• dywidenda Autor: ~mabo [78.30.106.*]
    Czy coś wiadomo o dywidendzie ? Kiedy ma się odbyć WZA w tej sprawie?
  • Re: dywidenda Autor: ~grib [31.61.129.*]
    Niedługo powinny być informacje, rok temu podali jakoś pod koniec listopada. Także jeszcze chwila, a wiadomo że na dobre wieści zawsze warto czekać
  • Re: dywidenda Autor: ~tomeek [194.1.217.*]
    Poczekacie jeszcze długo.
    W Puławach rok obrotowy został wydłużony do końca grudnia - 18 m-cy.
    Zwyczajne Walne odbywa się w ciągu 6 m-cy od zakończenia roku, czyli w praktyce do końca czerwca 2015.
  • Re: dywidenda Autor: ~kajtek [185.17.184.*]
    no ale to wydłużenie było konieczne... robienie z tego wielkiego wow jest bez sensu moim zdaniem
  • Re: dywidenda Autor: ~tomeek [217.113.144.*]
    odpowiedziałem tylko na pytanie
  • Re: dywidenda Autor: ~rudek36 [77.253.157.*]
    dwa dni temu było piekne szkolenie na kursie jak trzeba szybko zbic kurs- 148.7 na 142 przy pomocy ok. 150 szt. akcji. ciekawe jak długo i w jakim celu kurs jest tak utrzymywwany?:). może na to pytanie opdowie to "ten"
    ktoś kotóry tak pieknie zaniżxał rok temu:)>?
  • Re: dywidenda Autor: ~japa [77.254.237.*]
    Jeżeli ktoś został przeszkolony jak szybko zbić kurs przy pomocy 150szt proponuję zastosować metodę w odwrotnym kierunku . Kurs Tarnowa, Polic jak i Puław spadł 20-25% ponieważ zmieniła się (pogorszyła) koniunktura w rolnictwie - jest nadprodukcja, spadły ceny, występuje problem z eksportem. Ceny nawozów średnio minus 20% w stosunku do poprzedniego roku. W sprzedaży szału nie ma i nie będzie dopóki nie ruszą dopłaty z Agencji. Jeżeli ktoś spodziewa się fajerweków to moim skromnym zdaniem może się zawieść.
  • Re: dywidenda Autor: ~rudek36 [77.253.157.*]
    zysk Puław pozostaje na prawie niezmienionym poziomie( jego wielkość jest dla spólek z branży nie do osiągnięcia!!). wpływ czynników zewnętrznych i koniukturalnych zmiejsza się, widać to po obrotach. co do wielkości uzyskiwanej marży mozna dyskutować.

ja nie pisałem o sytuacji ogólnej i o tym, jak wygląda rynek chemii!. napisałem o tym,jak nie dopuszcza sie do wzrostu kursu akcji. napisałem tylko i wyłącznie o tym ,co wydarzyło sie trzy dni temu,kiedy to ktos kupił ok 300 akcji podnoszą kurs do 148.7, a po 3 minutach ktoś zbijał kurs przy pomocy 17 sztuk,wytrale do konca notowań. i to tyle.
  • Re: dywidenda Autor: ~hugon [85.159.113.*]
    Nie no kolego, lekko nie jest ale to jeszcze nie oznacza że trzeba wszystko widzieć na czarno. Dobrze rudek napisał, zysk mają taki że w zestawieniu z całą branżą wygląda to mocno OK. I mówiąc o sytuacji firmy nie ma co tak uogólniać, że eksport czy nadprodukcja, bo faktem jest że Puławy w trudniejszych czasach rozwijają dystrybucję, z resztą cała Grupa tutaj sobie radzi nieźle. A druga kwestia że jednak sporo inwestują czy to w technologie produkcji czy zabezpieczenie surowcowe (stokaż amoniaku, nowe źródła gazu), więc to da efekty w dłuższej perspektywie. Po prostu będą w 100% gotowi na zmianę koniuktury rynkowej
  • Re: dywidenda Autor: ~rudek36 [81.219.206.*]
    zabawa kursem ZAP-u trwa aż miło:). dla tych ,którzy są cierpliwi ,powinna z tego byc spora nagroda:),bo jak to zabawa- musi być bogata:):)
  • Re: dywidenda Autor: ~mi [89.231.100.*]
    No killing me .
  • Re: dywidenda Autor: ~rudek36 [87.205.66.*]
    wydaje się,że czas zabawy minął:). za chwile perspektywa dywidendy powinna dać efekt :)
  • Re: dywidenda Autor: ~mi [89.231.113.*]
    DYWIDENDA! - no kidding me.
  • Re: dywidenda Autor: ~lukas [31.61.131.*]
    W czym rzecz skoro dywidenda będzie i to zapewne spora jak to w Puławach. Czyli opłaca się poczekać..
  • Re: dywidenda Autor: ~mi [89.231.122.*]
    recession
  • Re: dywidenda Autor: ~rudek36 [87.205.66.*]
    trzeba poczekać,bez wzgledu na obecne otoczenie. problemem nie jest dywidenda i jej tegoroczna wysokość, bo tak jak sam zauwazyłeś ZAP ma spore, problemem jest co dalej z pakietem 4% akcji jako FF. wart jest w.g. ceny dzisiejszej ok 110 mln zł. póki co widać,że Jarczewski nie chce zdjąć ZAP-u z GPW. jak długo tak bedzie? któż to wie. dla GA 110 mln to nie jest duża suma, stac ich na wykupienie "resztek " ZAP-u,ale czy to będzie tylko 110mln???:)
    Hmmm no to teraz mnie trochę zabiłeś nie ukrywam :) Bo niby dlaczego wycofywać Puławy z giełdy. Przecież to bez sensu... Tym bardziej że jak sam napisałeś w wolnym obrocie jest te 4% więc z punktu widzenia bezpieczeństwa spółki to nie jest żaden problem. A z drugiej strony masz właśnie dywidendę która idzie do Skarbu Państwa. No i kwestie wizerunkowe bo jak by to wyglądało gdyby nagle spółka i to tak mocna giełdowo jak Puławy znikła z giełdy. Wolę się nie zastanawiać a i ekonomicznie by to był strzał w kolano - reakcja łańcuchowa do razu by poszła. Także rewolucji bym tutaj nie proponował bo jest nieźle więc nie ma podstaw do diametralnych zmian. A te 110 mln zdecydowanie lepiej wydać na inwestycje :)
  • Re: dywidenda Autor: ~rudek36 [213.238.107.*]
    słusznie. też sobie nie życze tego scenariusza,żeby ZAP zjęto z GPW. ale ..... gdybym ja mógł sobie życzyć:):) to moje życzenie jest takie- nowa emisja z pp. ff wzrasta a ZAP wraca do indeksów:), bo teraz to raczej spółka dla "ciekawych":), oraz tych,którzy lubią spokój i cisze :)
    Sam widzisz :) Z resztą nawet nie ma co tego rozpatrywać jako scenariusz, bo nie ma opcji żeby taka sytuacja zaistniała. Z resztą, wiesz, ja też bym sobie wielu rzeczy życzył :) Ale akurat w Puławach naprawdę nie ma co narzekać, bo stabilnie trzymają kurs, do tego nie wiem czy śledziłeś ostatnie rekomendacje - b. pozytywne
    rekomendacje i owszem- śledze,ale wiesz jak to z nimi jest:). tego tematu nie będe rozwijał:).

ciekawsze na ZAP-ie jest coś innego- podpisywane kontrakty oraz postęp technologiczny. jedno i drugie daje spokojne myslenie o przyszłości, oraz takież myslenie o zyskach. raz są większe raz mniejsze, ale SĄ, i trudno temu zaprzeczać,że na tle innych chemicznych firm są one dobre. jezeli za pól roku ceny gazu spadną o ok. 35%, a tak powinno sie stac( bo taki jest mniej wiecej czas reakcji cen gazu na spadek cen ropy + URE), o przyszłość ZAP-u mozemy być spokojni. pytanie tylko czy to sie przełoży na wzrost ceny akcji? póki co, ktoś umiejętnie walczy ze wzrostem:)- zobaczymy jak długo:).
    Masz rację :) Ale jednak warto zerkać, bo wiadomo wtedy jakie są trendy. Wzrosty są, może niewielkie ale stabilne, i to jest moim zdaniem bardziej bezpieczne. Nie jestem amatorem szybkiego zysku i jeszcze szybszej straty :) A z resztą nie sposób się nie zgodzić, samo to ile inwestują daje obraz rozwoju firmy. Kontrakty międzynarodowe to też wyznacznik tego jak się rozwijają. Jeżeli chodzi o gaz, to globalne działania w tym temacie to jedna sprawa, ale warto też pamiętać że same Puławy też dywersyfikują źródła gazu, a to jest z jednej strony większe bezpieczeństwo dostaw, a z drugiej właśnie dążenie do obniżania cen
    jaki wniosek płynie z wczorajszych obrotów?:)
  • Re: dywidenda Autor: ~rudek36 [77.253.136.*]
    wyniki podane- zobaczymy jak na to zaregauje kurs. ponad 13 zł zysku na akcje w przedłużonym roku rozliczeniowym moze nie jest czymś w historii ZAP-u wielkim, ale na tle całej Grupy Azoty jest gadne uwagi.
    po wynikach,jak mozna było przypuszczać ,kurs ani drgnął. gość od zleceń 120- sztukowych pilnuje kursu? są one codziennie, zmieniając się tylko poziomem K i S ,ale widełki ciagle podobne- ok. 5-6 zł. tranzakcji jednak nie ma:).

kim jest ów 120-stkowicz? może ktoś wie?:)
  • Re: dywidenda Autor: ~japa [212.106.30.*]
    Można paplać i paplać ale nic z tego nie wynika. Niedługo pozostaną jedynie monologi. Mowa jest srebrem, ale milczenie złotem :).
  • Re: dywidenda Autor: ~mi [89.231.105.*]
    Kończę temat. Szacunkowa stopa dywidendy BZWBK  ma wynieść 3.2% (poniżej średniej dla WIG30 , 3.84%). 
  • Re: dywidenda Autor: ~mi [89.231.105.*]
    ... poprzednia wiadomość dotyczyła BZWBK, jeżeli chodzi o PUŁAWY to walne na którym zostanie ustalona wysokość dyw.
    będzie w połowie roku.
    ciekawe.
  • Re: dywidenda Autor: ~rudek36 [77.255.3.*]
    cóż- monolog mologiem,a akcjonariat tymże. nie masz akcji(bo są Beee)- po co tu jestes? uważasz ,że ZAP to dno? ok. dno. nie zmieni mojego nastawienia do tego papieru- lubie dywidende raz do roku , w dobrej ilosci. 140- 150 za ZAP to syboliczna oferta:). na przerzucania z lew na prawo ,z S na K nikt sie nabrac nie da:).powodzenia.

to ty trzymasz kurs? jeżel;i nie- to pwoedz kto:)
  • Re: dywidenda Autor: ~Manek [213.61.149.*]
    Dno? Wolne żarty. Jak mowa o spółce, to poprzednik wszystko napisał właściwie, że dywidenda +ogólnie dobra sytuacja firmy, jakby przecząca ogólnym trendom na rynku to spore plusy w dzisiejszych niepewnych czasach. Ale co kto woli
[x]
PULAWY -0,21% 46,70 2025-10-30 16:11:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.