Możesz coś więcej ? Masz na myśli 2014 , czy późniejsze lata ? Pytam ,bo siedzę w ppsie załadowany od kilku lat i też myślę ,ze wreszcie musi odbić ... Tylko pytanie jaki jest potencjał ? JAk myslicie ?
Dnia 2014-11-28 o godz. 13:41 ~xxxxx napisał(a): > ... Pytam, bo siedzę w ppsie załadowany od kilku lat i też myślę ,ze wreszcie > musi odbić...
Mam podobnie :). Patrząc na ostatni raport i porównując go do tego co się wyrabia z akcjami spółki na parkiecie to jednak po cichu podejrzewam, że ktoś je akumuluje i możliwe, że niebawem nastąpi jakieś wybicie - tylko ciekawe pod jakie info, bo nic nie wydarzy się bez przyczyny (dywidenda [w końcu]; niespodziewane spore zyski; nowy akcjonariusz branżowy; ciekawa i perspektywiczna inwestycja).
Dnia 2014-11-28 o godz. 15:23 ~xxxxxxxxxx napisał(a): > Czemu obstawiasz akurat grudzień?
Jak to do mnie pytanie to odpowiedź brzmi: ja nie nastawiam się na grudzień 2014, a jak już to na rok 2015 w całości. Osobiście czekam na ewentualną dywidendę, bo kiedyś coś tam prezes o tym wspominał, że taka możliwość istnieje.
Dnia 2014-11-28 o godz. 22:09 ~xxxxxx napisał(a): > czekam już chyba z 5 lat :) i nie mogę się doczekać... :) > Serio....
To ja mam dłużej te akcje, bo pamiętam, że przed samym boomem ostatniego kryzysu...jakoś w maju 2007 roku dokupiłem akcji PPS :). Było kilka okazji aby się pozbyć całego pakietu, ale z zapomnianych już powodów tego nie uczyniłem.
Dnia 2014-11-28 o godz. 13:17 ~bytomrules napisał(a): > przypomne sie z tym postem za miesiac, pozdro
Proszę jednak o jakieś doprecyzowanie, co konkretnie masz na myśli z tym "grudzień będzie należał do PPS? Czy myślisz tu o jakiejś konkretnej cenie za akcję na koniec miesiąca/roku, czy może tylko o podwyższonych obrotach w grudniu?
Jak piszecie w tym roku bardzo duża produkcja, ceny (jak sprawdzałem w sklepie) trochę spadły ale w porównaniu do cukry tylko nieznacznie. Duża produkcja niższe koszty wytwarzania , ceny sprzedaży dobre ,zapowiada się rewelacyjny wynik finansowy za ten rok, może będzie zapowiadana dywidenda .Wszyscy siedzą cicho , bo każdy chce jeszcze kupić akcje po jak najniższej cenie . .Pepees spółka roku 2014 !
Poczytaj sprawozdania zarządu,zobacz co się dzieje na rynku i wyciągnij sam wnioski. Moim zdaniem 2014 będzie bardzo dobrym rokiem dla Pepeesu , oczywiście wynik poznamy w 2015 .Każdy podejmuje sam decyzje ,a na forum tylko przekazujemy różne opinie. Wiesiu czy masz jakieś informacje na temat aktualnych cen skrobi?
Ceny skrobi spadły do 1.900 zł/tonę. jeszcze pół roku temu skrobia chodziła po 2.600 zł. Kontraktację i ceny skupu ziemniaków, niestety zawiera się do końca maja a więc wtedy gdy ceny skrobi były wyższe. Z tego co wiem pepeesio skupował skrobię zawartą w ziemniaku po 1,3 zł/kg. Wywnioskować można z tego że sam surowiec w 1 tonie skrobi kosztuje 1.140 zł + koszty bezpośrednie ok. 220 zł + koszt wydziałowy ok. 220 zł = techniczy koszt wytworzenia ok. 1.580 zł + koszt sprzedaży ok. 100 zł/tony = 1680 zł. Koszt ogólnego zarządu to ok. 300 zł a finansowy 25 zł. A więc lekki minus lub na zero. Pozostaje kwestia wysokości marzy na maltodekstrynie, glukozie i syropach skrobiowych. Marża na białku jest spora i wynosi ponad 1000 zł/tonie x 1000 ton daje około 1 mln zł. Jednak jeśli chodzi o maltodektrynę . i syropy to jest kiepsko. Ogólnie 2014 rok będzie na plusie. Musi być ze względu na kredyty. Ale 8 miesięcy 2015 r. będą kiepskie. Potem zobaczymy na zbiory ziemniaków i ceny skrobi kukurydzianej i pszennej.
Dnia 2014-12-21 o godz. 10:24 ~rey napisał(a): > jesli nie chce juz spadac, to chyba rozpoczynamy zakupy swiateczne.?.?.?
Wydaje mi się, że ktoś cały czas powolutku skupuje walor. Poza tym są ku temu by kupować sensowne przesłanki: - wzrost zysku ze sprzedaży r/r - 172,33% - wzrost zysku operacyjnego r/r - 184,5% - wzrost zysku netto r/r - 116,27% * dane zaczerpnięte z BiznesRadar.pl Myślę, że 1,20 to jest tu tylko kwestią czasu (okolice publikacji wyników za 2014r.), a jak jeszcze by ogłosili z 35gr(brutto) dywidendy to kurs by był sporo wyżej niż te 1,2zł. Taka dywidenda to wydatek około 33mln zł, czyli około 1/3 tego, co mają zgromadzonych środków.
Dnia 2014-12-22 o godz. 12:24 ~xxxxx napisał(a): > gdzie wyczytałeś ,ze mają 100 mln gotówki ? Tyle to nie jest warta > cała firma nawet....
Celna uwaga - mój błąd, przepraszam, bo ponad 100mln mają kapitału własnego, a to niekoniecznie musi być gotówka, ale i tak na dywidendę ich stać - prezes się jakiś czas temu tym chwalił w wywiadzie. Co do wartości całej firmy to akcji jest 95mln...ich wartość 1,10-1,20zł, więc WK jest ponad 100mln, a to na ile ją teraz wycenia rynek to inna kwestia.
Modmot z całym szacunkiem radzę się podszkolić :) Kupy się to ( przepraszam za kolokwializm nie trzyma). Prezes to wyrocznia ? Czy co ? Zrobią co chcą . Będą chcieli to akcje będą i po 10 groszy i tyle... A kto by rozdawał dywidendy w wysokości 50 % aktualnej akcji ?
Dnia 2014-12-22 o godz. 22:09 ~Obserwator napisał(a): > Jaka dywidenda ? Firmie potrzebne są pieniądze , przy takim zadłużeniu > , jak jest zysk to przeznacza sie na kapitał zapasowy , a nie na > dywidendy.
Prawda, ale nigdzie nie napisałem, że wspominana dywidenda to jakiś pewniak, a podkreślam, że kiedyś prezes wspomniał o takiej możliwości, więc miło by było jakby się to zdarzyło. W ramach uzupełnienia poprzedniego mego wpisu dodam, że dywidendę można wypłacić też z kapitału zapasowego, ale przy zadłużeniu to raczej nie ma sensu. Zobowiązania krótko i długoterminowe to około 55mln zł, więc około tylu na ile w obecnych czasach wyceniana jest spółka na giełdzie.
...patrząc na spółkę i jej zachowanie na parkiecie realistycznie to szybciej niż jakiejś premii (dywidenda), doczekamy się 2fix i scalenia akcji. Przykre to, ale i tak może być.
Dnia 2014-12-23 o godz. 14:01 ~Obserwator napisał(a): > Ten rok będzie dobry dla Pepees , niestety problemy zaczną sie w 2015
To naiwny jakiś ten Skotnicki - już zebrał ponad 17mln akcji PPS, a jak taka zła perspektywa na 2015 to ojciec z synem wtopią jak leszcze. http://www.money.pl/gielda/komunikaty/komunikat/PEPEES,PPS,komunikaty;gieldowe,przedsiebiorstwo;przemyslu;spozywczego;pepees;sa;nabycie;znacznego;pakietu;akcji;-;zwiekszenie;stanu;posiadania,326379.html
Dnia 2014-12-30 o godz. 17:01 ~xxxx napisał(a): > Moze chcą przejąć firmę i tyle.... Mogą także wycofać z giełdy za > jakiś czas ze stratą dla drobnych jak my... Ot taka brutalna prawda...
Nie wiem po co zwiększyli swój pakiet, ale zakładam jako pewniak, że nie po to by stracić.
a ja myśle że ten Pan S. celowo skupił a ze dołku to juz jego tajemnica pewnie , a takie popierdółki jak wy jeszce pierpszycie ze leci smiec na 0,30 zeta, kurna smiać sie chce jak czyta sie wasze je...ane teorie o rzekjomo ch...wej spolce, Pan S. zarobi i jest cierpliwy , a wam p[ozostanie tylko ch....j w wasza niemyta dópe