Przeciez Mewa zmienila swoj profil dzialalnosci na przemysł wydobywczy, to dlaczego piszesz o odzieży? Czyżby ta mętna spółeczka nawet w takich sprawach jak profil dzialalności kręciła wałki?
Mewa S.A jak najbardziej zmieniała branżę, natomiast spółka zależna - Mewa Fashion - cały czas zajmuje się odzieżą. Zmiana rodzaju działalności przez jednostkę dominującą nie oznacza że spółka zależna nie może swej działalności kontynuować... ale przecież to chyba oczywiste - wiec uszczypliwość nie na miejscu.
bo na GPW notowana jest spółka dominująca w grupie kapitałowej i gdybyś miał chęć sprawdzić to w ostatnim raporcie kwartalnym grupy kapitałowej na pierwszych stronach znajdziesz jakie spółki wchodzą w skonsolidowany raport a wiec obszar ich działalności (spółek zależnych) jest wliczany do obszarów działalności całej grupy.
A co wynika z faktu, że MEWA S.A. ma w papierach juz od roku wpisaną dzialalność w sektorze wydobywczym, surowcowym, paliwowym? Czy ma jakąkolwiek koncesję na wydobycie? Czy poszukuje jakiegokolwiek złoża? Czy prowadzi jakiekolwiek negocjacje dot. jakiegokolwiek wydobycia? Czy podpisała przez cały ten czas od przebranżowienia choćby jeden list intencyjny (już nie mówię, że umowę) z jakąkolwiek spółką paliwową? Podaj choć jeden link, do choć jednej informacji o tym, że MEWA nie przebranżowiła się tylko dla hecy.
W pewnej innej spółce. ktorej akcje posiadam, również nastąpiło totalne przebranżowienie. Coś w stylu "od sasa do lasa". Tylko, że przebranżowienie nastąpiło w lutym 2014, a w grudniu 2014 spólka ma juz podpisane kilkanaście grubych umów sprzedaży w nowej branży i na wiosnę ruszają budowy. Takie realne przebranżowienie to ja rozumiem. A tutaj?
Tylko nie pisz, że spolka wydobywcza potrzebuje 10 lat na rozpoczecie wlasciwej dzialalnosci. Ja nie pytam o faktycznie wydobycie diamentów tylko o INFORMACJĘ, wieść, wiadomość o jakimkolwiek ruchu w stronę tego sektora.
nie zamierzam tłumaczyć Ci czy też naganiać na tę spółkę, jednak trzymajmy jakiś poziom w tym co piszemy...
Ty napisałeś cytuję " Przeciez Mewa zmienila swoj profil dzialalnosci na przemysł wydobywczy, to dlaczego piszesz o odzieży? Czyżby ta mętna spółeczka nawet w takich sprawach jak profil dzialalności kręciła wałki?"
to Ci odpowiedziałem.. że nawet jeśli spółka dominujaca zmienia branżę to nie wyklucza kontynuowania działalności spółek zależnych. I Tyle - Wiec człowieku czytaj ze zrozumieniem i nie unoś się.
A to ja zacząłem dyskusję o odzieży? Przecież ktoś wyżej napisał, że jest ruch w branży odzieżowej i z tego powodu można spodziewać się wzrostu kursu akcji spółki.. Czyli poslugując się najprostszą logiką - ta osoba uważa, że największą siłą spólki MEWA S.A. z branży wydobywczej jest spółka odzieżowa Mewa Fashion. To może zmiana sektora na wydobywczy była zupelnie niepotrzebna? Skoro przecież wystarczy ruch w bieliźnie i już akcje całej grupy kapitałowe pójdą w górę? Może lepiej było całą grupą zostać w tej bieliźnie, skoro taka dochodowa, a nie pchać się w paliwa i surowce?
Po drugie - rozumiem doskonale, że nie jestes w stanie udowodnić mi jakiejkolwiek realnej dzialalności wydowybczej MEWY S.A., więc potraktuj ten mój wczesnejszy wpis jako pytania retoryczne :)
Co wy tu za brednie wypisujecie.. Od początku.. Mewa wydawała się bardzo kuszaca firma ktora , lubiła mieć mocne i pewne wybicia.. Na tle reszty groszówek.. I było by tak dalej.. No ale kogoś bolały szybkie i duże wzrosty bo 4/5gr to wzrost o 30/40%.. Niestety gwoździem do trumny jest obecna sytuacja mewa nie robi nic żeby wyjść z tej patowej sytuacji.. Sporo mam tu środków niestety juz spisalem je na straty.. Ale trzymam może sie jeszcze coś tu się wydarzy oby! Chyba trzeba liczyć na cud
Ja tak skreśliłem idm i wywaliłem po 0,06pln a teraz chodzi po 0,14pln dlatego uważam że nawet mewa ma szanse na wzrost 100% kursu..Popatrzcie na Nicolas Games nikt tego nie chciał kupować po 0,01pln po informacji że nową grę wprowadzają kurs poszedł na 0,06groni...Kilkaset procent w ciągu krótkiego okresu czasu a co do mewy to powiem wam że spółka jak zaczyna rosnąć to bardzo szybko wspina sie do góry..Mieliśmy przykłady rok temu:)
Alllleż poszło na 20 groszy w tym tygodniu! Tylko świst było słychać. I trzepot skrzydeł :D Siedziałem od poniedziałku non stop przy kompie, Mewa latała jak szalona od 6 gr do 1 zł :D Było tak jak obiecałeś, szacun From :D
Jak już tak bardzo chcesz powtórzyć scenariusz z IDM, to musisz jeszcze dłuuugo poczekać. Tam było scalenie akcji, zjazd do ceny sprzed scalenia, kolejne scalenie i znowu zjazd i chyba tak 3 razy. Więc 1 akcja kupiona przed wszystkimi scaleniami warta jest dziś jakąś setną część grosza. No, może dziesiątą część grosza, skoro już jest po 14 groszy :D Jeśli taki scenariusz na Mewie cię jara, to współczuję.
Dodam tylko, że rok temu przy wybitce nie było ćwierć miliona zł kary KNF, nie było obowiązku programu naprawczego, z którego Mewa sobie teraz kpi, nie było perspektywy oplat karnych do GPW i nie było takiej farsy z rolką na obligach. Powodzenia :)
Na 5 groszy wieszczę dno, od którego będzie wybitka na 9 groszy. Po niej opadanie już do 1 grosza przez kolejne 2 lata. Pod warunkiem oczywiscie, że Mewa nie zejdzie w tym czasie w ogóle z notowań, bo nic nie wiemy na temat przyszłych opłat, kar KNF i całej tej hucpy.
Ludzie , co wam odpier.doliło! To śmieć trzeba się pozbywac jak najszybciej. Sam to miałem i udało mi się sprzedać po 16 groszy , a niektórzy wprost byli pewni że podskoczy do 1 zł bo się spólka gazem zajmie.
to ratuj się póki możesz... ratuj swój kapitał, oddaj po PKC - ktoś pewnie weźmie :) a może i kurs spadnie... a pisząc poważnie - jak już wielokrotnie pisałem - spółki groszowe to nie zabawa dla debiutantów, kierujących się tym co przeczytali na jakichś forach, tutaj nie kopie się z koniem i nie gra pod prąd, bo nawet na bankrutach da się zarobić.
Spółki z obligacjami-widmo i z ćwierćmilionową karą od KNF za machloje w raportach też nie są dla debiutantów? To dla kogo są? Dla instytucji charytatywnych, które zrobią zbiórkę do puszek i spłacą tą karę? :D A co dalej? Już nigdy nie bedzie kolejnej kary? Obiecujesz? :D
ale co mam Ci obiecać? że zarobisz? Człowieku o tym że KNF zajmuje się Mewą za błędy w komunikatach z przed paru lat było wiadomo przynajmniej od 3 lat, przeszukaj choćby to forum, w międzyczasie mieliśmy zmianę zarządu, kilka zgłoszeń do prokuratury, egzekucje komornicze, zajecie akcji GAPPI, a wcześniej sporo szumu w akcjonariacie przy kolejnych emisjach... gdy wyprowadzano kasę ze spółki.
przepraszam za truizm ale to jest giełda Panowie, pieniądze nie pojawiają się z powietrza... kupię po 6 sprzedam za 7 czy 8, poczekam aż spadnie do 6 i znowu pewnie kupie... i jestem do przodu. w tym samym czasie ktoś kupi za 8 i odda za 6 i jest do tyłu... norma i takich spółek na giełdzie jest sporo (szczególnie na NC)
jak ktoś spodziewa się ze wejdzie w groszówkę z 20 czy 30 tys i za rok będzie miał 10X tyle - no to jest jego problem, takich spółek z taka stopą zwrotu w tak krótkim okresie na GPW w całej jej historii nie było więcej jak 10, choć może niebawem będzie trochę więcej (ale w odróżnieniu od "dobrych wujków" doradzających ja nie publikuję swoich tzw. "pewniaków")
Mewa to nie jest inwestycja do lokowania środków na emeryturę, tu nie ma dywidend, tu nie ma zysku z działalności operacyjnej (tylko wykazywany zysk na działalności finansowej), więc na papierze można zarobić wyłącznie spekulacyjnie i tak będzie aż do momentu gdy jakiś raport nie wskaże że może być inaczej - albo zarząd zgłosi wniosek o upadłość układową (bo co będzie się działo na tej spółce - nie wiadomo), ale nadal na takiej spółce da się zarobić
to co pisałem wcześniej nie oznacza że nie spodziewam się większych tąpnięć czy wzrostów - w zeszłym roku spółka poszybowała do 17/18 groszy bez większego powodu, następnie spadła do dzisiejszych 6 groszy też bez żadnego powodu, napisałem że bez żadnego powodu - bo w ciągu ostatniego roku - niewiele się zmieniło, ten sam zarząd, takie same plany, trochę lepsze wyniki (ale nie wiadomo czy kasa za akcje MSX jest już czy też jej nie ma), dogadali się z leasingiem w sprawie budynków (to na +), utracili kontrole nad GAPPI (to na -), ale to nie są podstawy by sądzić że spółka wkroczy w trwały trend wzrostowy i wróci do poziomów z przed 3 czy 4 lat
podsumowując - nikomu z większych graczy nie zależy na wyższym kursie, im więcej drobnych się wysypie - tym lepiej, zysk z każdej obracanej złotówki na poziomach 6-8 groszy są 2x większe niż przy poziomie 12-16 groszy więc po co windować kurs? a drobnica i tak się pojawi i jak zawsze kupi na górce i odda ze stratą bo zabraknie jej cierpliwości albo się wystraszy jakimś postem.
chcesz się kopać z koniem? powodzenia, akurat na tej spółce to wolę skubać i częściej realizować mniejszy zysk niż liczyć na 500% wybicie.
Wreszcie jakiś mądry, rozsądny wpis. Podoba mi się.
Ale - jak napisałeś - wolisz realizować mniejszy i częstszy zysk. Patrząc na obroty na Mewie od czasu jej wejścia w notowania jednolite, to trochę się tu męczysz kolego. Kupić po 6gr, sprzedać po7gr, to raptem niecałe 17%. Obroty przeważnie w okolicach 7-8 tys. zł. Na czym tu grać? W takiej sytuacji polecam ci NC. Jak choćby dzisiejszy Infoscope (spólka ryzyka, ale Mewa też nie jest wcale taka pewna): 40% zysku w jeden dzień przy obrotach 210 000zł. (Nie naganiam na tą konkretną spółke,ani nawet na NC, tylko pokazuję ci, że jeśli "wolisz czerpać mniejszy ale częstszy zysk", to naprawde są o wiele lepsze typy niż Mewa, przede wszystkim pod wzgledem obrotów dziennych ).