ja uzważam że warto - jest ryzyko jest zabawa. poczytaj forum (fora) i będziesz mieć rozeznanie w sytuacji - wszystko opisane, linki do ważniejszych artukułów. nie przestrasz się ale teorii spiskowych jest więcej niż dużo - wiec na początku ciężko znaleźć pozytywne aspekty - ale są:)
wbrew temu co zabełkotał poprzednik na forum, prezes netto dokupił bardzo dużo akcji - zwiekszyl udział w Orphee
kurs jest zdołowany przez emisję , mieliśmy historyczne minima i odbiliśmy od nich na historycznie dużych obrotach - generalnie podśmiewam się z AT , ale taka formację to i ja poważam
quercus tfi doładowało się w emisji , mają powyżej 10%
napisałem że ciężko znaleźć pozytywne aspekty w odniesieniu do szukania info o spółce czytając fora. ostatnio wszystkie tematy to same negatywne oponie na temat tego co się dzieje, kto potencjalnie tym kieruje itp. dla osoby która pierwszy raz zainteresowała się tą spółką i w gąszczu tych "złych" tematów się przedziera to może być ciężko znaleźć pozytywne info - ale tak jak napisałem są.
powiem, że warto., a warto też poczekać na wyniki do 14.08, i zobaczyć czy tendencja z I kwartału jest utrzymana. do tego jeśli uda się załatwić sprawę Diesse to będzie kolejny bonus, szczególnie, że jak napisała spółka , sprzedaż w kwietniu i maju 2014 r. w Grupie Diesse wyraźnie wzrosła.
Przychody samego Orphee za I kwartał 214 też wynoszą koło 20 mln. zł, co w prostym przeliczeniu dać powinno w roku 80.mln, tj. wzrost o ponad 30%., troszkę gorzej jak na razie z zyskiem netto, ale poczekajmy do raportu za II kwartał.
No nie wiem. Spółka wyceniana wysoko pomimo tak wielu ryzyk. Nie zapowiada się na wzrost przychodów i zysku q/q bez zakończenia akwizycji, a jeśli wzrost organiczny jest słaby to spółka jest taka sobie. Akwizycja Diesse pogorszy wskaźniki ze względu na zadłużenie - dlatego właśnie mieliśmy emisje akcji, a nie ogligacji. Dlatego, ale i dlatego, że banki uważały udzielenie kredytu lub objęcie obligacji za zbyt ryzykowne przedsięwzięcie. Czy teraz rozumiecie jak wielkim ryzykiem jest zakup akcji spółeczki z NC do której stosuje się nieznane nikomu prawo szwajcarskie?
..no cóż zrobić jak c v e l e mają akcje, manipulują kursem i żaden argument do nich nie dociera, robią bezkarnie zaplanowaną marszrutę sterując notowaniami ....