Już ponad 7 tys. odbiorców zmieniło dostawcę gazu na koniec 2014 r. vs jedynie 429 na koniec 2013 r. Największa dynamika zmian wystąpiła w IV kw 14 (prawie 5 tys.). W segmencie przedsiębiorstw, w którym DUON jest zdecydowanym liderem liczba klientów TPA wzrosła do prawie 700 na koniec 2014 vs 175 na koniec 2013. Wygląda na to, że sprzedaż gazu TPA może być największym motorem napędowym wzrostu sprzedaży DUON w 2015 r. i kolejnych latach. http://www.ure.gov.pl/pl/liberalizacja-rynku-ga/5964,Juz-ponad-7-tys-odbiorcow-zmienilo-dostawce-gazu.html. Moim zdaniem wyniki 2015 zapowiadają się rewelacyjnie. Sprzedaż gazu TPA zanotuje olbrzymi wzrost + będziemy mieli duży przyrost sprzedaży energii TPA dzięku przejęciu AMB Energia.
Rekomendacja BOŚ została wydana 4 lutego a URE ogłosił dane dla zmiany dostawców 9 lutego. Wg mnie nikt się nie spodziewał, że zmiana dostawców gazu będzie w IV kw 2014 tak olbrzymia (wzrost z 2 tys na koniec 3 kw na 7 tys, na koniec 4 kw. tj 350%). A to dopiero początki liberalizacji rynku gazu. Dlatego uważam, że wyniki DUON w 2015 r. będą lepsze niż prognozy analityków.
No i anale w wiekszosci przypadków sie mylą.pisali ze beda wzrosty ale nie ma pod co. W 2007 anale pisali ze długo wzrosty na giełdach beda a potech spadki,a jak to frankowiczom radzili,frank bedzie tanszy bo spada a jak wyszło ? w 2007 pisali ze giełdy w trendzie wzrostowym a za chwile wszystko sie odwróciło,teraz to samo o duon pisza ,trendy nie trwaja wiecznie
zblizona albo gorsza ;) a to licze ze spowoduje spadek ceny akcji ;) i da mi sie obkupic w dobrej cenie, bo to juz bedzie ostatnia promocja,,,, o ile bedzie
a wyniki za 2015 oczywiscie beda lepsze od prognoz ;)
Dnia 2015-03-09 o godz. 13:14 ~ipl napisał(a): > Tak? to to sobie poczytaj,anale pisza ze beda wzrosty na podstawie przychodów. a akcjonariuszy interesuje zysk nie przychody,a zysk byc mniejszy > > http://www.parkiet.com/artykul/1409943.html
:D chyba takich "inwestorow" jak ty ipl ;D
mnie interesuje to co bedzie za rok - dwa, to co jest i co bylo mamy juz dawno w cenie ;)
nie nauczyles sie ze gielda wycenia do przodu ? wachania kursu sa byly i beda jednak trend wzrostowy dlugoterminowy mamy zapewniony, w 2015 DUO pojedzie kolejne dziesiąt procent do góry!!! 2015 bedzie rewelacyjnym rokiem, zyski beda zblizone do 2014 ktroe sa rewelacyjne i mocno podbite przez jednorazowe zdarzenie na gieldzie gazu i sprzedanie bardzo korzystne duzej "paczki" gazu, czy takie cudo sie powtorzy, ciezko poweidziec. Jednak przyrost odbiorcow gazu i MEGA przyrost odbiorcow prądu da nam spokojnie zysk zblizony do 2014 roku i to juz jest w cenie ;) a teraz wlasnie NAJWAZNIEJSZY jest przyrost klientów a co za tym idzie przyrost przychodu - obrotu!!! szczegolnie odbiorcow gazu gdzie niska cena gazu da w najblizszych latach SUPER marżę i super zysk ;) licze ze po prognozach zysku na 2015 ktore nie beda mialy takiego przyrostu jak w ub roku, leszczyna taka jak ty ipl sie wysypie ;) a ja odbiore od nich akcje ;)
jest dobrze :)