Warszawa, 15.01.2015 (ISBnews) - Solar Company ma dobre perspektywy, a kurs akcji, pomimo ostatnich wzrostów, nadal jest niedoszacowany w stosunku do wartości firmy. W tym roku firma planuje kolejne otwarcia sklepów m.in. pierwszego sklepu Solar w Berlinie oraz zwiększenie efektywności sieci na rynku krajowym, poinformował agencję ISBnews prezes Stanisław Bogacki. "Cieszę się, że inwestorzy widzą potencjał spółki i inwestują w nasze akcje. Mimo trudnego dla branży sezonu jesienno-zimowego, uzyskanie przez Solar dobrych wyników sprzedażowych w końcówce II połowy ubiegłego roku świadczy o wzroście popularności marki. Mamy dobre perspektywy, dobry cash flow, nie jesteśmy zadłużeni. Pomimo zwyżki kursu, uważam, że nadal nasze akcje są niedoszacowane w stosunku do wartości firmy" - powiedział ISBnews Bogacki.
Kurs akcji poznańskiej spółki modowej Solar Company rósł w ciągu ostatnich kilkunastu dni o ok. 70%. Spółka posiada ogółem 225 sklepów (własnych, franczyzowych i partnerskich), w tym 46 punktów za granicą.
"W tym roku planowane są kolejne otwarcia placówek m.in. pierwszego sklepu Solar w Berlinie. Na 12 lutego br. zaplanowano oczekiwaną przez rynek premierę kolekcji wiosna-lato 2015 r. W 2015 planujemy również zwiększenie efektywności sieci sklepów na rynku krajowym" - dodał prezes Solar Company.
W grudniu 2014 r. skonsolidowane nieaudytowane przychody ze sprzedaży Solar Company wyniosły 12 mln zł, czyli były o 5,3% wyższe niż w grudniu 2013 r. W całym 2014 r. poznańska grupa modowa wypracowała 141,1 mln zł skonsolidowanych przychodów ze sprzedaży.
Solar Company S.A. jest właścicielem marki odzieżowej Solar, skierowanej do kobiet. Pod marką Solar sprzedawane są autorskie kolekcje odzieży damskiej oraz akcesoriów odzieżowych. Spółka jest notowana na warszawskiej giełdzie od kwietnia 2012 r.
Fundamentalnie to byłoby bardzo dobrze, gdyby Grutex zaczął być konsolidowany przez Solar. A tak to gdzieś tam ciągle wisi widmo niespłaconych należności. Temu nie zaprzeczysz Marko...
Ja też przeżyłem 2x przygodę z Monnari. Jak było dobre info, to komentowałem jest OK, jak było złe, to obiektywnie to stwierdzałem, bo taką mam zasadę.
Solar chociażby się miał za przeproszeniem "skitrać", nie ponowi wyniku netto z 2011. Dobrze wiesz dlaczego, ale odwagi by to napisać na forum nie masz.
To, że otworzą salon w Berlinie, to ma być zmiana pozycji fundamentalnej? Bez przesady.
ja śledzę rynek modowy w polsce i prawda jest taka że żadna firma nie jest cały czas na fali ,ale jeżeli nie wpadnie w tarapaty finansowe i jest dobrze zarządzana bardzo szybko może się odbudować -dobra kolekcja ,sprzyjająca pogoda i sukces gotowy a jeżeli chodzi o powtórzenie wyniku z 2011 to po ile by były wtedy akcje?
Celem chyba każdej firmy jest rozwój i zwiększanie zysków ku uciesze akcjonariuszy. Solar patrząc na wyniki roczne raczej się zwija - choć widać już pewną poprawę - ale to nie jest przełom.
Wyników za 2011 r. nie poprawią, bo jedynym dostawcą produktów jest Grutex, który widać bardzo korzysta na tej współpracy i nie widać parcia na obniżkę cen dostarczanych produktów.
Przy okazji mam pytanie. Jaki scenariusz przewidujesz odnośnie należności. Solar w końcu otrzyma ten cash, czy nie? W końcu, gdyby choć z 50mln wpadło im na konto, to mogliby to spokojnie w jakieś obligi ulokować i dodatkowo z 2,5mln rocznie wyjąć odsetek...
cytaty z B.Grahama, mądre słowa o marży brutto i perspektywach firmy - zaufałem Twoim wpisom więc się pytam GDZIE TE GROSZE KOLEGO których byłeś tak pewien??????? długo mam czekać? (;
przeczytaj dokladnie ten wpis jesli juz rozmawiamy o Grahamie i nie zachowuj sie jak dziecko.Bo tak podchodzisz do spekulacji.Przygotowales na krowe powroz i wymysliles sobie ze ona przejdzie przez plot w tym i wlasnie wtym miejscu gdzie sie schowales aona o tym nie wiem i przejdzie gdzie indziej.I co wtedy masz pretensje do krowy ze nie wiedziala o Twoich planach.
Gielda jest grą" elastyczna gra do ktorej musisz sie przystosowac.Ja moge wyliczyc ile warta jest akcja wg mojej oceny ale nigdy,podkreslam nigdy nie podam dokladnej ceny do ktorej spadnie kurs i nikt inny tez tego nie potrafi.Jedyna sensowna rzecza jaka moge zrobic to ulokwoac swoje pieniadze w przedziale ceny ktory uwazam za odpowiedni.Widzialem ze nie ma podazy,wiedzialem ze te akcje przestaja spadac widzialem zaczyna sie popyt aKcje wg mnie byly tanie wiec wchodzilem.O co masz do mnie zal? ze przeszedlem przez plot w miejscu w ktorym Ciebie nie bylo.Pytanie brzmi gdzie Ty wtedy stales?I dlaczego nie ruszyles sie z miejsca.Mysle ze powinienes je sobie zadac jesli chcesz zarbiac pieniadze.
To sie nie da zrobic dzis to sie nie da zrobic jutro ale po latach ta intuicja poparta wiedzą przyniesie korzysc.
a jezeli juz rozmawiamy o tej kwestii to rzeczywiscie wierzylem ze solar bedzie spolka groszowa,na pewno nie wykluczalem tej opcji.
A moja przewaga polega na tym ze mimo strachu i obaw podjalem Ryzyko .Bylem elastyczny zaryzykowalem bo wiedzialem ze akcje sa juz w miare tanie.zrobilem to czego ludzie nie robia poparlem wlasne wyliczenia pieniedzmi.
Masz do kogos zal bo poszedles za jego radami,Oczekiwales gotowej ceny podanej na talerzu.Zmien branże.
Szefie to anonimowe forum - nie sugeruje się tu żadnymi wpisami... uwierz mi.. (;
ok, każdy może się mylić - dobrze się czyta Twoje wpisy, bo są merytoryczne nawet jeśli rynek wycenił to inaczej.. dlatego też zapamiętałem temat groszy, bo reszta rzadko zostaje w pamięci..
Z całym szacunkiem Szefie, ale pisałeś wprost o groszach.. wybacz to był żart, a wręcz nutka ironii... czy ja wszedłem i kiedy wyszedłem pozostawię dla siebie... (;
z kolei Twoje ostatnie posty są "dziecinne" gdzie wprost piszesz o "poziomach" i nie wiem czemu mają one służyć.. tak, więc reasumując Ty wyceniaj po swojemu, ja po swojemu i każdy będzie happy..
peace! i zysków życzę - ale skoro pytasz o 2 zł to chyba grasz na kótko (; !
Mowilem o groszach i myslalem o groszach,licznik pokazal cos innego i nalezy to przyjac do wiadomosci. Pyatnie o cene jest istotne jesli chodzi o strategie dobierania i wchodzenia w akcje,jest bardzo istotne. Rynek pragnie te akcje widziec wyzej dlatego wywindowal ich cene na 2,5 bez istotnej korekty.Moim zdaniem to oznacza ze na tym poziomie trzeba szukac raczej stabilizacji niz spadkow.
ahaś Szefie napisałeś "Ja moge wyliczyc ile warta jest akcja wg mojej oceny ale nigdy,podkreslam nigdy nie podam dokladnej ceny do ktorej spadnie kurs..." a kilka postów wcześniej "czas na deszcz ktory zmniejszy temperature wrzenia.2,20" - nie śledze IP, ale Szefie jeden post zaprzecza drugiemu..
dobra działaj tu sobie - ja i tak rzadko udzielam się na forach... zysków życzę!
ja ja Wam chłopaki powtórzę jedno. da się kupić jeszcze zdecydowanie niżej. Niektórych to zdziwi jak szybko to może nastąpić. tyle w temacie. wspomnijcie jeszcze ten wpis. oczywiście to moje zdanie i moje wyliczenia i moja opinia (do tej pory w 89% moje decyzje inwestycyjne z ostatnich 14lat były trafne). każdy samemuu i tak myśli i decyduje.
Dane ze sprawozdania finansowego za IIIQ 2014: W Grupie istotne koncentracje ryzyka kredytowego dotyczą należności od głównego dostawcy towarów. Na koniec poszczególnych okresów pozycje bilansowe dotyczące głównego dostawcy przedstawiają się następująco: 92 644 000 PLN (w ciągu roku wzrost o prawie 10mln).
W ciągu kwartału mając średnio "naście" mln PLN gotówki zyskali z tytułu odsetek prawie 300k. Gdyby kasa od Grutex wpłynęła na konto Solar, zamiast 300k mieliby nawet 3mln zł - gdy sam zysk netto po 9 m-cach wyniósł 3,3mln zł. Dużo ich ta współpraca z Grutex kosztuje, oj dużo.
Ale ku pokrzepieniu serc. Nawet gdyby ta kasa nigdy nie została spłacona (a zawsze taka możliwość istnieje), to po oczyszczeniu bilansu o tą kwotę aktywa byłyby równe 60 mln zł. Przy aktualnej wycenie rynkowej nie byłoby mowy o dużym przewartościowaniu spółki.
Nienawisc to slowo zupelnie mi obce.Mamy problem z ta korekta panie solar i szcezrze mowiac troche mnie to martwi bo te drzwi na wysokosci 3 pieter sa dosc solidnie zamkniete.Popyt chetnych wrazen jetst duszony przez inteligentna podaz ktora nie pozwala rozwinąc skrzydel cenie.Bardzo ciekawy przypadek,dzisiaj prochnik cala odziezowka widac zwlaszcza male nominaly pokochala spekula a byc moze kasa z zewnatrz weszla?Jesli popyt sie utrzyma kurs bedzie powoli pial sie na wyzsze poziomy i szczerze mowiac wolalbym taki scenariusz niz blyskawice i gromy pod olimp ktore spadaja łomotem.
tak jak pisałem. to moje zdanie i moja opinia o zdarzeniach na kursie. Wiadomo, ile osób tyle może być róznych opinii. Każdy ufa sobie :) Po dzisiejszym dniu jeszcze bardziej utwierdziłem się w swoim przekonaniu. Da się kupić niżej. Powiem więcej, zauważam pewne analogie z innymi spółkami (w skrócie jakby ktoś coś rozgrywał, dosłownie w tych samaych odstępach czasu transakcje...pewnie jakiś algorytm ustawiony i automat gra) Pozdrawiam
ameryki nie odkryles ,gdyby kurs poszedl kolejne 30 % w gore zapadl by sie pod wlasnym ciezarem.Mnie nie interesuje kto wlozyl te kase jakim systemem sie posluguje,mnie interesuje wycena ktora znam i to czy to akcje beda dalej skupowane.Stawiam teze ze tak,dlatego zakladam w srednim terminie wzrost kursu tych akcji i calej odziezowki.Do ilu beda spadki,zakladalem ze do 2,20 jesli kurs spadnie ponizej 2 zl bedzie duzo gorzej.Zobaczymy.Dla mnie kazda cena ponizej 2 zl jest interesujaca.
może Ameryki nie odkryłem, ale i tak się cieszę, że dobrze obstawiłem :-) (skuteczność długoletnia, o której kiedyś nieskromnie się pochwaliłem zachowana a nawet wyższa :-) mogę się jeszcze na różnych spółkach pomylić 5 razy a i tak będzie powyżej 85%, ot taki bufor ) .
w kolejnej odsłonie - obstawiam dalej swoje. algorytmy schwytane. to samo jeszcze jest na 3 spolkach (tzn na tylu wykryłem), nie może to być zbieg okoliczności. ciekawe kto to gra. jakby przypadkiem przeczytali to pozdrawiam. karty odkryte :D
oczywiscie kazdy ma swoją głowe i sam podejmuje decyzje.