Dziś ceny miedzi mocno w góre, to znaczy że kurs będzie rósł? Mam wolne środki i chcę zainwestować w kghm, ale tylko tu czytam że będą spadki...i jak tu podjąć decyzje?
Wszystko zależy jaki choryzont czasowy inwestycji Cię interesuje. Jeżeli krótki moment wówczas jest to spekulacja i musisz celować w jakies lokalne minima. Moim zdaniem czas jest teaz dobry. Cena poniżej 100 zł raczej nie spadnie. Kupić po 104 i sprzedać po 106 zł i masz 2 % zysku brutto. Niemniej moim zdaniem warto się zainteresować również długoterminowo. Spółka jest konkretna, ma dobre wskaźxniki c/z i c/wk, regularnie wypłaca dywidendę więc jak patrzysz długoterminowo 9 3 -5 lat ) to jest to właściwa firma. Oczywiście są też zagrożenia - spadek ceny miedzi, popyt na nią itp. ale zagrożenia są w przypadku każdej firmy. Prespektywy długoterminowe na KGHM są raczej optymistyczne.
30 zł na kghm to marzenia niiemożliwe do spełnienia,no chyba żeby dżichadyści zajeli kopalnie w chile. 70 też niemożliwe chyba że chiny ogłoszą niewypłacalność, ale ok 96 zł mam mozliwość spełnienia jakby co wypadło z Ruskami albo Grekami itd, ale najprawdopodobniej będziemy troche treptać w miejscu juz pare razy lecimy up i cofamy, ale czekamy na odbicie miedzi i wtedy my taż odbijemy, osobiście myśle ze to dobre poziomy do kupna i grać na krótko, ale dzis nie kupuj bo w piętek jest ostatnia sesja miesiąca więc pewnie spaadnie i wtedy kup w ponied sprzedaj ok. 9:20, na dobrym rynku znowu kup ok. 13, sprzedaj ok.16:30
Musi jeszcze brać pod uwagę prowizję dla biura maklerskiego od kupna i sprzedaży. Żeby nie okazało się, że kupi po 103 zł, sprzeda po 103,8 zł i okaże się, że po uwzględnieniu prowizji jest stratny po 2 grosze na akcji.
Zapamiętaj raz na zawsze, bo nie lubię się powtarzać........ zawsze warto kupować akcje kiedy są tanie a sprzedawać kiedy są drogie. Jak się będziesz trzymał tej zasady to ci na chleb nie braknie........
Ponieważ o kursie akcji decyduje podaż i popyt. Jeżeli wszyscy chcieli by kupić akcje a niewielu sprzedać wówczas kurs mocno rośnie, jeżeli większość chce sprzedać a niewielu kupić wówczas kurs spada. To główna zasada. Ale ludzie nie postępują jednakowo, każdy ma inne, swoje plany i cele. Ktoś gra na krótko, inny na długo itp. Datego są wachania kursu.