• ING ma mniej akcji Solara Autor: ~OFErma [89.73.205.*]
    Zarząd Solar Company S.A. ("Spółka") informuje, iż otrzymał zawiadomienie od ING Powszechne Towarzystwo Emerytalne S.A. z siedzibą w Warszawie,
    Z otrzymanego zawiadomienia wynika, że:
    - w wyniku zbycia akcji spółki Solar Company S.A. (dalej ,,Spółka,,) w transakcjach na GPW w Warszawie, rozliczonych w dniu 16 lutego 2015 roku, zarządzane przez ING Powszechne Towarzystwo Emerytalne S.A. fundusze: ING Otwarty Fundusz Emerytalny (dalej ,,OFE,,) oraz ING Dobrowolny Fundusz Emerytalny (dalej ,,DFE,,) zmniejszyły stan posiadania akcji Spółki poniżej 10% głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki.
    - przed nabyciem akcji OFE i DFE posiadały 3 021 288 (trzy miliony dwadzieścia jeden tysięcy dwieście osiemdziesiąt osiem) akcji Spółki, co stanowiło 10,07% kapitału zakładowego Spółki i był uprawniony do 3 021 288 (trzy miliony dwadzieścia jeden tysięcy dwieście osiemdziesiąt osiem) głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki, co stanowiło 10,07% ogólnej liczby głosów.
    -w dniu 20 lutego 2015 roku na rachunkach papierów wartościowych OFE i DFE znajduje się 2 799 212 (dwa miliony siedemset dziewięćdziesiąt dziewięć tysięcy dwieście dwanaście) akcji Spółki, co stanowi 9,33% kapitału zakładowego Spółki. Akcje te uprawniają do 2 799 212 (dwa miliony siedemset dziewięćdziesiąt dziewięć tysięcy dwieście dwanaście) głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki, co stanowi 9,33% ogólnej liczby głosów.

W IPO obejmowali akcje Solara po 13 złotych :/

• Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~gracz [81.190.138.*]
    Najwyraźniej ktoś od nich odkupuje (odkupował). Stąd ostatnio te obroty.
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~Szymi [109.243.5.*]
    No to juz wiemy kto tak sypie...
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~Pablo [178.1.97.*]
    ale nie wiemy kto skupuje .Swoją drogą kupowali po 8zł sprzedają po 2zł gratuluje wyczucia momentu . Porównajcie sobie wartość Próchnika i Bytomia do Solara.Podobna ilośc akcji ale wyniki nie powalają Redan przewartościowany Solar ma C/wk 0,5 najtańszy na rynku ING już nie raz pokazało że marnuje kasę jej akcjonariuszy i OFE patrz niedawno sprzedawane pakiety jednej ze spółek Ukraińskich gdzie sprzedawał po 40-50gr a po tym kurs wystrzelił 200% tu będzie podobnie musza jeszcze trochę oddać akcji
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~solarek [109.243.155.*]
    Parę dni temu pisałem w innym wątku, że widać jak są upychane akcje przez większych, to znalazł się jakiś "obrońca świata" (nie będę pisał nicka, zakładam że czyta fora i bije się teraz w piersi, że próbował mnie dewaluować i co chwilę usuwał moje wątki jak obnażały rzeczywistość branży, w tym SOLARA. Być może był ustawionym pionkiem, żeby czyścić niewygodne posty. Gdzieś w głebi mam jednak nadzieję, że ma ten dzieciak odrobinę honoru i się zreflektuję. Pozdrawiam go serdecznie).

Przyznam się, że o ING OFE, mimo, że w branży siedzę po uszy od dawna nie słyszałem na rynku, że upychali akcje. Musieli mocno uszczelnić wrota... Co innego dot. innych graczy - TFI i mniej zaangażowanych OFE... A tu taka niespodzianka jeszcze. No proszę.
    Zastanawia jeszcze gdzie się podziało AXA OFE. Jak pisałem wówczas na koniec 2013 roku mieli wg. stooq.pl ponad 1,4mn akcji, na koniec 2014 roku natomiast pusto, brak ich w akcjonariacie. To też jest zagadkowe. Aczkolwiek pracuję już nad tym ;-)

Pozdrawiam

Acha, żeby nie było niejesności bo zaraz jakiś inny pyskacz mi zarzuci, nie naganiam. Ani do kupna, ani do sprzedaży. Jestem związany ściśle z branżą - obserwuję, czytam, piszę, interesuję się rynkiem, sam przedsiębiorca.
    Czytałem te krzyki na które obaj poświeciliście cały piękny dzień.
    Ale przyznasz Panie Solarek, że Solar Cię dziwnie mocno interesuje. Jakiemu przedsębiorcy chciało by się tak na malutkim forum nadawać? Opinię wystarczy napisać raz i nie trzeba w kolo się powtarzać.
    Owszem ING sprzedal, a ktoś DUŻY zbierał. I tyle.

do "gracz" 
    (w poprzednim wątku pisałeś najprawdopodobniej jako "max" jeśli dobrze numerki pamiętam, czemu zmieniasz nicka? czegoś się wstydzisz? każdy ma prawo wypowiadać swoje zdanie i opinię, dlatego nie wiem po co te podchody ze zmianą... ... twoja sprawa jak tak ci łatwiej żyć :) No chyba, że ci głupio za to co i jak poprzednio pisałeś :P to tym bardziej zrozumiałe ;-) ). Prosiłbym tylko żebyś miał choć trochę oleju w głowie i nie prosił o kasowanie wątków bo Ci się nie podobają. To po prostu nieeleganckie.

odpowiadam: - Fora są całkiem dobrym piernikiem behawioryzmu społecznego. różne fora. różne spółki (nie tylko solar, zarówno GPW jak i niepubliczne) cała branża. to część zajęć mojego porządku dziennego. w strategicznych decyzjach nie można się zawężać do swojego grajdołka. trzeba czuć i przenikać rynek. fora, wcale nie takie małe jak piszesz, pare razy miały odniesienie w tym co się potem w branży modowej działo. z pozoru tylko czytani i piasnie tu i tam, ale na podstawie dośiwadczenia jeśli wiem, że się sprawdzało we własnym biznesie (poza inwestycjami) to czemu miałbym przestać... coś się wyczyta, na kawie z branżowcami usłyszy itd. się kręci :)

powiadasz, że ktoś duży kupił od ING (>300tys.)? w takim razie jeszcze ktoś większy od AXA OFE (1,4mn), i równie duży od innych fundów (już ok. 900tys.) . Podchwitliwie zapytam - nie łatwiej zatem byłoby w pakietówce komuś sprzedawać, niz tak cykać na rynku i się bawić? Jaki w tym sens. (ja widzę inny niż ty) Odpowiedz sobie sam i będziesz wiedział czy masz rację w tym co piszesz.
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~cri [94.251.194.*]
    co to jest "piernik behawioryzmu społecznego"?? Kolego co Ty bierzesz??
    literówka "p" zamiast "m". miało być miernikiem. Ale to chyba nie trudno się zorientować...
    no ale łatwiej komuś od razu rzucić jakąś obelgę w stylu "co bierzesz". Echh brak odpowiedzialności za słowa.
    To sobie sprawdź te literki i nie pisz do mnie bzdur. Ja jestem gracz.
    I ponawiam pytanie kolegi powyżej? Co ty bierzesz Panie ,,przedsiębiorco"?

• Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~Sterw [178.36.137.*]
    Tylko czekac az podobne infa pokaża sie na monnari redanie Lpp i innych tuzach...
    Swoja drogą po ile oni te akcje obejmowali,pewnie jakies8 -10 zl i upchneli troche zwawo po 2 z groszami,przeblysk geniuszu,nobel dla panuf zażondzajocyh z INg.Swoja drogą tak pietnowany za wyciecie fyndów Lysy mial widac swoje racje.

Tak właśnie działają zarządzający z ING kupują drogo sprzedają tanio ale to nie ich kasa więc mogą to robić ale dziwię się kto im powierza swoje pieniądze Tylko pogratulować. może oni to robią dla swoich kolesi kupuja drogo zwalą kurs i sobie odsprzedają a co .
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~wuit [83.16.123.*]
    14 grudnia 2014 Axa OFE sprzedała akcje firmie Grutex
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~sterw [178.36.137.*]
    Ciekaw jestem dalszegp scenariusza.Ewidentnie w odziezowke weszly pieniadze a tu taka niesympatyczna zagrywka.Przewidziec ze fund bedzie wychodzil po 2 ce z taka stratą ho ho gratulacje dla nielicznych.Tyle ze to samobój,bo wielu bardzo sie zrazilo i moze tych sympatycznych akcji nie chciec dotknąc a tu jeszcze tyle do uplynienia bedzie cale dwa melony,kto to lyknie.Teraz trzeba bedzie uzyc dzokerow zeby ruszyc talię a wystarczylo spokojnie pograc waletami.Nobel dla ING.
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: warren2 [81.190.138.*]
    Dnia 2015-02-24 o godz. 20:20 ~sterw napisał(a):
    > Ciekaw jestem dalszegp scenariusza.Ewidentnie w odziezowke weszly pieniadze a tu taka niesympatyczna zagrywka.Przewidziec ze fund bedzie wychodzil po 2 ce z taka stratą ho ho gratulacje dla nielicznych.Tyle ze to samobój,bo wielu bardzo sie zrazilo i moze tych sympatycznych akcji nie chciec dotknąc a tu jeszcze tyle do uplynienia bedzie cale dwa melony,kto to lyknie.Teraz trzeba bedzie uzyc dzokerow zeby ruszyc talię a wystarczylo spokojnie pograc waletami.Nobel dla ING.

...............................................

Być może to zagrywka i o takie myślenie im chodziło. Przecież gdyby nie ING to już by było 3 zł. Oni robią różne numery.
    A być może to zwykły błąd ING. Na Asbis też wyszedł Noble Funds zwalając kurs, a zaraz po tym poszło ponad 100% w górę.
    Nie tylko ING jest na rynku. A tu najwyraźniej inny gruby mocno zbiera.
    Tytm bardziej zbieranie było widoczne, że ING sprzedawał gdy szło do góry na dużych obrotach. To przecież nie przypadek.
    A ten co zbierał to nie na darmo.

trafne rozumowanie .Przynajmniej nam dostanie się taniej licze na 2,20 dzisiaj
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~Zbych [164.127.106.*]
    niestety panowie macie rację. jest to strzelanie sobie w kolano, sprzedając akcje z tak wielką stratą. Niestety jak już było to nie raz pisane, fundusze (a ING wiedzie w tym prym) nie myślą o tych co i pieniądze powierzyli tylko o tym jak sobie na boku ugrać jakieś swoje klocki. Spółek na których tak robili i na dlugie lata dołowali jest mnóstwo.

Mają dostęp do największej instytycjonalnej gótówki na rynku. Uwalają kurs za nie swoją kasę. Utrzymują go dłuzej jak już bezie na skraju ludzkiego rozsądku to sami włodarze i ich pionki skupują te akcje po tańości od ING, do tego wytrzepią kieszenie biednej ulicy nieświadomej i po kilku latach nagle okazuje się, że kur rośnie. Robia na tym mega kasę. Siedząc ze znajomym kiedyś w kawiarni Coffe H. słyszałem rozmowę takich trzech kołnierzyków jak "umawiali się" i już liczyli kasę. Żałosne.
    Ciekawe ile teraz mamy czekać skoro zaczeli sprzedawać, 1, 2, 3 lata?
    ech.

Niestety to nie wszystkie "niespodzianki", będzie ciąg dalszy.... :(

• Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~Zbych [164.127.106.*]
    "Grutex kupił cały pakiet od AXA" --- dobre :D:D:D W sumie to dobrze ktoś powyżej zauważył ciekawe co się z tym zadziało. Sprawdziłem teraz na stooq rzeczywiście już ich nie ma na liście akcjonariuszy :/. Oni po ING byli najwięksi :/
    Co do pozostałych fundów (te 900tys.) o kórych piszecie to już chyba tylko trzeba się pogodzić ze więksi dystrybuują akcję. Niektórzy otwarcie to nawet na spotkaniach mówią.
    zanim sprzedacie i dacie się nagonce spójrzcie na wyniki finansowe Spółka miała za 3 kwartały zysk ponad 3,5mln i środki pieniezne na koncie ponad 11mln przy zadłużeniu równym kasie na rachunku .Czyli praktycznie nie zadłużona.Każdy podejmuje decyzje sam
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~wuit [217.149.245.*]
    DM BPS wycenia Solar na 1,55 zł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    akurat teraz jak ING sprzedał trochę akcji. Juz niejednokrotnie były rekomendacje sprzedaj lub że akcje sa ZERO warte właśnie teraz trzeba dokupować. a nie jak rośnie Czy redan wart jest ponad 6zł wątpię a jak spółka urosła 50% w ciągu tygodnia ukazuje się pseodo rekomendacja na dalej kupuj .Normalnie śmiech na sali
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~marko [83.7.146.*]
    manipulacja ? jak tak to na czyje zlecenie?
    a czy się dowiesz to nie jest do udowodnienia Rekomendacje są po to by sprowadzać ceny tam gdzie jest to nakazane Sam pracowałem w jednym z Biur i wiem trochę o tym
    nie dziwi was że cały czas jest popyt mimo spadku kursu.Kto brał akcje jak rosło i pojawiły się w prasie że kurs akcji ma szansę przebicia 3zł. dlaczego właśnie teraz pojawiała się rekomendacja sprzedaj .Pomyślcie
    co taka cisza czyżby zabrakło już akcji na podaży
    jaka cisza chyba już wszyscy co mieli oddać po rekomendacji pseudo biura  to oddali Zrobili co niektórym milą niespodziankę
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~marko [82.177.202.*]
    lotos kiedys tez dostał rekomendacje 0 zł
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~pablo [178.1.97.*]
    dlatego takie pseudo rekomendacje służą tym co chcą kupić tanio .1,55 śmieszne szkoda że nie napisali 50gr tez tak mogli bo cenę wziąć z sufitu to i ja mogę tylko gdzie jest opiska tego na Redanie od razu dali na strone spółki a tu nie mieli co dać .
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~sterw [178.36.14.*]
    Prochnik +8 Redan + 17 Solar-2
    Znasz takie przyslowie "No pochyle drzewo kazda koza wskoczy" Tak jest wlasnie z solarem.
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~ali23 [46.253.220.*]
    najpierw kupują po 13 zeta a teraz wywalają po 2,20 ??, gdzie tu sens i logika. Wszystkich zarządzających z INGTFE za taki numer powinno się puszczać w skarpetkach bez wyjątku.

spokojnie próchnik też kosztował 80gr dziś ponad 2,00 Na wszystko przyjdzie czas Spółka generuje spore zyski i przychody Wiadomym było od zawsze że najwięcej zarabia się na śmieciach a na solidnych firmach trzeba trochę poczekać Musza zebrac odpowiednia ilość by potem poszło o 100%
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~Sterw [178.36.14.*]
    zdecydowanie ,mysle ze spokojnie mozna wytoczyc proces cywilny o dzialanie na szkode czlonkow funduszu .Zastanawiam sie jaka oni chca zagwarantowac te emeryture skoro robia takie transakcje to jest temat do dyskusji ale nie na to forum.
  • Re: ING ma mniej akcji Solara Autor: ~manolo [109.173.211.*]
    a moze zeszli tylko po to ponizej progu 10 % zeby moc teraz spokojnie papier mielic .. i zadnego komunikatu nei potrzeba podawac .. sprzedasz po 2,2 odkupisz po 2 ... masz 10 % zysku .. a najwiekszym problemem naszego banana jest brak kapitalu ..wiec duzo latwiej grubasowi jest "grac na krotko "...obroty na bananie 183 mln z czego 113 wig 20 ..i wig 40 ...39 mln .. to na pozostale ponad 300 spolek zostaje ledwo 30 mln ..
[x]
SOLAR -15,15% 2,80 2024-02-08 17:01:07
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.