Zależy w jakim mieście. Polecam Mennice usytuowane w większych miastach w PL. Np. w Poznaniu w Citi Center jest. Mają dość dobre ceny i bardzo fachową obsługę.
lepiej monety , 1-uncjowe, wielkonakładowe (a nie żadna 'numizmatyka')
dlaczego ; 1. w monetach jest mniej wałków (tungsten..) niż w sztabkach . Ty kupując od mennicy możesz pomyślec 'co mnie to obchodzi ja mam gwarancję' ale jak np twoj syn bedzie sprzedawac za 20 lat te sztabke podczas gdy złoto bedzie przez reżim zdelegalizowane wsrod 'ludnosci' a mennica nie bedzie istniec..to moze juz miec dla nabywcy znaczenie. Przykład abstrakcyjnie przerysowany ale chodzi o wskazanie że sporo sie moze wydarzyc 2. wielkonakładowe bo łatwiej znaleźć nabywcę/ większa wartość 'wymienna'/płynność , niż na jakieś seryjki po 1000 sztuk 'papież w oknie' czy 'synogarlica na gałęzi' , co więcej te ostatnie sprzedawane z chorą marżą za rzekomą 'rzadkość'
Moim zdaniem, znacznie lepiej jest inwestować w sztabkę złota. Nawet w taką najmniejszą 1g. Sam kupiłem miesiąc temu taka na zlota-uncja.pl i planuję zrobić kolejną inwestycje w tym miesiącu.
Możesz kupić i sprzedać złoto - w ogóle inwestować w złoto na giełdzie forexu mforex.pl, sam inwestuję z surowce - m.in.złoto, zarobiłem już trochę, chociaż bardziej poleciłbym waluty - zwłaszcza w czasach szalejacych kursów
nie inwestujesz tylko spekulujesz , w dodatku na zasadach które , jeżeli się w nie wczytasz, dopuszczają że zostajesz z niczym , i jeżeli na infolinii trafisz na nieuprzejmego doradcę, to nie będą ci wyjaśniać dlaczego
zresztą jakiś wirtualny certyfikat że coś posiadasz na zasadach które ja ci szczegółowo określę.. to ja też ci bardzo chętnie wystawię jak wpłacisz mi gotówkę
jedno i drugie jest powiązane - hossa na rynku akcji i większa skłonność do ryzyka, to zły znak dla złota, które jest aktywem typowo bezpiecznym i na "przetrwanie"
wystarczy spojrzeć na wykres złota ( 10-30 lat ) , gdzie widać ,że korekta jeszcze jest nie zakończona i kurs może spaść do 890 $ (61,8 % Fibo ) jak nie niżej , a wtedy kiszenie latami
1086 $ to 50% Fibo , a 1283 $ to 38,2 % i dopiero ten drugi poziom został zaliczony i przekroczony , co oznacza, że jest duża szansa spadku do 1086 lub nawet 890, więc nie naganiajcie na złoto zwłaszcza przy hossie na akcjach
Przed startem hossy?!?! a to dobre. Myślę że teraz jest najlepszy czas na ewakuację, giełda troszkę podskoczyła więc ceny są w miarę rozsądne. Jesienią możemy już mieć krach. Wtedy trzeba kupować akcje
Witam. Interesują mnie tylko sklepy stacjonarne..|CZy zna ktoś jakieś punkty stacjonarne w Warszawie gdzie można zakupić złoto i srebro inwestycyyjne bez prowizji za tranzakcje kartą ?
Np na platformie oto złoto....Żeby jednak sprzedać należy dać rozsądną cenę tak by opłacało to się i sprzedającemu i kupującemu..W mennicach są na tyle duże różnice w skupie i sprzedaży złota,że jest to możliwe..
Wcześniej złoto kupowałem u dilerów, w przeszłości korzystałem również z rynku wtórnego na allegro.pl ale został usunięty. Na ten moment śledzę otozloto.pl z uwagi na możliwość kupna złota bo cenach dużo niższych niż u dystrybutorów z uwagi na to, że w transakcjach biorą udział osoby prywatne (omijamy marżę wyżej wspomnianych). Jeżeli akurat ktoś boi się, że dostanie trefny towar to zawsze można kruszec sprawdzić (mają taką usługę). Warto sprawdzić.
Zdaje sobie sprawę, że wiele osób może mieć odmienne zdanie, ale ja od zawsze kupowałem tylko na złota-uncja.pl. Już parę lat z nimi jestem i zawsze byłem zadowolony. Kiedyś myślałem również o mennicy wrocławskiej, ale stwierdziłem, że nie ma co zmieniać czegoś, co dobrze funkcjonuje.
Mógłby ktoś polecić mi najlepiej sklep internetowy, gdzie można zakupić złoto? Chodzi mi o sprawdzone miejsca, z zweryfikowanym bezpieczeństwem, jakością itd.
Ja korzystalem ze sklepu internetowego zlota-uncja.pl i byłem zadowolony. Trzeba szybko dokonać opłaty za zamówienie, ale to zrozumiałe patrząc przez pryzmat wahań cen złota. Przesyłka odbywa się kurierem i zawsze jest ubezpieczona, co jest konieczne przy takich wartościach zamówienia. Ubezpieczenie jest zawsze darmowe, co jest fajnym udogodnieniem. Mam nadzieję, że pomogłem :)
Złoto powinno się kupować tylko w sprawdzonych miejscach. Na specjalnych stronach specjalizujących się w handlu złotem i srebrem, bądź w stacjonarnych mennicach, jednak mają one swoje minusy, m.in. nie da się kupić złota anonimowo.
Najlepiej w specjalistycznych sklepach internetowych zajmujących się handlem w/w kruszcem, np. zlota-uncja czy inne tego typu. Ubezpieczona przesyłka, wszystko sprawnie, szeroki wybór itd. Według mnie lepiej w internecie niż w stacjonarnych punktach, np. mennicach.
fizycznie sztabki max 50 gramowe na raz w bankach w Sxzwajcari np w Zurichu lub podobnym mieście obejść z 10 banków po 50 gram i spryskać sprayem i spoko można wwozić inaczej trzeba by się bawić w wlewk
Niektórzy bawią się w ściąganie z zagranicy, ale mnie to nie interesuje, bo zbyt wiele razy widziałem, że ktoś się naciął na false i musiał później to odkręcać z zagranicznymi serwisami itd. Wolę kupić w polskim sklepie, dać zarobić Polakom i mieć spokój, pewność i wszystko pod kontrolą.
Również nie bawię się w ściąganie z zagranicy, głównie przez brak obeznania w temacie i procedurach. Jednak jak kupuje w Polsce to czuję się pewny i nie martwie się, że coś pójdzie nie tak.