GPW zakwalifikowała 31 spółek na listę alertów, w tym sześć spółek zostało zakwalifikowanych na tę listę po raz pierwszy. 10 spółek opuściło listę alertów - podała GPW w komunikacie.
Po raz pierwszy na listę alertów zostały zakwalifikowane: Cash Flow, DSS, Fam, E-Kancelaria, PBO Anioła i PC Guard.
Spółki, które po raz drugi z rzędu znalazły się na liście to: ABM Solid, Ampli, EFH, Gant, Inventum, New World Resources, Plaza Centers i Westa ISIC.
Spółki, które po raz trzeci znalazły się na liście to: Drewex, Jupiter, MIT i Swissmed.
Po raz czwarty na liście znalazły się: Advadis, Budopol, CC Energy, Euroimplant, Ideon, IDM SA, KCI, Mewa, One2One, Petrolinvest, Polimex, Regnon i Sanwil.
Spółki, które przestały być kwalifikowane do segmentu alertów: Awbud, B3System, Cube.ITG, Fast Finance, Intakus, JHM Development, Point Group, Skystone Capital, Starhedge i Wikana.
Zmiana systemu obrotu wynikająca z kwalifikacji do listy alertów nastąpi począwszy od sesji w dniu 2 stycznia. (PAP)
A teraz pytanie czy można pozwać zarząd za działanie na szkodę spółki za to że do tej pory nie opublikował działań naprawczych wynikających z zakwalifikowaniem po raz n-ty do listy alertów. Według mnie to działanie celowe, który szkodzi spółce.
tylko musi być szkoda - znaczna (art. 115 - pow 200 000 zl)
Art. 296. § 1. Kto, będąc obowiązany na podstawie przepisu ustawy, decyzji właściwego organu lub umowy do zajmowania się sprawami majątkowymi lub działalnością gospodarczą osoby fizycznej, prawnej albo jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej, przez nadużycie udzielonych mu uprawnień lub niedopełnienie ciążącego na nim obowiązku, wyrządza jej znaczną szkodę majątkową,
Dnia 2014-12-29 o godz. 12:32 ~bre napisał(a): > tylko musi być szkoda - znaczna (art. 115 - pow 200 000 zl) > > Art. 296. § 1. Kto, będąc obowiązany na podstawie przepisu ustawy, decyzji właściwego organu lub umowy do zajmowania się sprawami majątkowymi lub działalnością gospodarczą osoby fizycznej, prawnej albo jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej, przez nadużycie udzielonych mu uprawnień lub niedopełnienie ciążącego na nim obowiązku, wyrządza jej znaczną szkodę majątkową,
Mylisz prawo karne z kodeksem cywilnym. Sankcją z prawa karnego najogólniej jest więzienie, trzeba pozwać zarząd w trybie cywilnym, art 415 kc - czyli żądać naprawienia szkody. jest już precenens - JTT z Wrocławia, gdzie to zarząd pozwał Skarb Państwa za szkodę wyrządzoną akcjonariuszom
Dzieciaczki dzieciaczki. Zamiast pisać bzdury na forum ja już dawno w tej sprawie pisałem do knf a i odpowiedz otrzymałem. Otóż plan naprawczy nie jest konieczny ale zalecany. Firma może go przedstawić albo nie i jeśli wybierze tą drugą opcje nie grożą jej żadne konsekwencje. Także nie spinajcie się bo żadnego planu naprawczego nie będzie.
Za sam brak planu naprawczego może i nic nie grozi, ale za pozostawanie w nowym roku poniżej ustalonego przez regulamin poziomu kursu spólka bedzie płacić karę do GPW. Więc finansowe konsekwencje braku scalenia są jak najbardziej.
a to dlaczego piszą że po 6 razie spółka może zejść z notowań ? a to może oznaczać furtkę dla masowych zejść spółek z parkietu samoistnie, czy o to komuś chodzi ?
Jak to nic nie robią? Spółka zaczyna przynosić zyski za 3 kw. prawie 4 mln. czyli 4 gr na akcję .Wartość księgowa to prawie 1 zł. Za ten zysk powinni skupić akcje z rynku jak tak chętnie im sprzedają w tej cenie.
Myślę, że parę spółek wykorzysta tą sytuację do ulotnienia się z giełdy w białych rękawiczkach. Jakie to beda spólki tego dowiemy sie jak zwykle ostatni. Zejscie z notowań nastepuje po 6 razie przebywania kursu poniżej okreslonego progu (na razie jest 0,50zł, potem bedzie 1 zł). A w jaki sposob spolka się spod tego progu podniesie to juz jej sprawa. Może scalić akcje a może też cudownie wybić się w miesiąc z poziomu 0,07zł na poziom 7 zł :D
jestem ciekaway czy pofatyguja sie podac info dzisiaj odnosnie obligacji czy oleja akcjonariuszy,,moim zdaniem nic nie wykupia tylko przesuna termin,pozdr
Ja również uważam, że bedzie kolejna rolka. Ale poczekajmy cierpliwie, na giełdzie nie ma rzeczy niemożliwych :) A info mogą podać nawet 7.01, tutaj relacje inwestorskie są na najniższym poziomie.
Udanego Sylwestra i dużo zysków w Nowym 2015! :) Pozdrawiam