• jak sie wycofuje spolkę z GPW Autor: ~ofe [89.74.77.*]
    proszę popatrzec na case CinemA City.
    DO BIPROMETU stosuje się te same zasday,,....

OFE przeciwne planom wycofania Global City Holdings z GPW, zapowiadają wspólne działanie
    Fundusze emerytalne – Nordea, PZU, Aviva i ING – zawarły umowę w zakresie ochrony praw akcjonariuszy mniejszościowych w związku z planem wycofania z obrotu publicznego akcji Global City Holdings, znanej w Polsce z prowadzenia sieci kin Cinema City - poinformowali we wspólnym stanowisku przedstawiciele OFE.

O zawarciu umowy, która obowiązuje od 10 marca do dnia WZA spółki planowanego na 20 marca, została poinformowana Komisja Nadzoru Finansowego oraz spółka.

Fundusze stoją na stanowisku, że wycofanie z obrotu akcji Global City Holdings na warunkach przedstawionych przez spółkę odbyłoby się z poważną szkodą dla akcjonariuszy mniejszościowych. Po wycofaniu akcji z GPW papiery będą praktycznie niezbywalne, a akcjonariusze mniejszościowi zostaną pozbawieni oczekiwanego dostępu do informacji.

"Fundusze emerytalne, ze względu na obowiązujące je przepisy, w razie wycofania spółki z obrotu giełdowego będą zmuszone do sprzedaży posiadanych pakietów. Efektem mogą być straty poniesione przez inwestorów mniejszościowych i członków OFE wskutek obniżenia wartości posiadanych akcji" - napisano w komunikacie.

Zdaniem funduszy emerytalnych głównym beneficjentem wycofania akcji z notowań giełdowych i skupu akcji od akcjonariuszy mniejszościowych będzie największy akcjonariusz, gdyż skup akcji planowany jest po cenie znacząco niższej od wartości fundamentalnej spółki. Spółka zamierza wykorzystać istniejącą lukę w przepisach i wycofać akcje z giełdy bez uzyskania poparcia 80 proc. głosów na WZA, co jest standardowym wymogiem w przypadku spółek polskich i zagranicznych notowanych w dual-listingu.

Fundusze emerytalne uważają, że Global City Holdings jako spółka zamierzająca opuścić giełdę powinna spełnić takie same wymogi, jakie są określone w ustawie dla polskiej spółki, czyli konieczność uzyskania co najmniej 80 proc. głosów na WZA za taką uchwałą.

"Decyzja tej wagi powinna zapaść na WZA kwalifikowaną większością 4/5 głosów oddanych w obecności akcjonariuszy reprezentujących przynajmniej połowę kapitału zakładowego. Taki sposób podjęcia decyzji umożliwi akcjonariuszom mniejszościowym współdecydowanie o statusie spółki, ale też zapewni, że cena w proponowanym wezwaniu zostanie ustalona na rzetelnym i uczciwym poziomie" - napisano w komunikacie.

"Swoją obecną pozycję spółka Global City Holdings zawdzięcza również inwestycjom dokonanym przez akcjonariuszy mniejszościowych. W przypadku funduszy emerytalnych środki pochodzą od kilku milionów klientów, pomnażających środki na przyszłe emerytury. Właśnie w trosce o ich interesy fundusze emerytalne zawarły umowę i podejmują skoordynowane działania w celu sprawiedliwego traktowania inwestorów mniejszościowych i uzyskania godziwej wartości z inwestycji w spółkę" - dodano.

Na początku lutego rada dyrektorów Global City Holdings zarekomendowała skup akcji przez spółkę po ok. 40 zł za akcję i wycofanie jej z GPW.

Spółka oszacowała, że zakończenie notowań spółki na GPW pozwoli na uzyskanie oszczędności około 1 mln euro rocznie, w co wliczone są opłaty przekazywane do GPW, koszty doradców oraz koszty związane ze specjalistami.

Wycofanie Global City Holdings z giełdy popiera I.T. International Theatres Ltd. (ITIT), który bezpośrednio i pośrednio posiada 54,8 proc. akcji Global City Holdings.

Na 20 marca spółka zwołała NWZA, podczas którego rada dyrektorów przedyskutuje z akcjonariuszami swoją rekomendację. W dniach 21 marca-31 marca mogłoby mieć miejsce złożenie dokumentu w Komisji Nadzoru Finansowego oraz ogłoszenie wezwania do sprzedaży akcji. Od 24 kwietnia do 7 maja trwałyby zapisy na akcje spółki w wezwaniu.

Komitet Specjalny przeanalizował wcześniej następujące opcje: pozostawienie obecnego stanu; przejęcie przez osobę trzecią (otwarta oferta sprzedaży lub sprzedaż aktywów); znalezienie inwestora oraz wycofanie z giełdy; podział spółki lub sprzedaż części aktywów; wycofanie z giełdy i oferta skupu akcji przez spółkę.

W akcjonariacie Global City Holdings, poza ITIT, znajdują się także m.in. Aviva OFE (6,82 proc.), ING PTE (5,23 proc.) oraz Nordea OFE (5,06 proc.). (PAP)

• Re: jak sie wycofuje spolkę z GPW Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    juz po 20 marca wszystko wyjdzie, ja siedze i trzymam swoj pakiet i nie oddaje na wezwanie
    ;)
    pozdrawiam i zycze cierpliwosci do 20 marca juz blisko

• Re: jak sie wycofuje spolkę z GPW Autor: ~SGHuwa [83.16.123.*]
    pozyskać kapitał i opuścić giełdę - klasyka
  • jak sie wycofuje spolkę z GPW za grosze Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    sorki ale taki jest kapitalizm
    nikt tutaj dla dobrej zabawy nie jest
    dla mnie BIPROMET jest wart to co P/BV + NPV kontraktow w hutnictwie
    daje to wartosc powyzej 12PLN
    czekam i nie odpowiedam
    bedzie sie dzialo ciekawie na tej spolce

• a co dzisiaj taka cisza? Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    czekamy na wyniki wezwania.
    ja nie odpowiadam ;)
    czekam na rzeczywista wartosc godziwa
  • Re: a co dzisiaj taka cisza? Autor: ~popo [89.74.77.*]
    Czekamy tak już od tylu lat na zyski, ze warto jeszcze tydzien poczekać.
    NADZIEJA matką GLUPICH

• tu chodzi o ogromne ZYSKI. Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    w tej chwili to juz chodzi o prawo wlasnosci do tego na czym KGHM bardzo zalezy.
    i czy zgadzacie sie na to co ktos Wam oferuje za zmarnowany czas i unikanie zyskow.
    jeszcze tydzien ja nie odpowiadam i wiem ze nie zbiora >90% a wtedy sie zrobi bardzo wesolo.
    pozdrawiam
  • Re: tu chodzi o ogromne ZYSKI. Autor: ~jacenty [109.243.151.*]
    skoro to takie proste dlaczego ulica nie kupuje??? .Nic tylko kupowac i czekac na drugie wezwanie.Odpowiedzcie mi prosze na kolejne dwa pytania bo mam male doswiadczenie na gieldzie a mianowicie: Capital partners dokonal w styczniu sprzedazy swoich akcji redukujac po cenie nizszej niz 6,29 przeciez tam ma lepiej rozeznanych w sytuacji finansistow dlaczego wiec nie pocekal do lutego?? .Jaki jest max. czas jaki musi uplynac do kolejnego wezwania, w przypadku nie objecia 90%akcji?

• Re: tu chodzi o ogromne ZYSKI. Autor: ~jelop [89.74.77.*]
    Capital partners powinno zmienić nazwę na "Idioten Gruppe"
    jak mozna oddac wszystkie akcje po 3... a za kilka dni wezwanie jest po 6...

• Re: tu chodzi o ogromne ZYSKI. Autor: ~icm [83.16.123.*]
    Capital w połowie stycznia oddał ( zaparkował ? ) około 22,5 tys. szt i zszedł z 5,01% do 4,64 % . Dostali zadanie zbicia kursu i to zrobili . Więc na pewno zarobią , bez obaw i idioten . Powtarzam nawet jeżeli skupią do 90% + 1akcja to i tak reszcie zapłacą po 6,29 zł . Mogą skupić np. 700 tys po 6,29 i potem w II wezwaniu 1,35 mln po np 7,95 zł. Na wyniki 16,03 nie zwracałbym uwagi , bo zostały odpowiednio "wyreżyserowane ". Moga też przedłużyć wezwanie do 70 dni.
  • Re: tu chodzi o ogromne ZYSKI. Autor: ~icmmm [89.72.65.*]
    do icm :

moim zdaniem CP wysypał o wiele wiecej akcji, bo nagle zrobiły się mega obroty a tylko CP sypał. Kto to odebrał to jest pytanie .
    CP mogl oddac nawet 2/3 swojego pakietu, policz sobie vol i pomysl.

• Re: tu chodzi o ogromne ZYSKI. Autor: ~kkkk [89.72.65.*]
    a gdyby kurs BIPROMETU ruszyl na 100 pln ? Co wtedy , wezwanie się powiedzie ?
  • Re: tu chodzi o ogromne ZYSKI. Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    jesli wezwanie sie nie powiedzie mysle ze kurs sie urealni w okolicach wartosci godziwej plus jakas godziwa premia dla wytrwalych. Nie chce mowic o kwotowaniu ale bedzie to powiedzmy X razy cena wezwania.
    KGHM zalezy na tej spolce, To jedyne ogniwo spinajace hutnictwo w KGHM. Know-how kosztuje.
    Ja siedze i swojego pakietu nie oddaje.
    pozdrawiam
  • Re: tu chodzi o ogromne ZYSKI. Autor: ~papa [212.75.109.*]
    ja też nie oddaje , czekam na przyzwoitą cenę, bo to co proponuje KGHM to  wielka lipa
  • Re: tu chodzi o ogromne ZYSKI. Autor: ~icm [217.149.245.*]
    do icmm ..... powołuje się na oficjalne komunikaty . Capital mając < 5% mógł zrobić wszystko .W 2010 Capek oddał swoje swoje akcje KGHMowi .Odnoszenie się do słowa mógł jest tylko przypuszczeniem.Jest jeszcze poprzedni prezes , który chyba się nie " wyzerował "Ale on głowna kase przyjął z mega dywidendy za 2007r. ( wypłacono 1/2 kasy z emisji ) . Czekamy i pamiętać , że w czasie wezwania kombinat miedziowy nie moż kupować akcji ( chyba , że na słupy ) .
    jeszcze 5 dni i wszystko wyjdzie jak bedzie. niestety cierpliwosc jest potrzebna.
    siedze na akcyjkach i czekam Albo bedzie niezla jazda albo wyjde na ZERO.
    mam duzo akcyjek i nie oddam skory za darmo.
    Tutaj nie ma ryzyka.

• Re: tu chodzi o ogromne ZYSKI. Autor: ~OLO [89.74.77.*]
    tutaj nie ma ryzyka ? podoba mi sie to stwierdzenie. To w takim razie jaki będzie kurs za tydzien, dwa tyg i za mc ?

bardzo atrakcyjny ;)
  • Re: tu chodzi o ogromne ZYSKI. Autor: ~jacenty [164.127.55.*]
    Jaki jest maxymalny czas do drugiego wezwania w przypadku nie zebrania przez KGHM 90% akcji??Koledzy zyjacy nadziejami mi nie odpowiedzieli a ja chce widziec ile ma kghm czasu.
  • Re: tu chodzi o ogromne ZYSKI. Autor: ~OLO [89.74.77.*]
    CO ZROBI KGHM, jak zacznie Bipromet zasuwac na sesjach po 20 % ?

wlasnie o tym mowie, wtedy bedzie ZONK, wiec radze Panowie zakopac te akcyjki i cierpliwie przeczekac sobie jeszcze tydzien.

• Wezwanie glosowanie? TAK/NIE? Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    witam po weekendzie. fajnie sie odpoczywalo. Jak obstawiacie wyniki wezwania?
    Czy KGHM sciagnie z gieldy akcje BIPROMETU w obecnym wezwaniu do 20.03.2015?
    moj glos : NIE
    pozdrawiam

[x]
BIPROMET 1,28% 6,34 2015-04-21 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.