• Dlaczego spada a nie rośnie? Autor: ~kam [89.69.130.*]
    Z braku czasu, będzie zwięźle i na temat:
    Spada, po decyzji OPEC. Wszystkie spółki gazowe z naszego rynku dostały rykoszetem po kursie. Jednak tylko DUON zanurkował tak ostro, bo nasza leszczyna obawia się 1% dodruku akcji (śmiech na sali pełną gębą, jeśli taka ilość ma mocno odbić się na kursie) i ze strachu się wyleszcza. Dodatkowo RGR na siłę rozwijany jest przez takie działania, co pogłębia strach i falę spadków. Ogólnie - mamy efekt śnieżnej kuli, gdzie zamiast śniegu jest samonapędzająca się panika.
    Wg mnie w najbliższych dniach powinno być odbicie, albo przynajmniej ustabilizowanie kursu, ponieważ DUON za mocno zanurkował na tle innych spółek gazowych, dzięki nałożeniu się obaw leszczyny.
    Zresztą strach przed szybkim spadkiem cen gazu tej spółki, gdy DUON ma zwykle umowy podpisane na kilka lat i gwarantujące mu cenę od odbiorcy, jest... dyskusyjna.

A może to i lepiej, że akcje przejdą ze słabych rąk w pewne:-D
  • Re: Dlaczego spada a nie rośnie? Autor: ~jazi [94.254.193.*]
    W pełni się zgadzam z tym co napisałeś. Wg mnie nie ma żadnych naprawdę istotnych powodów do tak silnej obniżki kursu. Slabi przekonaja się o tym po wynikach fin. w marcu i w maju. Ja systematycznie akumuluje. Pozdrawiam wszystkich wytrwalych.
  • Re: Dlaczego spada a nie rośnie? Autor: ~duduś [213.192.100.*]
    też tak uważam ,dodam zę znaczną część zysku osiągają na tzw zdarzeniach jednostkowych czyli zakupie taniego gazu na giełdzie [prezes zastrzega żę mogą się nie powtorzyć ] były po i , II , III,kw. będą i po IV przy takim spadku cen ropy [gazu ], cena dla odbiorcy jest w miarę stabilna ,upusty mogą dostawać duzi odbiorcy ,sumując jest dobrze , kupno "prądu " obniży wg. mnie całościową marżę ale w sumie zysk będzie większy .
  • Re: Dlaczego spada a nie rośnie? Autor: ~jazi [83.10.194.*]
    ABM Energia sprzedaje wg informacji 2 TWh prądu rocznie. 1 grosz marży daje 20 mln zl zysku. Zależy jakie sa koszty własne. Może potrzebna bedzie jakas drobna restrukturyzacja ale i tak daje to potężny zysk. A co jeśli marża bedzie wyższa niż 1 grosz? Nawet jeśli ktoś obejmie akcje z zapłaty za AMB to myślicie że od razu je sprzeda? Myśle ze poczekają spokojnie na 3 zł. Ja bym tak zrobił. Nie ma nawet znaczenia kiedy dostaną te akcje. Kurs i tak osiagnie 3 zł. Niech tylko zaczną się publikacje wyników.
  • Re: Dlaczego spada a nie rośnie? Autor: ~bufon [89.65.207.*]
    Cały problem polega na tym,że w czwartym kwartale Duon kupuje od PGNiG drogi gaz ponad 10% od tego co oferuje zagranica.Niestety zakup gazu z ttamtych regionów podlega limitom ktore zostały już dawno wykorzystane!
    Jakieś dwa tygodnie temu o tym czytałem.Nawt ktoś z Duo się wypowiadał,że to nienormalna sytuacja bo cena zakupu palia w Polsce jest strasznie wysoka i najprawdopodobniej celowo zawyżana przez monopoliste
  • Re: Dlaczego spada a nie rośnie? Autor: ~jazi [83.10.194.*]
    Może i tak jest. Nie będę negowal bo po prostu nie wiem. Lecz na jakiejś podstawie podnieśli prognozę. Wiedzac (jesli prawdą jest to co piszesz) że IV kwartał pójdzie na sraty nie robili by tego. Przewidywania moje opieram w związku z przejęciem 2TWh energii. To dzieki temu kurs poszybuje. Oczywiście że lepiej ze strony akcjonariuszy byłoby zaciągnąć kredyt na drugą połowę ceny lecz ze strony zarządu lepiej zapłacić akcjami ponieważ finansowanie zewnetrzne jest kosztowniejsze, droższe. Prowizja i odsetki windują koszt. Patrząc obiektywnie rozwiązanie z akcjami korzystniej wpłynie na finanse firmy lecz dluzej zajmie powrót do poziomu 2.20-2.30 a potem wyzej. 10 mln akcji wobec 101 mln juz istniejacych to kropla w morzu. Obecny kurs juz zdyskontowal ten dodruk. Dalszy spadek oceniam tylko jako panikę i chec drapnięcia wiekszej puli przez tych co mają kasę i chcą jeszcze wiecej. I to waszej ! Ja swoich akcji nie oddaję.

Pamietam sytuację w Sanwilu dawno temu. Emisja z pp 10:1 !!!!! Obiecanki przejęć i oszustwo późniejsze. Inwestycja w opcje walutowe i strata 80% pieniedzy z emisji. To był krach.
    Tutaj to zupełnie inna sprawa. Emisja 1:10. 50 % pieniedzy płatne gotówką i pewne przejecie firmy dającej nie mały zysk. Nic tylko kupować.
  • Re: Dlaczego spada a nie rośnie? Autor: ~jazi [83.21.62.*]
    Tak popatrzyłem na wykres i parę RGR-ów już tam było po drodze. m. in. między 10 a 23 września a potem kurs wybijał się górą i przebiją poziom ówczesnej głowy. Może tak być i tym razem. Czas pokaże.
[x]
DUON 0,00% 3,83 2016-04-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.