Dnia 2015-01-30 o godz. 19:05 ~olek napisał(a): > Kto z posiadaczy odpowiada na wezwanie ogloszone przez KGHM? Czy KGHM przekroczy prog 90% w wezwaniu? >
Jezeli nie skupi wystarczająca ilość będzie przymusowe odkupienie po cenie księgowej TAK czy się mylę?
muszą kupić około 1.5 mln akcji a na razie w piątek poszło 260 tys. i nie wiadomo ile z tego weszło w ręce KGHM, teraz podaż będzie z dnia na dzień maleć i trudno będzie im dobić do tych 90%. Ja czekam, patrząc na obroty. Jeszcze w poniedziałek część sprzedających się pojawi ale od wtorku podaż może spaść i kurs może nam tu nieźle poszybować, tak przynajmniej sądzę. Zobaczymy
biorac pod uwage P/BV zaoferowali ok 0,7, troszke marnie jak na wzywajacego. Ja licze na 8,8PLN plus NPV przyszlych kontraktow tj. 3-4PLN, Daje razem 12-13PLN na akcje. W sumie zaoferowali 50% wartosci godziwej, szkoda ze tak malo. pozdrawiam i licze na podnoszenie ceny wezwania.
ta cena to jakaś żenada. Za darmo chcą przejąć spolke do konca i dopiero wtedy zaczną się wzrosty . kapitalizacja Biprometu to 37 mln. Sam kontrakt z KGHM to 110 mln PLN, Same nieruchomosci - Siedziba spolki w Katowicach to 42 mln pln.
12zł byłoby uczciwą ceną i za tyle zdjęliby spółkę z GPW bez problemu, a i smród by się nie rozniósł... Pytanie ile wyzbierali do tej pory na słupy... mogą te 80% niestety uzbierać i zdjąć spółkę z notowań - trochę gorzej może już im pójść z progiem 95% do przymusowego wykupu. Odpowiadać na tych warunkach nie warto - a jak ktoś ma wątpliwości oddać czy nie oddać to niech sprawdzi cenę z poprzedniego wezwania a było to dobre kilka lat temu.
ja czekam na wyniki pierwszej tury wezwania, nie odpowiadam na cene 6,29 PLN. czekam na rozwiniecie sytuacji. dla mnie wartosc godziwa to 12 PLN. pozdrawiam
Witam wszystkich. Mam pytanie (jestem dość początkującym graczem) - jak wygląda procedura jeśli ponad 10% akcjonariuszy nie odpowie na wezwanie? Mam w posiadaniu nie mało akcji tej spółki i nie ukrywam że to bardzo duża część moich inwestycyjnych środków. Również cena 6,29 mnie nie zadowala i chętnie bym na to wezwanie nie odpowiedział i poczekał na lepsze warunki... Jednak wyczytałem że są tak naprawdę dwie opcje po skutecznym wezwaniu (wykupieniu ponad 90%) - albo przymusowe wykupienie od akcjonariuszy którzy się nie zdecydowali (i nie mają wyboru, muszą sprzedać), albo co gorsza nic nie uczynienie przez wzywającego, w tym wypadku KGHM. Z tego wynika że KGHM może po prostu nie odkupić załóżmy kilku procent pozostałych akcji i może się tak zdarzyć że zostanę z akcjami które nikt nie chce ode mnie już nabyć... Czy dobrze zrozumiałem?
no i mamy 6 razy mniejsze obroty niż w piątek a to oznacza, że podaż ma się na wyczerpaniu:) nie kupili tego za wiele, 10 razy mniej niż potrzebują do 90%! jest dobrze
Sprzedali Ci co chcieli szybko spieniezyc a komu się nie spieszy podrepta do bzwbk i dostanie trochę wiecej.. Zgadzam się z Wami ze firma jest warta więcej ale skąd pewność ze cena wzrośnie? Równie dobrze może być powtórka z historii i znów kurs poleci w dol.. Kolejne wezwanie moze byc za rok/dwa juz nie za 6 a za 4.. Wiem ze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ale Ci co kupili tanio nie mogą narzekać..
A więc karty na stole, ale podobnie jak mój przedmówca uważam, że nie wszystkie, bo to zawodowi pokerzyści. Doskonale sobie zdają sprawę z wartości przedsiębiorstwa w przyszłości, których nie obejmuje zaproponowana wycena 6,29. Ja sobie uśrednię w górę i poczekam. Teraz to im się spieszy... :)
zbieram ten papier od ponad roku ...6,15 najdrożej brałem , 3,42 najtaniej ( śr , 4,65 zł )Mam sporo .Połowę upłynnie , z połową poczekam. Jak na dwa tygodnieod infa to skupiono już > 230000 szt Ale czy tylko kombinat z Lubina był kupującym? Prześledżcie Yawal i jego wezwania . Dali 2 x razy więcej dla funduszy niż w dwóch wezwaniach.dla małych.Obecny kurs częstochowskiej spółki taki sobie mimo poprawy wyników.Myślę , że Capital dostanie najwięcej jako zasługa w zbijaniu kursu do 3,39 zł . To tylko moja prywatna opinia co do Capitala. Jeżeli podniosą to max do 6,90-6,95 zł.
Jeszcze jedno - stary prezes Baj chyba jeszcze sporo ma akcyjek-tak sądzę .W dniu rozstania miał ich około 200 tys . W poprzednim wezwaniu po 7,50 zł KGHM miał 30 % więcej chętnych do sprzedaży niż chciał skupić . redukcja zapisów wyniosła 30,4% Może więc 7,50 to ta właściwa cena dla miedziowego kolosa.Swoją drogą przy 2 mln akcji w wezwaniu to dla nich kieszonkowe pieniądze.