Zastanawiam się jak to jest naprawdę . Wszyscy tu kupują , dobierają a kurs spada . Jak to się dzieje ? Wygląda na to , że głównie piszecie o dobieraniu zamiast dobierać . Ja nic nie dobieram .
W liczbie mnogiej bo sądzę , że jest więcej niż 1osoba . :) Komputronik pokazał szacunkowe dane sprzedażowe od 1kwietnia do 30 września i są lepsze . To jest pokrewna branża . Oni rok obrachunkowy zaczynają od kwietnia . Sądzę , że i telesforek pokaże lepsze wyniki .
Lepsze to troche za malo, bo w 2013 wyniki za 3 kwartal byly slabe. Ja oczekuje wynikow wyraznie lepszych niz w 2 kwartale 2014. Przygladalem sie jak schodza ich produkty w 3 kwartale, uwazam, ze przychod bedzie bardzo dobry, pewnosci tylko nie mam czy firma przelozyla to na dobry zysk bo strasznie zjechali z marza w 2 kwartale i tu czekam na raport...
O czym mowicie Dobrze jak wyjda na 0 i to bedzie bardzo dobry wynik przy tylu nakladach na nowe produkty.Oczywiscie przychody beda duze Czyli nie straca Mysle ze zyski beda dopiero w 4 kwartale I dlatego ten spadek bo jest jeszcze czas na jedno kolo
Odnioslem sie do 0 pln. 1,5 mln powinni wyciagnac przy zachowaniu niskiej marzy z drugiego kwartalu, takie wyniki potraktuje raczej neutralnie (nie kupie, nie sprzedam) i poczekam co pokaza w lutym :).
Dobrze "JA" że się dopytałem , bo już się zaczynałem obawiać , że ewentualne wyniki na poziomie 1.5 mln będą traktowane przez akcjonariuszy jako porażka . Jakie one faktycznie będą to całkiem niedługo zobaczymy .
A ja sobie już od pewnego czasu analizuję "technikę" tfona. W skali 3-letniej nic się nie dzieje, bardziej intrygujące są korelacje z "szerokim". Tutaj robi się naprawdę ciekawie - tfone może być nadal świetnym papierem bezpieczeństwa ;). Gdybym nie miał tyle, ile mam, pewnie bym trochę dokupił. Ale absolutnie niczego nie sugeruję. Pozdrawiam
Czy Ty jesteś ten prawdziwy time_ maestro ? Jeśli tak to się dawno nie odzywałeś . Dolar jest silny i tutaj widzę jedyne ryzyko . Mam nadzieję , że się osłabi do 3.25 chociaż i niech tam sobie stoi najlepiej .
Ja myślę że do pieca tutaj dokłada jest MKiDN który wraz ZIKSEm kręci na boku jak dołożyć 8% do smartfonów i tabletów. Jak by ten wątek został zamknięty to mocno by pomogło kursowy. Tak duży wzrost ceny urządzeń musiał by się odbić na marży producenta i ograniczył by jego zdolność do akumulacji ryzyka kursowego
Witaj GMBH Jestem tym prawdziwym timo maestro :D. Jeżeli w ciągu kilku ostatnich miesięcy był jakiś inny, to sorry. Znalazł mnie troll łażący za mną cirka od 10 lat (sic!). Na szczęście sprawdzeni przyjaciele dali mi o tym znać. Przykre, ale to zwykle wiąże się z koniecznością zastosowania dłuższej przerwy w pisaniu. W sumie oszczędziłem sobie niepotrzebnych nerwów i pisaniny - a urobiony byłem po łokcie ;). Dzieje się bardzo dużo, chyba można już mówić o ..... gospodarczej, a jeżeli nie o ....., to przynajmniej o sporej przepychance. Tylko w takim kontekście postrzegam teraz kurs dolara vs rubla. Wiele w sposobie inwestowania zależy od tego czy zakładasz, że jest to spontaniczna walka krótkoterminowa czy też długofalowa, a krótkoterminowo to tylko wyraz wcześniejszych ustaleń zakulisowych w sprawie skali transparentności gry o strefy wpływów, że się tak wyrażę....... Niczego nie będę sugerował wprost w przypadku tfona. Chyba to Ty swego czasu wspomniałeś o "inwestowaniu" realizowanym przez niektórych w oparciu o wskazania Biznesradaru? (dobrze pamiętam?). To warto chyba łapać okazję.... Ale z drugiej strony... Możliwa recesja i takie tam... Tfone jest bezpieczny w dość szerokim zakresie, choć ocieramy się teraz o dolne zakresy. Będę chyba znowu proponował spokój i luz, zapewne wielu uzna, że zrobiłem się nudny i pewnie będą mieli rację........
Oj inwestory jak czytam wypociny niektórych że zysku może nie być za III kwartał to mi się niedobrze robi, ja jestem przekonany że III i IV będą rekordowe, jakieś 5 mln zysków za te kwartały dlatego że : firma jeszcze w II kwartale sporo się zatowarowała i spore miała zapasy, ponadto jak rzeczywiście wprowadzą podatek do zaiksu 8% to wyobrażcie sobie ogromną sprzedaż w grudniu, może i 50 % podnieść sprzedaż wszystkim sprzedawcom. Zagrożenia słabej złotówki i podatku mogą mieć wpływ na wyniki w przyszłym roku. Osobiście liczę że 10 mln zarobią za ten rok
Witam Ciebie time_maestro serdecznie . :) Tak to ja pisałem o biznes radarze . "Prezes" jakby cieplej się wypowiadał o naszym walorze . Sądzę , że na dłuższą metę dolar jest nie do utrzymania na tym poziomie i powinien osłabnąć , ale no właśnie jest walka o strefy wpływów i różnie może być . Ja "prezes" prognozuję , że spółka zarobi za 3 kwartał w granicach 1.5 mln. a w 4 kwartale około 4 . Przy prognozowaniu 2 kwartału pomyliłem się niewiele może i tym razem będę blisko . Oczywiście tak jak pisałem to jest tylko moje zdanie . Pozdrawiam .
Ja tez jetem spokojny o zyski TFO. Jednak że giełda dyskontuje przyszłe wydarzenia. Wielka wyprzedaż po wynikach za IIQ ciąży potwornie, tym bardziej że obyła się ona po świetnych wynikach. Obecnie rynek z powodu kursu $ i gmerania po przepisach ale również braku info, co tak naprawdę stało się w sierpniu + zawierucha na giełdach zachodnich powoduje że na papier nie ma chętnych. Wcale nie mam pewności więc czy wyniki za QIII nie zostaną wykorzystane do podbitki kursu i spuszczenia akcji do spłuczki, po co ? Po to by odebrać je niżej pod wyniki roczne i na nich wywalić resztę.
Wskaźnik z bardzo niskiego poziomu zakręcił na północ przebijając linię trendu i generując wyraźny sygnał do zakupu. Teraz jest duża przedtrzeń na wzrost przynajmniej w krótkim terminie...ja dokupiłem dwa dni temu:)