no własnie zanim zaczniesz naganiać żebraczku idź się podleczyć jak tam mniej jak 120 mieszkań w 2014 które zapowiadałeś??? musisz wiecej szczekać, wiecej desperacji bo prezesostwo wykupi papier z rynku a widac już wartość 0,86 na sztuke
co cie najbardziej denerwuje? rosnące przychody, rosnące zyski, zadłużenie co spadło o 65%, to że pozostałe zadłużenie jest mniejsze od rocznych przychodów?? najgorsze przed tobą
nie ale przyznaj że lepiej byłoby gdyby dodruk był po wartości godziwej czyli więcej niż 0,51. fakt jest taki że wk na akcję spadło, zysk na akcję spadł, przychody na akcję spadły itd. oczywiście całkowita wartość spółki powinna wzrosnąć tylko co z tego? ty przecież nie masz akcji. Przyznam że mam tylko kilka tys akcji i krzywda mi się nie stanie. zastanawiałem się nad konkretnym dokupieniem, ale mam mieszane uczucia. Chociaż pewnie podciągną do tych 0,5x przed scaleniem.
wartość spółki z 180 mln podskoczyła do 297 mln wskaźnik zadłużenia to 20,5%, chyba aktualnie najniższy w branży a zadłużenie pozostałe do spłaty w tym długoterminowe jest mniejsze od rocznych przychodów chyba naiwny jestes jak sądzisz ze gdybyś miał pełną władze nad spółką to byś sobie produkował papier 2 razy drożej niż możesz jaki sens jest wydać 6,4 mln i mieć 6,4-7 mln jak można za 6,4 mln kupić wartość 10,7-11mln
jaka lipa? lipa jak masz po 1,50 lub 1,00 wszystko do 0,51 to okazja liczona w dzisiątkach %, możesz miec teraz przebitkę dwucyfrową do ceny Mirgosa, realna wartość to wg mnie 35-40 proc nad cene dla większościowego czyli +-70gr
Bez sternika żadnych cen nie będzie czekamy na Arenę Ostróda i notowania ciągle . Nie ma sensu robić podbitki gdyż zaraz cenę zbiją niżej . Pozdrawiam myślących
JHM Development - Wyniki spółki za 3Q’14 DM BPS - Biznes 3 Lis 2014, 11:00
Spółka wypracowała 22,9 mln PLN przychodów (+56,3% r/r), 3 mln PLN zysku operacyjnego (+14,3% r/r), 4 mln PLN zysku netto (-19% r/r).
KOMENTARZ DM BPS
Wyniki spółki oceniamy pozytywnie. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na
wyraźną poprawę sprzedaży w segmencie deweloperskim, która została zapoczątkowana w 2Q’14 i w
3Q’14 była kontynuowana. Ponadto w wynikach spółki warto zwrócić uwagę na:
- Spółka zanotowała 22,9 mln PLN przychodów (+56,3% r/r), wzrost wynikał głównie z segmentu deweloperskiego, gdzie udało się wypracować 11,8 mln PLN w 3Q’14 wobec 5,3 mln PLN w 3Q’13. Również w segmencie usług najmu spółka zanotowała lepszą sprzedaż r/r na poziomie 9,4 mln PLN (+8,4% r/r) przy naszych szacunkach 8,8 mln PLN
- Na poziomie zysku brutto na sprzedaży spółka odnotowała 5,7 mln PLN wobec 4,6 mln PLN w 3Q’13. Odchylenie od naszych szacunków na poziomie zysku brutto wynika głównie z lepszego wyniku w segmencie najmu.
- W segmencie deweloperskim spółka wygenerowała marże na sprzedaży na poziomie 16,5%, co stanowiło spadek o 3,2 p.p. r/r.
- W segmencie komercyjnym JHM wypracował marżę brutto na sprzedaży na poziomie 37,9% wobec 40,2% przed rokiem.
- Udało się utrzymać dobrą dyscyplinę kosztową, łącznie koszty ogólnego zarządu i sprzedaży wyniosły 2,3 mln PLN, a wskaźnik SG&A/przychody nadal utrzymuje się na poziomie 10%
- Dzięki wzrostowi w segmencie deweloperskim oraz dobrej kontroli kosztów, spółce udało się wypracować o 14% lepszy EBIT r/r
- Na poziomie zysku netto spółka zanotowała 1,4 mln PLN, co było zgodne z naszymi szacunkami
- Rozczarowanie dla inwestorów może stanowić negatywny cash flow operacyjny na poziomie -8,1 mln PLN i to przy 15,8 mln PLN wpływów z zapasów. Zadecydowały o tym negatywne przepływy z tytułu zmiany należności (-9,9 mln PLN), zmiany stanu zobowiązań (-8,4 mln PLN) oraz zmiany stany rozliczeń krótkoterminowych (-8 mln PLN)
- Wpływy z tytuł emisji akcji 112,1 mln PLN, pozwoliły na oddłużenie spółki przede wszystkim względem jednostek powiązanych. Wskaźnik dług netto/kapitał własny wynosi obecnie 8% wobec 72% w na koniec 2013.