Raport za 4Q!! Wyniki w nim zawarte pozwalają na optymizm, którym również chciałbym się z Państwem podzielić. Wygląda na to, że trudności wywołane poprzez kryzys ukraiński zostały zażegnane. Po kłopotach z końca 2013 roku i trzech kwartałów roku 2014 nastąpiła wyraźna poprawa. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prowadzone rozmowy z naszymi Klientami oraz coraz lepiej zapowiadające się działania związane z komercjalizacją prowadzonych w Vedii prac badawczych pozwalają oczekiwać dobrych wyników już w pierwszym kwartale 2015 roku.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Chciałbym również zwrócić Państwa uwagę na bardzo dobry wynik finansowy ostatniego kwartału!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, który wprawdzie nie pozwolił na pozytywne zamknięcie całego roku , ale w zestawieniu z negatywnym wynikiem poprzednich trzech kwartałów pozwala przypuszczać, że powraca zdolność firmy do generowania pozytywnych wyników finansowych !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I właśnie to jest najważniejsze - PRZYSZŁOŚĆ = prace badawcze i pozyskiwanie nowych klientów i partnerów dal fabryki i to sie właśnie dzieje...
Ważniejsze osiągnięcia w dziedzinie badań i rozwoju!!!!!
VEDIA SA zakończyła naukową część projektu, na który otrzymała dofinansowanie w ramach I konkursu Programu INNOTECH. Konkurs był realizowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR). Obecnie Emitent czyni starania komercjalizacji efektów badań niniejszego projektu.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! W celu komercjalizacji Spółka rozwija nawiązaną współpracę z firmą Swarco Traffic Polska. Firma ta należy do międzynarodowego holdingu specjalizującego się w dostarczaniu rozwiązań zarządzania ruchem ulicznym i oświetleniem ulicznym. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! W pierwszym etapie współpracy Vedia przygotowała innowacyjne rozwiązanie techniczne umożliwiające zarządzanie oświetleniem ulicznym. Zaproponowane rozwiązanie techniczne posiada niestosowane dotychczas funkcjonalności, które będą mogły być wykorzystywane przez instytucje odpowiedzialne za zarządzanie oświetleniem ulicznym. W skład przygotowanego rozwiązania wchodzi sprzęt elektroniczny, sterownik lampy ulicznej, oprogramowanie oraz usługa związana z montażem i przeszkoleniem. Zaproponowane rozwiązanie jest pierwszym elementem niezbędnym do próby komercyjnego wykorzystania opracowywanej przez Spółkę technologii w ramach projektu SMEPI. Zarząd Emitenta ma nadzieje, że wraz ze współpracą z samorządami lokalnymi oraz partnerami biznesowymi będzie w stanie zaoferować zupełnie nowe usługi i produkty, które będą mogły być wykorzystywane przez instytucje zarządzające miastami. Zarząd Emitenta oczekuje, że opracowywane rozwiązania będą mogły być użyteczne dla nowoczesnych ośrodków miejskich, które zarządzają swoimi zasobami w sposób oszczędny i efektywny. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PRZYSZŁOŚĆ PRZED TĄ SPÓŁKĄ, A WŁAŚNIE TO KUPUJE SIĘ NA GIEŁDZIE, SZCZEGÓLNIE KIEDY JEST TAK TANIO JAK TUTAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Miałem napisać to samo. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na zlecenia, które mają być zrealizowane w pierwszym kwartale 2015 na miliony dolarów. Cierpliwości..
No poczytałem i wreszcie dobry 4 kwartał. Przychody już ładne, zysk na wszystkim nawet netto i przeplywy operacyjne na plus. Miejmy nadzieję, że I kw też ok na co wskazują zamowienia
skoro wszystko tał jest cacy to dlaczego cena ciagle leci na łeb na szyję? Odp. bo to spółka gniot. po prostu tak jest w przyrodzie że czasami coś mimo najlepszych wiadomości zachowuje się zupelnie inaczej niż powinno, I tak jest z VEDIĄ. Może mieć wszystko naj a i tak będzie na dnie...
poprawka raportu trochę ostudziła nastroje, ale faktycznie 4kwartał był dobry i twierdzą, że wychodza z kryzysu ... to może swiadczyć o tym, że ogarnęli temat i starty po sowieckich firmach, które brały towaru na kopy, a teraz putin je załatwił i juz ich nie ma, zostały naprawione. czyli zdobyli nowych klientów i prą do przodu. na szczęście 2014 już się dla nich skończył. 2015 rok ma być wedle zapowiedzi znacząco lepszy. Cóż jeżeli tak, a na giełdzie kupuje się przyszłość, to czas zacząć zakupy i powinno rosnąć.... sam jestem ciekaw, ale wydaje mi się, że największy problem tej spółki io duży freefloat, gdyby nie to kurs byłby zupełnie gdzie indziej.
Ja też jestem zdziwiony, że spółka szoruje po dnie, bo powinna być co najmnie koło 40 groni. Może ktoś zbiera, żadne zła infa nie pojawiają się, a wręcz zawsze do przodu. Trzymam, bo to zdrowa spółka. Liczę na wystrzał jeszcze w tym kwartale.