.
    Ja spojrzę na to z boku. Moja obecność na giełdzie nie kończy się 27.03 no chyba że o czymś nie wiem, ale to już inny temat.

• dlatego zacząłem zbierać Autor: ~inwestor [89.231.96.*]
    w CRM zbierałem 8 dni i wyszło OK. do skutecznego uplasowania nowej emisji nie dotknę już CRM
  • Re: dlatego zacząłem zbierać Autor: ~Misza [89.76.204.*]
    Do: jk. Wszystko o czym piszesz, słusznie zresztą, zawarte jest u mnie w cenie ewentualnej odsprzedaży skupionych przez Orphee akcji. Faktem jednak niezaprzeczalnym jest, że kasa ze spółki wypłynęła, i to trzeba uwzględnić.
  • długoterminowo wszyscy będziemy martwi Autor: ~inwestor [89.231.96.*]
    CRM i ORP znacznie szybciej. I to czeka każdą spółkę na zarządzanie której wpływ będą miały IPOPEMa i TOTAL. Powinni zamknąć ten interes a autor bałaganu na przedwczesną emeryturę. nie wiem co jeszcze mają, ale niech się tego pozbędą. może jeszcze da się te spólki uratować.
  • Re: długoterminowo wszyscy będziemy martwi Autor: ~Ola [81.190.234.*]
    Ale z drugiej strony, to te 10% akcji zostanie wycofane z obrotu i umorzone, a to jest dobre info ...
  • Re: dlatego zacząłem zbierać Autor: ~WATCHER [217.99.98.*]
    Dnia 2015-03-13 o godz. 21:44 ~Misza napisał(a):
    >. Faktem jednak niezaprzeczalnym jest, że kasa ze spółki wypłynęła, i to trzeba uwzględnić.

a czy uwzględniono to ,ze kasa do spólki wpłynęła ?????????
  • Re: dlatego zacząłem zbierać Autor: pandora [87.205.201.*]
    ~WATCHER [217.99.98.*] a Ty co będziesz robił??? Wiem, że akurat Ty jesteś prawdziwym akcjonariuszem, a nie trollem.

dokupujesz????

jedyne czego się obawiam, to że Total zdejmie Orphee z giełdy, przy bardzo niskim kursie, czy TT ma możliwości żeby go przyblokować???

Jeśli Orphee przejdzie na GPW to będzie można ją chwilę potem zdjąć????

Mam nadzieje, że lada moment ukaże się jakaś informacja, czas na decyzje KNF już dawno minął, może znowu coś muszą uzupełnić???
  • Re: dlatego zacząłem zbierać Autor: ~ckmmln [89.161.38.*]
    Obecna stratega gry na Orhee jest taka by totalnie wystarszyc inwestorów od posiadania akcji tej spolki dodatkowo tworząc czarny PR na forach jak to będzie źle gdy znikną blokady tych co sie zapisali . I akurat wszystko sie dzieje nie długo przed zatwierdzeniem wejścia Orphee na rynek główny. :) KLASYKA GATUNKU:)
    Dnia 2015-03-14 o godz. 12:00 ~ckmmln napisał(a):
    > Obecna stratega gry na Orhee jest taka by totalnie wystarszyc inwestorów od posiadania akcji tej spolki dodatkowo tworząc czarny PR na forach jak to będzie źle gdy znikną blokady tych co sie zapisali . I akurat wszystko sie dzieje nie długo przed zatwierdzeniem wejścia Orphee na rynek główny. :) KLASYKA GATUNKU:)

zastanawia mnie, kto na taki czarny PR daje się nabrać, po skupie mam dużo kasy i cieszę się z zysku, to co mi zostało nie muszę sprzedawać, jeśli jestem akcjonariuszem długoterminowym to i tak mam stratę, bo kupowałam po 8 zł, jeśli kupiłam niedawno to tym bardziej nie muszę sprzedawać, tu jest taki mały FF 25%, po skupie będzie jeszcze mniejszy ok 21%, w tym jest Tomasz i jego króliki, do kogo skierowana jest ta strategia???
  • Re: dlatego zacząłem zbierać Autor: ~janek221 [37.248.254.*]
    Ja podchodzę do spółki jak do inwestycji krótkoterminowej. Kupiłem akcje Orphee żeby zarobić na akcji "SKUP".
    Moja kalkulacja wygląda tak:

Średnia: zakupu 2,11
    Sprzedaż : 15,5% po 8,9 PLN ( dokonałem zapisu )
    Sprzedaż reszty czyli 84,5% po:
    1,5 to zysk 25% na całej zainwestowanej sumie
    1,3 to zysk 17,5% j.w
    przy kursie 0,87 za pozostałe akcje wychodzę na zero. ( nie uwzględniając podatku ) . Przy niższej cenie zakupu
    granica ta przesuwa się w dół przy wyższej w górę.
    Reasumując cena 1,5 w moim przypadku jest ok. niżej raczej nie aczkolwiek zawsze trzeba stosować stoplossy
  • Re: dlatego zacząłem zbierać Autor: ~jsw [188.95.29.*]
    No i tu jest sedno sprawy,dla tych co dotychczas nie wiedzieli,czy kupować czy sprzedawać.Teraz każdy z biorących udział w skupie myśli żeby jak najszybciej odblokować akcje i walnąc w rynek doputy został zysk.
  • Re: dlatego zacząłem zbierać Autor: ~zbych [78.133.160.*]
    a jak chcesz stosowac stop losy jak akcje masz zablokowane inwestorze?
    Dnia 2015-03-14 o godz. 15:50 ~janek221 napisał(a):
    > Ja podchodzę do spółki jak do inwestycji krótkoterminowej. Kupiłem akcje Orphee żeby zarobić na akcji "SKUP".
    > Moja kalkulacja wygląda tak:
    >
    > Średnia: zakupu 2,11
    > Sprzedaż : 15,5% po 8,9 PLN ( dokonałem zapisu )
    > Sprzedaż reszty czyli 84,5% po:
    > 1,5 to zysk 25% na całej zainwestowanej sumie
    > 1,3 to zysk 17,5% j.w
    > przy kursie 0,87 za pozostałe akcje wychodzę na zero. ( nie uwzględniając podatku ) . Przy niższej cenie zakupu
    > granica ta przesuwa się w dół przy wyższej w górę.
    > Reasumując cena 1,5 w moim przypadku jest ok. niżej raczej nie aczkolwiek zawsze trzeba stosować stoplossy

janek221 dzięki za racjonalność miło posłuchać kogoś normalnego

powiedź mi tylko dlaczego nie poczekasz chwilkę, żeby sprzedać resztę akcji, np do czasu ogłoszenia NWZA, które ma odwołać TT z rady dyrektorów. To będzie lada moment i patrząc na nastroje większości inwestorów po tym fakcie akcje obu spółek powinny pójść do góry.

zakładasz, że dziś Orphee nie jest atrakcyjna dla krótkoterminowych inwestorów?
  • Re: dlatego zacząłem zbierać Autor: ~janek221 [37.248.254.*]
    Tak jak napisałem traktuję Skup jako okazję inwestycyjną .
    To oczywiście nie wyklucza w przyszłości zakupu Orphee pod hasłem np. wejście na GPW , zmiana Zarządu,
    czy wreszcie skrajne niedowartościowanie spółki spowodowane paradoksalnie skupem lub próbą "uwalenia" wyceny Totala na koniec
    kwartału przez TT.

Dnia 2015-03-14 o godz. 17:20 ~janek221 napisał(a):
    > Tak jak napisałem traktuję Skup jako okazję inwestycyjną .
    > To oczywiście nie wyklucza w przyszłości zakupu Orphee pod hasłem np. wejście na GPW , zmiana Zarządu,
    > czy wreszcie skrajne niedowartościowanie spółki spowodowane paradoksalnie skupem lub próbą "uwalenia" wyceny Totala na koniec
    > kwartału przez TT.
    >

rozumiem Twoją strategię i ona zupełnie nie przeszkadza w mojej, czy teraz sprzedaje Total czy Tuora nie ma znaczenia, nie sądzę aby ta niska cena utrzymała się dłużej, Tuora żeby cokolwiek jeszcze mógł znaczyć w spółce powinien zwiększyć udział, cena nie spadnie na grosze, bo wtedy wszystkie akcje skupi TT

tak czy siak, ja poczekam, a jak wpłynie gotówka za skup to dokupię długoterminowo, kiedyś to się uspokoi bo ktoś z dużych wygra

ta spółka jest bardzo specyficzna, minimalny obrót na co dzień, duże obroty od święta, pytanie ile takich jeszcze świąt ją czeka
  • Re: do pandory Autor: ~janek221 [37.248.254.*]
    Czy jest to okazja do inwestycji krótkoterminowej?
    Ja patrzę na to tak:
    w wyniku Skupu Spółka robiąc dobrze akcjonariuszom pozbyła się 19 883 000 PLN ( liczę tak: ostatnia emisja po 3,75 i odkup tych samych 3.860.850 akcji po 8,9). Trudno wytłumaczyć że to jest ok. dla Spółki. Skup pogłębił trend spadkowy ( będą sprzedawać nie
     tylko ci co zarobili na tej operacji ale również ci co w jej wyniku zmniejszyli potencjalne straty- kupując akcje Orphee w ostatniej emisji).
    Kupno teraz to łapanie "spadającego noża"- nie wiadomo jak daleko jest do dołka. Ze spółki mogą płynąć również negatywne informacje: np. zmiana Zarządu i rezygnacja z GPW, korekty wyników po zmianie Zarządu.
    Tak więc dla mnie w chwili obecnej za duże ryzyko w stosunku do potencjalnych zysków ( dodatkowo mała płynność ).

• Re: do pandory Autor: pandora [87.205.201.*]
    ~janek221 [37.248.254.*

to wszystko co piszesz ma sens

ale patrząc jeszcze bardziej z góry, to jeśli Cormay ma się rozwijać i sprzedawać te swoje cudeńka po całym świecie, to może to robić tylko poprzez Orphee to jest marka szwajcarska

obecna ekipa może tego jeszcze nie wie, ale się dowie

rozumiem doskonale, że czymś innym jest wartość spółki i jej perspektywy rozwoju, a czym innym bieżąca cena akcji, w swoich wyliczeniach dodaj różnice kursowe fanka i pamiętaj, że akurat Orphee zwiększa sprzedaż

wejście na GPW jest wielką niewiadomą z prawdopodobieństwem 50%

zmiana Zarządu jest raczej pewna, pytanie tylko kiedy nastąpi

a fałszowane wyniki finansowe to jedna wielka zagrywka PR nowej ekipy, wystarczy sprawdzić czy zgłosili do urzędu skarbowego większą stratę niż pierwotnie i zawnioskowali o zwrot nadpłaconego podatku dochodowego

w Orphee najgorsza jest mała płynność, dlatego trzeba ją traktować długoterminowo, jeśli traktujesz krótkoterminowo to uciekaj

myślę, że na sam koniec znajdzie się jakiś duży inwestor branżowy na całość, no chyba że wcześniej Cormay padnie
  • Re: do pandory Autor: ~vic [83.16.86.*]
    Dnia 2015-03-14 o godz. 17:50 ~janek221 napisał(a):
    > Czy jest to okazja do inwestycji krótkoterminowej?
    > Ja patrzę na to tak:
    > w wyniku Skupu Spółka robiąc dobrze akcjonariuszom pozbyła się 19 883 000 PLN ( liczę tak: ostatnia emisja po 3,75 i odkup tych samych 3.860.850 akcji po 8,9). Trudno wytłumaczyć że to jest ok. dla Spółki. Skup pogłębił trend spadkowy ( będą sprzedawać nie
    >  tylko ci co zarobili na tej operacji ale również ci co w jej wyniku zmniejszyli potencjalne straty- kupując akcje Orphee w ostatniej emisji).
    > Kupno teraz to łapanie "spadającego noża"- nie wiadomo jak daleko jest do dołka. Ze spółki mogą płynąć również negatywne informacje: np. zmiana Zarządu i rezygnacja z GPW, korekty wyników po zmianie Zarządu.
    > Tak więc dla mnie w chwili obecnej za duże ryzyko w stosunku do potencjalnych zysków ( dodatkowo mała płynność ).
    >

Oprócz wyprowadzenia gotówki ze spółki nastąpiło równocześnie rozwodnieniie akcji o którym zapomniałeś. 
    Cała kasa z emisji zostanie wypłacona w czasie "skupu" ale ponad 10 mlna akcji dalej pozostaje. Dlatego nie ma szans na wzrost kursu a po odblokowaniu kierunek będzie w dół.
    Zresztą od ogłoszenia "zaproszenia" kurs akcji już to dyskontuje spadając o 40%.

Z resztą opinii całkowicie się zgadzam
  • CRM i TOTOAL są goli Autor: ~inwestor [89.231.125.*]
    każdy grosz będą zbierać na objęcie nowej emisji. nikt przy zdrowych zmysłach nowej emisji nie obejmie więc ciężar finansowania spada na TOTAL. jeżeli emisja zostanie objęta to wtedy kupi się na wtórnym drożej i tak będzie warto. jeżeli emisja się nie uda.......
    ORHEE jest aktywem do oskubania. ryzyko inwestycji w obie spółki wysokie ale jak ktoś ma imperatyw to raczej orphee i najlepiej na fixach zamykających dzien. animatorowi b. zależy na niskich zamknięciach. kto obserwował notowania wie o co chodzi
  • Re: CRM i TOTOAL są goli Autor: pandora [87.205.163.*]
    ~inwestor [89.231.125.*] myślisz że to TT jest animatorem i zaniża wycenę Totala???

czy to Total stwarza skup Tuory nieopłacalny???

jak długo to będzie trwało??? do walnego w CRM??? do objęcia emisji??? do odwołania TT z rady???

• Re: CRM i TOTOAL są goli Autor: ~Ola [81.190.223.*]
    W życiu nie ma nic za darmo, ba nawet za pół darmo....jeśli ktoś skupuje akcje po 8,90 zł, to musi to coś znaczyć....
    Pewnie ci to dostaną te 8,90 zł/akcje się cieszą teraz, ale co będzie za jakiś czas....
    Nie uwierzę, aby ktoś dokładał do tego interesu, pewnie ta cena 8,90 zł okaże się w niedalekiej przyszłości śmiesznie niską !
  • Re: CRM i TOTOAL są goli Autor: pandora [87.205.163.*]
    To jest bardzo dobra i perspektywiczna spółka, której przekleństwem jest struktura jej akcjonariatu. Dzisiejszy kurs akcji to chora psychologiczna wojna o umysły inwestorów. A sama spólka ma sie bardzo dobrze. Trzeba przeczekac wojne, to nie upadajacy Cormay. Jakby sprzedali reszte akcji to przestal by ciazyc.
  • Re: CRM i TOTOAL są goli Autor: ~orety [92.63.45.*]
    jasne - to sobie kupuj :)
  • Re: CRM i TOTOAL są goli Autor: pandora [78.8.89.*]
    Dnia 2015-03-14 o godz. 15:50 ~janek221 napisał(a):
    > Ja podchodzę do spółki jak do inwestycji krótkoterminowej. Kupiłem akcje Orphee żeby zarobić na akcji "SKUP".
    > Moja kalkulacja wygląda tak:
    >
    > Średnia: zakupu 2,11
    > Sprzedaż : 15,5% po 8,9 PLN ( dokonałem zapisu )
    > Sprzedaż reszty czyli 84,5% po:
    > 1,5 to zysk 25% na całej zainwestowanej sumie
    > 1,3 to zysk 17,5% j.w
    > przy kursie 0,87 za pozostałe akcje wychodzę na zero. ( nie uwzględniając podatku ) . Przy niższej cenie zakupu
    > granica ta przesuwa się w dół przy wyższej w górę.
    > Reasumując cena 1,5 w moim przypadku jest ok. niżej raczej nie aczkolwiek zawsze trzeba stosować stoplossy

prasuję sukienki i myślę o Janku221, Janek221 zawróciłeś mi w głowie.... :)

chciałam ekstrapolować sposób myślenia jednostki na grupę, ile jest takich osób jak Janek221 i jak miałoby to się przekładać na kurs akcji po uwolnieniu tych zablokowanych

popatrzyłam na dane, używam tylko bankiera więc są one z taką dokładnością jaką bankier pokazuje, może ktoś ma lepsze programy i jest w stanie mnie zweryfikować

między 23.01 (uchwała o skupie) a 16.02 (ogłoszenie zasad skupu) obrót wyniósł 2.027.619 szt akcji cena min 2,03 max 2,59, tak na oko 95% transakcji było powyżej 2,15 zł

między 16.02 a 21.02 (zaproszenie do skupu) obrót wyniósł 326.307 akcji cena min 2,15 max 2,39, tak na oko najwięcej transakcji w przedziale 2,20-2,25 zł

między 21.02 a 26.02 czas na kupowanie akcji do skupu obrót wyniósł 495.285 cena min 1,71 max 2,49, najwięcej transakcji w okolicach 2 zł

z tego wynika, że Janek221 kupił tanio, akcji poniżej 2,11 (cena zakupu Janka221) w analizowanym okresie nie było dużo, więc nie dużo jest osób dla których cena poniżej 1,50 jest ok

dzisiejszy niski kurs akcji nie jest wynikiem sprzedaży akcji uwolnionych po skupie, za mały obrót jak na uwolnione akcje i za niska cena
  • Re: Dlaczego Orphee od kilku dni tak mocno spada ? Autor: ~znawcaNC [87.207.119.*]
    mamy kolejna odslone wojny w cormay. mialem skubnac orphee ale chyba jeszcze bedzie czas na zajecie tutaj pozycji. bo oprocz poziomu wejscia wazny jest timing panowie i panie.
    Czekaj spokojnie poniżej złocisza ,będzie tego dużo do odebrania ,
  • Re: Dlaczego Orphee od kilku dni tak mocno spada ? Autor: pandora [83.6.207.*]
    Dnia 2015-03-18 o godz. 07:18 ~jsw napisał(a):
    > Czekaj spokojnie poniżej złocisza ,będzie tego dużo do odebrania ,

jsw wrzuć na rynek swoje, za kasę od Tuorów chętnie od Ciebie odkupię
    Szykuj pieniądze będziesz mogła odkupić w dołku,ale ten dołek jest dużo poniżej dzisiejszego kursu.Utrzymywanie sztuczne kursu nic tu nie da.Rachunek ekonomiczny jest bezwzględny.Dopiero jak przeczytam,że Rudych Dyrektorów już się pozbyli wtedy uśrednie..Bardzo pozytywna informacja na stronie Cormay.Prezes przez duże P robi porządek z oszustami.
  • Re: Dlaczego Orphee od kilku dni tak mocno spada ? Autor: ~znawcaNC [87.207.119.*]
    cormay -> 4 zeta
    orphee -> 1 zeta

rynek wycenia zaufanie do osob zarzadzajacych
  • CRM 2, ORP 2 - FUZJA - KRYMINAŁ-TUORA Autor: ~inwestor [89.231.125.*]
    STOP
  • Re: CRM 2, ORP 2 - FUZJA - KRYMINAŁ-TUORA Autor: ~ore [89.229.213.*]
    a moze to trzeba brac nie sprzedawac leszcze
[x]
ORPHEE -3,55% 0,50 2020-06-04 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe