Skup po cenie nawet powyżej 8 zł i to tylko przez bardzo krótki okres czasu do końca lutego 2015r.
Można z tego wysnuć wniosek, że już zna postanowienie Sadu szwajcarskiego i że jego dni w Orphee są policzone.
Teraz w ramach skupu sam sprzeda swoje akcje spółce po wysokiej cenie poza rynkiem zgarniając na koniec swoich rządów kasy ile się da i będzie miał środki na dalsze procesowanie z Cormayem. Pomysł na wyciagnięcie kasy ze spółki i dowalenie Płocicy dobry. Dla drobnych akcjonariuszy już zdecydowanie mniej. Pozdr.
Nie można sobie od tak samemu skup zrobić dla siebie- są przepisy rozporzedzenie WE odnośnie przeproawdzania skupu- przerabiałem to na PRD - nie można poza rynkiem skupić- Podam zasady tak na szybko - do 20% skupu (obroty-czytaj czyli jak się zwiększy to więcej się skupi), cena maksymalna nie może przekroczyć (więc słupy walą maksy a skup łyka wsio). W taki sposób TT zamierza opchnąć swój pakiet- wykorzystując ostatnie dni konytroli. To moje przemyślenia zaznaczam.
Poza tym tak krotki okres- jakby dali 2 lata to mogli by kisić kurs żeby jak anwjęcej skupić- a tu chodzi najprawdopodobniej o to żeby TT sprzedał swoje kupione po 3,75PLN.
Jeżeli faktycznie dojdzie do skupu po 8,90 to wszyscy, w tym i drobni, sprzedadzą przynajmniej 20% swoich papierów. Więcej raczej nie bo na pewno będzie 80% redukcji.
Trzeba to wszystko dokładnie przeliczyć.........Będzie minus 34 miliony - ale też minus 10% papierów. Ale rzeczywiście, ktoś sypie ciągle, nie wiem co o tym sądzić.
Dyrektorzy arbitralnie uznali że się nie dogadają do końca 2015 r. - właściciele firmy mogą mieć inne zdanie - zwłaszcza Cormay może mieć inne zdanie. Możliwe, że Cormay prowadzi rozmowy z Senese Holding Cena skupu jest do 8,9 zł choć niedawno emitowali po 3,4 przecież to jawna niegospodarność lub wyłącznie informacja dla tłumu żeby Tuora mógł wysypać akcje
Rada Dyrektorów podjęła uchwałę o skupie JEDNOMYSLNIE. A jezeli dobrze pamiętam to jednym z dyrektorów był przedstawiciel Cormaya. Czyli, ze CRM nie wnosi sprzeciwu.
jesteście na tej spółce i nie nie wiecie podstawowych rzeczy ??? przecież to co robi Orphee teraz było zapisane w memorandum. Cormay nie ma prawa sie temu przeiwstawić i nie ma tez takiego prawa Tuora. W skupie nie moze uczestniczyć zarówno Cormay jak i Tuora. Ale Tuora na pewno znajdzie wyjście z tej sytuacji.
Odnośnie tego co ktoś pisze ,ze bedzie 10 % akcji mniej . Nie prawda. Spółka po skupie ich nie umarza niestety, tylko pozostawia do odsprzedaży. Także tutaj na pewno jest problem.
Racja, ale to akurat moim zdaniem nie jest aż tak problematyczne. Skoro można sprzedać za jakiś czas drożej akcje to zysk podwójny z takiej operacji. Poza tym można za nie kupić udziały w innych spółkach.
Drożej ? No bez przesady .Drożej niż 8,90 ? Już widzę jak będą się wszyscy zabijać, aby kupić drożej, no bądźmy poważni. przecież to jawny wałek Tuorów. i śmierdzi aż na drugim końcu Polski.
No tak - w uchwale pisze "jednogłośnie" . Cytuję: "Wykonanie ww. Uchwały zostało powierzone Przewodniczącemu Rady Dyrektorów Spółki. Uchwała została podjęta jednogłośnie".
Nie wiem czy nie jestem w błędzie ale jednogłosnie zawsze traktowałem jak jednomyślnie. Jednym głosem, jednakowo. Ale można tu się doszukiwać różnych interpretacji. Potrzebny rzeczoznawca choć okreslenie w słowniku jest jednoznaczne.
W "Małym słowniku języka polskiego" jednogłośny oznacza "zgodny, jednomyślny".. ".
Nie wiem czy upycha . Mnie to wygląda , że ktoś jest zaskoczony uchwałą i próbuje zbierać i blokować . Ja mam akcje więc moje odczucia mogą być stronnicze . :)
Upychają akcje bo Orphee to bardzo mało płynna spółka i teraz każdy kto marzył o wyjściu z tej inwestycji ( np. fundusze)) ma do tego jedyną okazję...
Ogólnie coś mi w tym skupie śmierdzi. Nie wierzę, że jest to tak proste iż spółka wykłada na rynek 34 mln i skupuje w miesiąc akcje bez opamiętania windując ich cenę do ceny maksymalnej w skupie czyli prawie 9 zł. Nie ufam Tuorze, zresztą rynek widać tez nie ufa bo kurs koło 2,20 a sprzedających ciągle wielu. Czemu sprzedają a nie czekają na 5 czy 6 zł bo skoro będzie 8 to po drodze musi być 5 czy 6. Chyba, że zrobią wezwanie. Tak czy tak dla rozwoju spółki to samobójstwo. Skupować akcje 4 razy drożej niż były notowane. gdzie tu gospodarność. Kupujący w okolicach 2 zł ok wiele nie ryzykują, ale tym co kupowali dużo drożej można współczuć. Nawet jak będzie wezwanie to uda im się sprzedać około 20% tego co maja po godziwej cenie ale z resztą zostaną ugotowani na lata. Oczywiście wszystko może się zmienić jak okaże się nagle że jednak BB to hit. Pozdr.
Sprzedaja kupują a obroty rosną- pamiętać że skupić dziennie można 20% obrotów z ytgodnia czy jakoś tak. Obroty muszą być liczone w milionach żeby sprzedać miliony. A to ostatnia sznasa TT.
Skup odbedzie się najprawdopodobniej przez Invistę, mBank i Millennium ten DM rozprowadzały akcje w o ofercie i wiedzą komu sprzedawały w lipcu. Sposób odkupu okreslony jest w Memorandum poczytajcie
Moze byc odwrotnie, Pan Tuora dokupi jeszcze wiecej akcji, tym samym usredni (zmniejszajac FF) i odsprzeda firmie (w akcji która sam zorganizował) np za 5 zl. Co do tego kto sprzedaje, zawsze ktos sprzeda i zawsze ktos kupi, proste. Nie wnikam głebiej, poniewaz rozkminiac mozna w nieskonczonosc, tłum przyciagniety to najwazniejsze:)
....wolumen bardzo duży...ciekawe ile funduszy skorzystało z okazji i wyszło z tej inwestycji...nie mieli takiej okazji przez ostatnich kilka lat. Pozdr.