Adwersarz dla takiego drobnego akcjonariusza to jest mega obrót. Te spadki które nastąpiły z poziomu 40 gr nie mają żadnego fundamentalnego uzasadnienia. Ktoś wykorzystał notowania jednolite i brak zainteresowania spółką żeby na naprawdę małych obrotach zbić kurs akcji. Jaki miał w tym cel? Myślę że wkrótce się przekonamy. Tak samo w drugą stronę ciężko kupić większą ilość akcji no chyba że po cenach duuużo wyższych. A te gierki przed fixingami to mnie śmieszą.
Przejdź się do siedziby MIT czy Larka, to się dowiesz ile osób pracuje. Ten optymizm na forum, że MIT podskoczy do 0.30 jest śmieszny. Kto niby miałby to kupić, jeżeli większość myśli o wyjściu? Na MNI jest niby info o skupie, nawet Piechocki obiecuje, że swojego pakietu (41%) nie będzie zgłaszał, a kurs stoi przy 1,2-1,24, normalne? Odreagowanie na MIT było konsekwencją info, że Empik porozumiał się z wierzycielami. Tak, porozumiał, czyli odroczył płatność, a nie ODDAŁ, Empik ma ponad 900 mln długu (prawie 1mld złotych!!!), do oddania długa droga, jeżeli w ogóle odda.
Dług netto Grupy EM&F na koniec III kwartału wyniósł 902 mln zł, co oznacza wzrost rdr o 106 mln zł.
Na 30 września zobowiązania krótkoterminowe Grupy przewyższały aktywa krótkoterminowe o 692 mln zł. Sytuacja ta jest głównie wynikiem faktu, iż całość kredytów i pożyczek została zaklasyfikowana we wrześniu jako zobowiązania krótkoterminowe.
Empik M&F przyznaje, że kwestie związane z płynnością finansową i wymagalnością zobowiązań mogą powodować poważne zagrożenie co do zdolności kontynuowania działalności przez grupę.
Według mnie największą głupotą jest teraz sprzedawać akcje które były kupowane po dużo wyższym kursie (no chyba że ktoś kupił po 12 gr i zadowala go 25 % zysku) Jeżeli spadnie to najwyżej o parę groszy żeby wystraszyć i tak już zestresowanych akcjonariuszy. Jeżeli spółka miałaby być bankrutem jak to niektórzy piszą to w pierwszej kolejności akcji pozbywali by się główni akcjonariusze jak to miało miejsce na innych spółkach (calatrava, pcguard, nicolasgames itd.) a wzrosty przy tak małych ilościach akcji wystawionych na sprzedaż mogą być naprawdę dynamiczne i nie każdy zdąży zakupić akcje po takich cenach. Uważam że sytuacja spółki pomimo problemów jakie ma nie odzwierciedla tak niskiej wyceny. Zrobił to ktoś celowo i to naprawdę małym kosztem patrząc na obroty - zarząd nic nie robił w kierunku obrony kursu - więc stoję na stanowisku że spółka wykorzysta tą sytuacje i ponowi skup własnych akcji. Czas pokaże czy miałem rację.
To niech wznowią skup akcji własnych. Byłby to sygnał że nie podoba im się obecny kurs. Mi się wydaje, że Zarządowi z jakiegoś dla mnie niejasnego powodu zależy na niskim kursie (może robienie średniej do wezwania). Mam tez nadzieje że kurs zacznie się stopniowo odbudowywać bo zawsze mocno wierzyłem w MITa i jego potencjał