Notowana na NewConnect spółka Eficom przejęła firmę Sinersio. Celem jest budowa największej platformy Cloud Computing w Europie Środkowej – przekonuje kierownictwo emitenta.
Dotychczas Eficom zajmował się pozyskiwaniem i doradztwem w zakresie funduszy unijnych. Poprzez połączenie z Sinersio Polska giełdowa spółka zamierza włączyć się w budowę platformy Cloud Computing. Oferta firmy skierowana będzie do instytucji, przedsiębiorstw i urzędów z krajów Środkowej Europy.
- Mamy potencjał, wiedzę i doświadczenie, by stać się istotnym graczem na rosnącym rynku cloud computing w Europie Środkowej. Dzięki mojej aktywności w grupie Agenda Cyfrowa Europejskiego Komitetu Ekonomiczno Społecznego i współpracy z Komisją Europejską wiem jak duże nakłady finansowe zostaną przekazane na rozwój gospodarki cyfrowej, która potrzebuje bezpiecznej infrastruktury europejskich datacenters i innowacyjnych rozwiązań cloud computing. A my wiemy jak skutecznie wykorzystać środki UE do rozwoju profesjonalnej, bezpiecznej i stabilnej platformy Cloud Computing dla sektorów gospodarki potrzebujących ciągłego przetwarzania i przechowywania terabajtów danych - mówi Anna Katarzyna Nietyksza, prezes Eficom.
Eficom zadebiutował na małym parkiecie w 2007 r. oferując akcje po 3,6 zł. Aktualnie walory kosztują tylko 0,75 zł (-79 proc.). W zeszłym roku przychody Grupy Kapitałowej Eficom sięgnęły 3,5 mln zł, przy stracie netto sięgającej 1,1 mln zł. W pierwszym półroczu 2014 r. przychody sięgnęły 0,38 mln zł, a strata netto wyniosła 0,25 mln zł.
Anna Katarzyna Nietyksza, prezes Eficomu, w rozmowie z „Parkietem" przekonuje, że ma plan, którego realizacja wkrótce dostarczy akcjonariuszom powodów do zadowolenia.
Dotychczas spółka prowadziła działalność konsultingowo-inwestycyjną, zajmując się m.in. pozyskiwaniem i doradztwem w zakresie funduszy unijnych. W zeszłym tygodniu Eficom sfinalizował przejęcie Sinersio Polska, zmieniając tym samym kierunek rozwoju. – Zamierzamy aktywnie włączyć się w budowę bezpiecznej platformy Cloud Computing (chmura obliczeniowa – red.). Oferta firmy skierowana będzie do instytucji, przedsiębiorstw i urzędów z krajów Europy Środkowej – mówi Nietyksza.
SINERSIO jest spółką której wycena opiera się na WYPRACOWANEJ wartości. Zarząd wierzy w takie staromodne drobiazgi jak: dobry i rynkowy pomysł na sprzedawalne usługi, niezawodna infrastruktura techniczna i KLIENCI. Wszystko sprawdzalne. Wartości swojej nie buduje tylko na newsach, wywiadach, artykułach które im mniej mówią tym lepiej. Proszę nie porównywać z giełdowymi liderami CLOUD COMPUTINGU. SINERSIO ma taki oldskulowy lans w obrębie innowacyjnych technologii :))))
co "sinersio"? czytałem raporty i tez nie wiem jaki ma sens kupowanie przez Pania Prezes akcji na rynku a nie w nowej emisji. Woli kupić akcje z rynku niż dokapitalizować Eficom?
Nowa emisja raczej dla inwestora typu finansowy lub branzowy. Właściciele i zarzad tez nie moga za duzo kupowac, żeby zachować odpowiednia płynnośc akcji.
Zobaczcie gdzie dwa lata temu był cloud a gdzie jest dzisiaj ...
jak czytam to forum to mam ochote popelnic samobojstwo!!!!!!!!!!!!!!!!! Ludzie zapraszam do przeczytanie wielu ksiazek o gieldzie i sposobach inwestowania......PO raz gdy Pani prezes chciala by Cie okrasc zrobila by emisje z PP i wtedy ty jako podiadajacy akcje bys musial dokapitalizowac firme !!!! Po dwa po co Pani Anna ma obejmowac akcje nowej emisji???????co by to mialo za sens?????emitujesz nowe akcje i dajesz je komus za wniesienie aportem majatku ....dlatego pan Stepski i jego wspolnik objeli akcje i wniesli Sinersio..Emisia dla Pania Anny tylko by rozwdodnila kaptal.....PS Jak mozna inwestowac pieniadze i dysponowac taka niewiedza.....Domyslam sie ze nikt nawet nie wiem czym naprade jest sinersio i ile kosztuje wybudowanie obiktu typu Data jaki oni maja!!!! Efi ma jeszcze wiele spolek zalezny z ktorch jakies zaczynaja sie rozkreca i zarabiac...>Pmietam jak na new connet byly akcje eko ex po 20 gr nikt ich nie chcial jak o tym pisalem pare lat temu ale jak juz kostowaly na Gpw 50zl to ludzie nagle sie obudzili z letargu i ruszyli na zakupy......Firma nawet kosztujac 15 zl jest warta ponizej 100 mln przy ich planach i tym co moga osiagnac jest naprawde niczym.......................kupuje sie przyszlosc .......Cloud jest tez tego dorym przykladem ......JEzeli Cloud wyceniany jest na 100 mln to pomyslcie jaka powinna byc wartosc Efi biorac pod uwage ze jedno data cetere jest warte sporo ponad 10 mln!!ma ich bys 6-7 a moze wiecej do tego firmy zalezne do tego dokladnie wiedza jak pozyskac kapital z UE .........dla swych klientow zebrali doacje za setki milioow a teraz glownie bede sie skupiac na dotacjach na rozwoj swych firm...........Firma ma potencjał i jak zrobia to co maja to bdzziemy to powyzej 10 a nwet 30 zl
ciekawe rzeczy można się u Was dowiedzieć: 10 mln 1 data center buhaha... głupota niektorych nie zna granic. Przychody ledwo 1 mln na kwartal prawie w ogole zysku. Nawet jak 20 takich wybuduja to co to za biznes. Na razie to budka z serwerami jakich wiele ...
taniej kupic? lol a po co mi to? to dal mnie juz balon jest ... 2 zl to juz kapitalizacja z nowa emisja okolo 18 baniek. Nawet jesli zalozy sie 300% skok przychodow w stosunku do 2014 (nie mowie o zysku) to juz dla mnie drogo. Chyba ze maja cos ekstra. Jak dla mnie mozecie leciec nawet na 1000 zl za akcje powodzenia.
Wartość technologii cloud znacznie wykracza poza zwykłe oszczędności pieniężne. Fundamentem chmury jest infrastruktura, która wspiera innowacyjność i zapewnia lepsze rezultaty biznesowe. Prawda jest zatem taka, że chmura stymuluje rozwój biznesu. Jest to możliwe, ponieważ potrzeby klientów oraz wewnętrzne potrzeby organizacji są zaspokajane szybciej i bardziej sprawnie.image
Chmura może stanowić motor napędzający rozwój całej organizacji. Przykładowo, wpływa na przyspieszenie wprowadzania nowych produktów i usług na rynek, wymianę doświadczeń pomiędzy klientami, pracownikami i partnerami oraz strategiczne zmiany w relacjach z klientami. Pozwala również na budowanie ram infrastrukturalnych dla nowych strategii biznesowych, transformację istniejącej w firmie, tradycyjnej infrastruktury i stworzenie nowego środowiska, które lepiej odpowiada współczesnym wyzwaniom.
Ograniczanie kosztów jest ważne dla każdego przedsiębiorstwa. Chmura pozwala osiągnąć również taką korzyść, jednak powody rozpoczęcia większość projektów związanych z technologią cloud są inne. Można o tym przeczytać w raporcie „Under cloud cover” przygotowanym przez IBM Center for Applied Insights. Po przebadaniu 800 przedstawicieli firm z różnych branż w kilkunastu krajach świata, stwierdzono, że głównym motywem wykorzystania chmury jest chęć zyskania większej przejrzystości i możliwość kontroli ogromnych ilości informacji - technologie cloud pomagają obsługiwać rozwiązania analityczne. Jednocześnie ponad połowa z najbardziej zaawansowanych technologicznie organizacji używa analityki do pozyskiwania informacji z big data.
imagePonadto badani wskazywali, że chmura ułatwia także współpracę biznesową. Pracę można wykonywać w dowolnym miejscu i przy wykorzystaniu szerokiej gamy urządzeń a to przekłada się na konkretne efekty biznesowe. Wreszcie, przetwarzanie w chmurze przyspiesza wprowadzanie nowych produktów na rynek oraz zwiększa wydajność pracy.
500 mln za 6 tys. metrów?? To ponad 80 tys zł/m2!! - drogo jak cholera. Trudno będzie zarobić na kolokacji przy takich kosztach. W każdym razie powodzenia.
Wiesz czym się rózni kolokacja od chmury obliczeniowej? Czy może masz przelicznik ile wirtualnych serwerów wchodzi na metr kwadratowy? 100 tys fizycznych razy ile?
A wiesz czym jest koszt inwestycji liczony per m2? Masz świadomość, że obiekt o pow. 6000m2 to nawet na warunki USA jest obiektem stricte pod kolokacje? Do stworzenia platformy cloud "duzej" jak na warunki PL potrzebujesz 3-4 szafy rack (dobrze upakowane) wiec nie poddawaj się tej PRowej presji i przestań wierzyć, że 6000m2 w calosci będzie przeznaczone pod cloud