• Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~Wiesiek [88.156.132.*]
    Wyniki za 2014 r. będą OK.
    Zwiększenie zaangażowania kredytowego, według mnie, oznacza plany zwiększenia (być może rozszerzenia produkcji). To co wcześniej pisałem - podtrzymuję. W Europie Zachodniej w sezonie 2015/16 będzie znaczący spadek produkcji skrobi ziemniaczanej, a w PEPEES-ie wzrost. O korzystniejszych warunkach produkcji w Polsce, ze względu na dopłaty związane (a w Europie Zachodniej ich brak) z produkcją ziemniaków skrobiowych też już pisałem. Sprzedaż teraz akcji jest mało racjonalna.
    Pozdrawiam
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~alte [185.53.153.*]
    a kurs spada
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~a999 [83.11.72.*]
    ...właśnie...? , dlaczego kurs leci w dół..., czy to celowo ...? żeby ktoś mógł zebrać po tak niskiej cenie....?

• Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~modmot [178.36.151.*]
    Dnia 2015-02-24 o godz. 12:32 ~a999 napisał(a):
    > ...właśnie...? , dlaczego kurs leci w dół..., czy to celowo ...? żeby ktoś mógł zebrać po tak niskiej cenie....?
    >

Wtrącając tu swoje słowa - a Ty byś wolał kupić taniej, czy drożej? Myślę, że jak trwa skup to jest też specjalnie kurs zaniżany/trzymany na obecnym poziomie.
    Ale jak rzeczywiście trwa skup to jaki jest jego cel...i tu mam kilka wątków:
    - znacząca poprawa wyników (co już jest ładnie widoczne po trzech kwartałach 2014) - podbicie kursu i sprzedaż;
    - skup aby sprzedać ten pakiet dalej poza rynkiem i też na tym zarobić;
    - może Panowie S. (nie chcę przekręcić nazwiska) skupują aby sobie nabyć po taniości spółkę giełdową:
    - skup, bo będzie resplit.
    Ciekawe, co tu będzie się dalej działo :).
      Pozdrawiam!
    Jeszcze o jednym powodzie skupu zapomniałem, ale już o nim nieraz wspominałem: dywidenda, bo skoro wyniki uległy poprawie za pierwsze 3 kwartały(4 też nie powinien być zły) to może w końcu spółka sypnie przynajmniej kilkoma groszami na akcję swoim akcjonariuszom :).
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~Rolnik [89.76.40.*]
    ja mam inne inf ,nikt w Europie Zach nie zmniejsza produkcji skrobi ziemniaczanej , Produkcja jeszcze trwa .wiekszy kredyt bo brakuje kasy to jasne .z tymi dopłatami to nie tak wesoło , każdy teraz chce sadzić ziemniaki na skrobie i moze okazać sie ,ze bedą to grosze . Rolnicy musza sadzić 3 uprawy , aby dostać dopłaty bezpośrednie , dlatego takie zainteresowanie ziemniakiem .Cieszmy sie dobrymi wyniki za 2014 i czekajmy choć na chwilowy wzrost po 20 .03, moze wypłaca dywidende.lepiej nic nie pisać , niż podawać nie sprawdzone inf , spółka traci na wiarygodności ,po postach Wiesia zawsze cena akcji w dół .
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~Wiesiek [88.156.132.*]
    Dnia 2015-02-24 o godz. 16:03 ~Rolnik napisał(a):
    > ja mam inne inf ,nikt w Europie Zach nie zmniejsza produkcji skrobi ziemniaczanej , Produkcja jeszcze trwa .wiekszy kredyt bo brakuje kasy to jasne .z tymi dopłatami to nie tak wesoło , każdy teraz chce sadzić ziemniaki na skrobie i moze okazać sie ,ze bedą to grosze . Rolnicy musza sadzić 3 uprawy , aby dostać dopłaty bezpośrednie , dlatego takie zainteresowanie ziemniakiem .Cieszmy sie dobrymi wyniki za 2014 i czekajmy choć na chwilowy wzrost po 20 .03, moze wypłaca dywidende.lepiej nic nie pisać , niż podawać nie sprawdzone inf , spółka traci na wiarygodności ,po postach Wiesia zawsze cena akcji w dół .

Po pierwsze dziękuję za uznanie, nie wiedziałęm, że moje posty mają aż taką siłę sprawczą i wpływają na kurs. Po drugie co do produkcji skrobi ziemniaczanej to piszę o sezonie 2015/16, a nie o obecnym. teraz produkcja skrobi tam znacząco wzrosła, ale o dziwo, nie ma załamania cen jak to miało miejsce parę lat temu. Po trzecie piszesz że wszyscy chcą uprawiać ziemniaki skrobiowe, no i doplaty - a to oznacza dużo tańszy surowiec dla krochmalni, w Polsce, ale nie w Europie Zachodniej. Wnioski dla mnie są oczywiste, dla niektórych nie.
    Ja mam akcje PEPEES-u raczej z myślą o przyszłości, a nie pod bieżący raport

Pozdrawiam

dzieki za komentarz , wnioski mamy rożne , niestety nie wiem jakie są koszty produkcji w Europie Zach, moze niższe jak w Polsce,dlatego dostaliśmy zgodę na dopłaty do ziemniaka ?duza produkcja niższe ceny , a tu trzeba będzie spłacać kolejny kredyt,dzis inf na temat ,tym razem kredytu inwestycyjnego.
    Dnia 2015-02-25 o godz. 16:03 ~Rolnik napisał(a):
    > ... a tu trzeba będzie spłacać kolejny kredyt,dzis inf na temat ,tym razem kredytu inwestycyjnego.

Każdy wzięty kredyt trzeba spłacać, ale nie wzięli go dla sportu, a na "Środki pozyskane z tego kredytu przeznaczone zostaną na finansowanie i refinansowanie 74% kosztów netto budowy suszarni skrobi, węzła rozładunku oraz stacji uzdatniania wody.", więc na rozwój, a nie na przes**nie.

• Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~Wiiesiek [88.156.132.*]
    Koszty pieniądza są coraz niższe. Dotyczy to zarówno kredytów bieżących, jak i inwestycyjnych. PEPEES zapowiadał istotne zwiększenie przychodów, więc musi dokonać niezbędnych inwestycji, które usprawnią (zwiększą) przetwórstwo ziemniaków. Przed spółką w najbliższych latach nie widzę żadnych istotnych zagrożeń, a raczej coraz korzystniejsze uwarunkowania - bez entuzjazmu i euforii, ale spokojnie do przodu.
    Dnia 2015-02-26 o godz. 12:02 ~Wiiesiek napisał(a):
    > Koszty pieniądza są coraz niższe. Dotyczy to zarówno kredytów bieżących, jak i inwestycyjnych. PEPEES zapowiadał istotne zwiększenie przychodów, więc musi dokonać niezbędnych inwestycji, które usprawnią (zwiększą) przetwórstwo ziemniaków. Przed spółką w najbliższych latach nie widzę żadnych istotnych zagrożeń, a raczej coraz korzystniejsze uwarunkowania - bez entuzjazmu i euforii, ale spokojnie do przodu.
    PLUS TO CO NAPISAŁEŚ WCZEŚNIEJ ->
    Ja mam akcje PEPEES-u raczej z myślą o przyszłości, a nie pod bieżący raport

Podpisuję się też pod tym, bo myślę i podchodzę do tematu raczej identycznie. Pozdrawiam.
    troche rozwilscie moje wątpliwość , moja opinia nie ma takiego znaczenia , najważniejsze aby nareszcie były wzrosty , a tu kurs w"czarnej dziurze".
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~a999 [79.186.63.*]
    ...ktoś sporo dzisiaj zebrał...
    Za tydzień z haczykiem (20-03) raport za rok ubiegły, więc może ktoś pod to zbiera, ale ............ co będzie to będzie, bo ileż można obserwować takie mielenie się kursu prawie w miejscu - rusza się jak wahadło w zegarze.
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~a999 [83.21.71.*]
    masz rację ile można stać z kursem w miejscu???!..., to już prawie tuż, tuż... do ogłoszenia wyników..., zobaczymy co będzie...?!
    Na podstawie tego -> http://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-rachunek-zyskow-i-strat/PEPEES
    śmiem twierdzić, że nie może być źle 20 marca :).
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~xxxxx [95.41.44.*]
    No i gdzie te wzrosty?
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~a999 [83.20.240.*]
    ...właśnie, te wzrosty....???! , wychodzi że to chyba jeden wielki BADZIEW....!
    Dnia 2015-03-19 o godz. 16:14 ~a999 napisał(a):
    > ...właśnie, te wzrosty....???! , wychodzi że to chyba jeden wielki BADZIEW....!

Nie BADZIEW, tylko kto miał kupić to już kupił, a pozostali zainteresowani kupią wtedy jak zapakowani będą się tego pozbywać na wzorowej podbitce. Aby były wzrosty - to muszą być czynione zakupy..innej drogi nie ma :).
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~solo1 [80.240.166.*]
    ładny zysk a tu tak cicho?!!
    Wszyscy się wyprzedali?
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~Enigma [87.205.32.*]
    Super wyniki, tak dobrych się nie spodziewałem.
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~Wiesiek [91.216.239.*]
    Za 2-3 lata 100% zysku, bez ryzyka. To b. dobra pozycja w portfelu inwestycyjnym.
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~a999 [83.11.238.*]
    ..., chyba to jakiś dobry żart...??, pozdrawiam ;)
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~Enigma [87.205.32.*]
    Skoro kurs nie rośnie po dobrych wynikach to nie ma szans na wzrosty. Hossa omija spółkę.
    Tylko pozornie jest tak dobrz , spodziewalem sie ze bedzie lepiej, moze perspektywy na ten rok sa zle
    tyle pisza o deflacji ?
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~AndrzejYes [31.182.83.*]
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~zik [109.241.45.*]
    Spółka spekulacyjna, z której zarząd wyprowadza kasę przez lewe dzierżawy. Do takich spółek technikę trzeba stosować bardzo ostrożnie, zazwyczaj sygnały kupna są fałszywkami pod wysyp. Nie ma tu zdrowego trendu wzrostowego jak na normalnych spółkach, tylko szybkie zrywy, na których większość nie zdąży kupić i potem sypanie latami z wysokiego poziomu.
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~jar [109.200.81.*]
    tutaj nawet nie ma pretekstu pod pobitke na wyższy poziom ....a to co widzimy to tylko próby parogroszowej podbitki gdzie rządzi przypadek...zgadza se żę spółka Pepees ma bardzo marną reputacje a ta dzierżawa to żenada totalna ,dziwne żę zgromadzili w ostanim czasie około 26 milionów akcji i co ztym gów...zrobić ???za kilka dni z powrotem na 51 gr lub 52 gr
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~solo1 [80.240.166.*]
    to już dziś???!!!

zobaczymy zamknięcie
    jak zwykle komediaa  a obroty to czarna rozpacz ...tej spółki to raczej żadne poważni inwestorzy nie lubią ...nie wspomnę o funduszach ...to co widzimy to jakieś śmieszne podbitki he he
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~hyt [185.53.153.*]
    to wyglada na pilnowanie kursu, tylko po co
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~modmot [178.36.50.*]
    Dnia 2015-04-09 o godz. 13:47 ~hyt napisał(a):
    > to wyglada na pilnowanie kursu, tylko po co

Też tak sobie pomyślałem, że to niby pilnowanie kursu...TYLKO PO CO MIAŁBY KTOŚ TO ROBIĆ.Dziś w końcu jakiś sensowny wolumen :)
    hmm tak jak pisałem kilka dni i 51 lub 52 grosze ..a być może sporo niżej....Pepees spółka zbardzo bardzo niejasna i mętna ..pomimo to liczę na jakiś cud i wyjście z akcji w miarę korzystne ;]
    Po mojemu, na 65% odbywa się tu trzymanie akcji na obecnym poziomie i powolne dobieranie - może to tylko moje "chciejstwo życzeniowe", ale tak mi to wygląda, a co z tego wyniknie to nie wiem i pewnie nie wiemy, ale w końcu się dowiemy.
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~a999 [79.186.66.*]
    ...chyba masz rację..., też mi się tak wydaje, że ktoś dobiera... i przez takich kisi się kurs akcji...., pozdrawiam ;)
    pewnie i ktoś i pilnuje i być możę dobiera ...ale przepłacać też się zbytnio nie wyrywa i nawet hipotetycznie gdyby miąło być wezwanie:}...to góra 50 kilka groszy brał miliony po 52 gronie i niżej i rzucanie po 53 gr i wyżej po kilkadziesiąt ,kilkanaście tysięcy to dla niego żaden problem a wiec widze to czarno w najlepszym wypadku kiszonka na długie miesiące niestety bo sa,m jestem w tym szambie umoczony a moglęm wyjść po 60 pre groni ...koniec września 2014...hmmm
    tutaj jedyna nadzieja dla umoczonych że zmieni się trend bardzooo znacząco z wynikami i to bęndzie przynajmniej po kilka milionów zysku operacyjnego netto na kwartał....przez kilka raportów
    Dnia 2015-04-10 o godz. 14:15 ~jar napisał(a):
    > tutaj jedyna nadzieja dla umoczonych że zmieni się trend bardzooo znacząco z wynikami i to bęndzie przynajmniej po kilka milionów zysku operacyjnego netto na kwartał....przez kilka raportów
    I WCZEŚNIEJ:
    pewnie i ktoś i pilnuje i być możę dobiera ...ale przepłacać też się zbytnio nie wyrywa i nawet hipotetycznie gdyby miąło być wezwanie:}...to góra 50 kilka groszy brał miliony po 52 gronie i niżej i rzucanie po 53 gr i wyżej po kilkadziesiąt ,kilkanaście tysięcy to dla niego żaden problem a wiec widze to czarno w najlepszym wypadku kiszonka na długie miesiące niestety bo sa,m jestem w tym szambie umoczony a moglęm wyjść po 60 pre groni ...koniec września 2014...hmmm

Bazuję na tym -> http://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-rachunek-zyskow-i-strat/PEPEES
    , więc jakby miało być wezwanie to na bank nie w okolicach 50gr, a wyżej, więc śpię spokojnie, bo r/r jest poprawa, ale żeby kwartalnie po kilka milionów złotówek zarabiać to raczej szybko nie nastąpi...o ile w ogóle nastąpi kiedykolwiek tutaj.
    Wczoraj wskaźniki AT wskazywały na MOCNE SPRZEDAJ, a dziś na KUPUJ - także też luz, ale tu to nieco mniejszy z uwagi na to że spółka jest mało płynna i można tu każdy "szlaczek" tanio wyrysować.
    To też jest ciekawe -> http://www.stockwatch.pl/przeglad-prasy/?u=http%3a%2f%2fwww.portalspozywczy.pl%2fowoce-warzywa%2fwiadomosci%2fpepees-poprawil-zysk-netto-w-2014-r%2c112377.html

Bądźmy dzielni i trzymajmy się ramy...to się nie... :), pozdrawiam.
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~jar [94.72.106.*]
    dzieki za polemike....pozdrawiam.
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~kamper [213.92.179.*]
    Lasciate ogni speranza voi ch'entrate
    Dnia 2015-04-10 o godz. 21:12 ~kamper napisał(a):
    > Lasciate ogni speranza voi ch'entrate

Może tak...może nie - będzie widać jak będzie, a Ty kamper, widzę, że masz wielki żal do tej spółki...musiałeś nieźle popłynąć, pozdrawiam.
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~do_kampera [185.53.155.*]
    pasmatrim - uwidim
  • Re: Pora na solidniejsze wzrosty Autor: ~kamper [213.92.179.*]
    Nie mam żalu, choć niewiele brakowało, z mógłbym mieć... Ja tę spółkę znam!
[x]
PEPEES 0,00% 0,90 2025-09-26 09:24:26
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.