Racja, perspektywy niesamowite. Zamówienia napływają bez przerwy. W maju przewidywany jest równie dobry raport. Sądzę, że na spółce warto zaczekać min rok. Stopa zwrotu to kilkaset procent. Wielu będzie chciało dokupić w poniedziałek a jak duża ekipa nowych akcjonariuszy się pojawi możemy tylko sobie wyobrazić. Swoją drogą nie na darmo władze spółki mają tak dużo tego papieru.
Ten Raport to jakaś kpina... Tłumaczę już dlaczego: Przychody netto 27 919 Koszty działalności operacyjnej 21 979
czyli jest strata na dział op. 60 k a nie zysk 7 mln haha żenada do ntej, czegoś takiego w życiu nie widziałem, to już spólki Patrowicza są bardziej wiarygodne w WF firmy.
zysk na działalności gospodarczej to 280 k zł, to co się stało, że nagle na ZN jest 1 mln zł, ktoś się nieźle pier... w liczbach, nie ma żadnego zysku nadzwyczajnego.
To jak księgowi z bankieru wytłumaczą ten fenomen ?
Ja tu widzę, że za ten żart zarządu ktoś powinien się ostro wkur... i spuścić kurs na dno.
Koleś raportu nie potrafi czytać. Teraz tacy znawcy zacznął się pojawiać na forum co bez akcji zostali. Liczą, że zasieją niepewność i ktoś im odsprzeda z małym zyskiem. Nie sądzę aby to mu się udało.
To chyba tobie się coś pomyliło... Ja nie wiem jak wy gracie na giełdzie skoro nie widzicie tak ewidentnych błędów. Przecież, jeżeli oni tego nie sprostują to można nawet im odpowiednie paragrafy przedstawić za pwrowadzenie inwestorów w błąd przy sporządzaniu Rachunku Wyników. Jak nie rzetelnie robią sprawozdania finansowe...
Masz Fotke, bo może oglądasz raport innej spółki... http://wrzucaj.net/images/2015/02/14/catsYbVu.jpg
Nie pajacuj i nie próbuj robić z ludzi idiotów. Skąd się biorą tacy jak Ty? Nie kupiłeś akcji to będziesz mieszał raport jednostkowy ze skonsolidowanym żeby ludziom robić wodę z mózgu.
Jeśli nie udajesz i na prawdę się nie orientujesz to Ci to wytłumaczę. Raport jednostkowy to wyniki spółki matki. Czyli w przypadku Vedii organ zarządzający. Działalność jest prowadzona na spółkach zależnych. Mówi o tym raport skonsolidowany. Wynik finansowy zsumowany dający prawdziwy obraz działalności.
Nie musisz mi tlumaczyć takich rzeczy bo ja to świetnie rozumiem, Ty jednak nie potrafisz odejmować liczb a one sa oczywiste i nie kłamią, ktoś jeb... się w odejmowaniu... Dla potwierdzenia weź sobie rachunek przepływów pieniężnych i patrz na działalność operacyjną, czy tam widzisz kwoty na plus czy na inminus he ?
Dlaczego uczepiłeś się tego jednostkowego. Rzeczywista działalność na Vedii odpywa się w praktyce na New Dragon Electronic Limited należącej do krupy kapitałowej spółki. Wyniki tej działalności znajdują się w raporcie skonsolidowanym. Nie wiem jak Ci inaczej to tłumaczyć.
A ja Ci zadam ostatni raz retoryczne pytanie: Potrafisz odejmować ? nie widzisz w poszczególnych pozycjach RZiS nieprawidłowości które nie mają odzwierciedlenia w Rachunku przepływów ?
Kończę dyskusje bo to nie ma sensu, może ktoś inny wytłumaczy to lepiej niż ja, chyba, że wszyscy to niewidomi.
Czy Ty potrafisz zrozumieć co to raport wybiórczy skonsolidowany? To nie jest zeszyt z podstawówki z dodawaniem i odejmowaniem. Czepiłeś się sytuacji w której słupki Ci nie pasują. Takie raporty mają to do siebie, podają wyniki. Nie zawsze wszystko wyliczysz bo to wybrane dane finansowe. Od kiedy zajmujesz się czytaniem raportów?
Jakim trzeba być inwestorem żeby tego nie zrozumieć?
Dodam jeszcze tylko to, idąc Twoim laickim tokiem rozumowania wynikało by, że spółka musiała by podać całkiem sfałszowany raport. Zysk netto wyszedł by jakieś 6mln na minusie przy podwojonych przychodach. Troszkę wystarczy ruszyć głową i nie trzeba robić z siebie zacofanego człowieka.
Bardzo mi przykro, ale uważam że "Kpina" ma rację - podstawy matematyki. Proszę porównać pozycje za rok 2013 - tam takich błędów nie ma i wszystkie działania się zgadzają - błedy są w tabelach za 2014 rok.
Korekta już była, raport był sprawdzany. Jak można jeszcze do tego wracać. Jeżeli już by w nim były błędy to w przychodach albo kosztach. Zysk został potwierdzony przez prezesa we wstępie do raportu. Nie róbcie sobie żartów. Jeśli ktoś chce jutro oddać akcje to czekam z otwartym worem na kasę takich naiwniaków.
To jest NC, tutaj ostatnio prezes sprzedawał swoje akcje na FB... Jutro się przekonasz jak rynek patrzy na ten pseudo zysk, wystarczy spojrzec na cash-flow, to się liczy, pomijam kwestie dodawania odejmowania bo to juz abstrakcja.
Tak to NC. Z tym, że Vedia ma już swoją renomę. Teraz czepiasz się cash-flow ale już nie wspominasz o zmianach na aktywach obrotowych? Dlaczego? - Nie masz akcji i próbujesz celowo zasiać panikę. A może masz jakąś elementarną wiedzę z tym, że nie do końca wiesz na co zwracać uwagę w szerszej analizie.
osobiście zajmuję się handlem zawodowo i doskonale wiem , że jeżeli obroty rosną o ponad 100% to i zyski sa większe , nikt przy popycie na jego towar nie zaniża marży , a wręcz przeciwnie zaczyna ją podnosić bo nie stoi pod ścianą spadku produkcji i spadku popytu.
Być może zyski są prawdziwe i firma faktycznie się rozwija, jednak niezgodności w raporcie występują. Proszę spójrz tutaj: http://mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=2094399