.jak to jest z zapisem o odkupieniu akcji od zapisujących się na ostatnią emisję za kwotę 32 mln w przypadku nie przejęcia pozostałych akcji Diesse... ...gdzieś wyliczałeś, że 10% akcji za kwotę 32 mln to daje ponad 8 zł za akcję.
Czy można na podstawie takich zapisów sformułować spiskową teorię, że Prezes objął 3 mln akcji Orphee po 3,75 i w przypadku nie przejęcia Diesse spółka do końca 2016 r. musi od niego te akcje odkupić po ponad 8 zl .
To byłby majstersztyk Prezesa. Możesz wyjaśnić czy teoretycznie według tych zapisów jest to możliwe.? Pozdr.
Dnia 2014-07-30 o godz. 11:38 ~darekbabkier napisał(a): > .jak to jest z zapisem o odkupieniu akcji od zapisujących się na > ostatnią emisję za kwotę 32 mln w przypadku nie przejęcia pozostałych > akcji Diesse... > ...gdzieś wyliczałeś, że 10% akcji za kwotę 32 mln to daje ponad 8 zł > za akcję.
Już o tym pisałem. Jezeli założysz , tak jak wyliczałem, że po nowych emisjach Orphee będzie miało 38,6 mln akcji, to w skupie Orphee może odkupić maksymalnie 3,86 mln. akcji (10%). Jesli weźmiesz pod uwagę ,ze zapis mówi o tym że akcjonariusze musza otrzymać za to 32 mln. zł , to wychodzi ,że te 3,86 mln. akcji musi zostać skupione po cenie 8,29 zł za akcję.
> Czy można na podstawie takich zapisów sformułować spiskową teorię, > że Prezes objął 3 mln akcji Orphee po 3,75 i w przypadku nie przejęcia > Diesse spółka do końca 2016 r. musi od niego te akcje odkupić po ponad > 8 zl .
Nie nie można, ponieważ zarówno Cormay , jak i Przes zostali wyłączeni z tego zapisu o skupie akcji. No chyba ,ze prezes poprzerzuca te akcje na słupy, to wtedy też z tej opcji skorzysta. Ale biorąc pod uwagę lock-up który ma podpisać po zakońzeniu emisji, to tego nie zrobi. No chyba ,ze robi to teraz. Ale o tym powinnismy się dowiedzieć w ciągu 7 dni po każdej transakcji.
Doczytałem się, że wyłączony jest z tego Cormay, nie byłem pewien czy Prezes też...poza tym lock-up ma być do końca 2015 r. a możliwy wykup akcji czy czasem nie dłuzej...? Pozdr
wykup do 31.03.2016 roku, ale sądzę ,że jak finansowi się uprą (co jest w ich interesie) to zrobią to do końca 2015.
z memorandum (str.47) "Pan Tomasz Tuora zobowiązał się wobec Emitenta i IPOPEMA Securities, iż, pod warunkiem że dojdą do skutku podwyższenie kapitału Emitenta dokonywane poprzez emisję akcji Spółki na podstawie uchwały Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy z 24 kwietnia 2014 r. oraz podwyższenie kapitału Emitenta dokonywane poprzez emisję Akcji w ramach Kapitału Docelowego, niezależnie od liczby wyemitowanych w ramach ww. podwyższeń Akcji: w sytuacji niedojścia do skutku Transakcji Diesse w terminie do 31 grudnia 2015 r. Pan Tomasz Tuora wykonywać będzie swoje prawa korporacyjne względem Emitenta w celu spowodowania, że Emitent nabędzie 10% Akcji własnych od Akcjonariuszy, do dnia 31 marca 2016 r., a łączna minimalna wartość netto wynagrodzenia, które Akcjonariusze otrzymają za swoje Akcje będzie nie niższa, niż 32 mln zł. W takim przypadku Pan Tomasz Tuora ma być zobowiązany do niezbywania posiadanych przez siebie Akcji na rzecz Emitenta."
oj sorry, sprostowanie: fundusze nie mogą tego zrobić wcześniej niż po 31.12.2015. Także tutaj istnieje furtka dla Tuory by ominąć zakaz sprzedaży przez niego akcji w wezwaniu spółki.
NIe wiem nie czytałem memorandum dla instytucjonalnych ale z tego co tu czytam to grzejecie jakieś dziwne domysły deczko lewitujące od rzeczywistości. Wyemitowali 7 mln akcji z czego 3,85 mln przejął Cormay oraz Prezes. Reszta około 3 mln to ci instytucjonalni. Niedługo dojdzie dodatkowe 1,7 mln akcji. Jakieś dziwne 38mln akcji i dziwne cyfry.
Dnia 2014-07-30 o godz. 21:50 ~czapajewo napisał(a): > NIe wiem nie czytałem memorandum dla instytucjonalnych ale z tego co tu > czytam to grzejecie jakieś dziwne domysły deczko lewitujące od > rzeczywistości. Wyemitowali 7 mln akcji z czego 3,85 mln przejął Cormay > oraz Prezes. Reszta około 3 mln to ci instytucjonalni. Niedługo dojdzie > dodatkowe 1,7 mln akcji. Jakieś dziwne 38mln akcji i dziwne cyfry.
i jeszcze jedno: to jakim ,twoim zdaniem ,cudem, cormay przekroczy próg 50% ?? jeszcze raz , poczytaj memorandum i uchwały z walnych
Przeniesienie zorganizowanej części przedsiębiorstwa na Orphée oraz aktywów obrotowych w postaci zapasów, a także cesja należności i przejęcie zobowiązań związanych z dotychczasową działalnością produkcyjno – dystrybucyjną PZ Cormay nastąpi za gotówkę i nie będzie powodowało dalszego rozwodnienia akcjonariatu mniejszościowego Orphée.
czapajewo,sorki za pierwsze słowa w ostatnim poście. Trochę mnie poniosło. zgłosiłem już post do wycofania.
To co napisałeś to oznacza tylko jedno, że nowe akcje Orphee nie zostana pokryte aportem, bo nie zezwala nawet na to statut i zapisy w zakresie emisji kapitału docelowego. Dlatego też Orphhe i Cormay podpisały porozumienie: "Jednocześnie, Orphée zobowiązała się do zapłaty zaliczek na poczet przyszłych zobowiązań finansowych w łącznej wysokości 15.494.000 złotych, które w przypadku niedojścia do zawarcia umów zostaną jej zwrócone." Raport 27/2014 z 16.07.2014.
Co to oznacza ? a to ,ze Cormay otrzyma gotówkę 15,5 mln, za którą bedzie mógł nabyć akcje nowej emisji . Także jesli teraz ma zaledwie 45 % akcji Orphee , a zobowiązał się posiadać minimum 50% plus jedna, to musi dokupić około 5 mln. akcji. To niby gdzie to ma dokupić wg ciebie, jak nie z emisji w ramach kapitału docelowego w której to transzy zostanie własnie około 5,3 mln. akcji.
Memorandum to już tutaj przewałkowane z każdej strony...... I nie zmienia ono faktu, że siedzimy na wulkanie - bez świadomości, bez pewności a i nadzieja gdzieś umyka. Jesteśmy w centrum największego spekulanctwa. Gdzie szef firmy kombinuje razem z funduszami przeciwko małym akcjonariuszom....
myślę ,że dostaliśmy się raczej na pole walki pomiędzy dwoma wielkimi stronami, tj. z jednej strony prezes i jego firma , z drugiej fundy i ich kasa. Nie wiem co prezes zamierza, ale tak się na rynku kapitałowym nie postępuje. Nie wróżę mu raczej powodzenia przy takiej strategii.
Otrzymanie zawiadomienia w trybie art. 69 ust. 1 ustawy o ofercie publicznej Rada Dyrektorów Orphee SA z siedzibą w Genewie, Szwajcaria (Spółka), informuje, że w dniu 30 lipca 2014 r. otrzymała od Quercus Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. zawiadomienie złożone w trybie art. 69 ust. 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych.
Treść zawiadomienia przekazanego na podstawie art. 69 Ustawy o ofercie publicznej:
„Zawiadomienie na podstawie art. 69 ust. 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005r. o ofercie publicznej i wprowadzaniu instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz.U. Nr 184, poz. 1539 z późn. zm.; dalej „Ustawa”)
Zgodnie z art. 69 ust. 1 Ustawy, niniejszym Quercus Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. działając w imieniu zarządzanych funduszy inwestycyjnych- QUERCUS Parasolowy SFIO, QUERCUS Absolute Return FIZ i QUERCUS Absolutnego Zwrotu FIZ (dalej „Fundusze”) zawiadamia o zwiększeniu przez Fundusze wspólnie udziału w ogólnej liczbie głosów w spółce Orphee SA (dalej „Spółka”) oraz przekroczeniu progu 10% ogólnej liczby głosów w tej spółce.
Przekroczenie przez Fundusze wspólnie progu 10% ogólnej liczby głosów w Spółce nastąpiło w związku z podwyższeniem kapitału zakładowego Spółki, o którym Spółka poinformowała raportem bieżącym w dniu 24 lipca 2014r. Fundusze otrzymały informację o liczbie przydzielonych akcji Spółki w dniu 28 lipca 2014r.
Przed zmianą udziału Fundusze łącznie posiadały 2 151 385 akcji Spółki, co stanowiło 8,74 % kapitału zakładowego Spółki. Posiadane akcje dawały 2 151 385 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 8,74% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu.
Na dzień 28 lipca 2014r. Fundusze łącznie posiadały 3 371 385 akcji Spółki, co stanowiło 10,67% kapitału zakładowego Spółki. Posiadane akcje dawały 3 371 385 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 10,67% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu.
W okresie 12 miesięcy od złożenia niniejszego zawiadomienia nie wyklucza się dalszych transakcji kupna lub sprzedaży akcji Spółki, w zależności od ceny rynkowej Spółki, perspektyw jej rozwoju oraz zmian wartości aktywów Funduszy.”
Podstawa prawna: art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie publicznej.
Dnia 2014-07-31 o godz. 11:47 ~qwert napisał(a): > Przekroczenie przez rozwodnienie?:)))
Co ty masz na myśli ?? nie widzisz że dokupił 1,22 mln. akcji .
a poza tym jak można przekroczyć próg przez rozwodnienie, czyli zwiększenie liczby akcji ? Tylko dokupując proporcjonalnie więcej akcji niż następuje ich emisja. Ale i tak udział Quercusa spadnie po zarejestrowaniu emisji w ramach kapitału docelowego, myśle ze do poziomu 8,6%.
Tu darmo nikt nikomu nie daje a jeśli 30 baniek poszło za 3,75 PLN dla lepiej wiedzących to przynajmniej w krótkim terminie nic złego nie powinno się stać.
fundy wykorzystaly dominujacy trend i zaopatrzyly sie w wieksze ilosci papierzyska, proste. Po co maja robic zakupy przy 6 zl jak mozna przy 4zl. Zagrywka jak diabel rogaty:)
Wszystko jest jasne i niby proste........Tylko, ze ten kurs z 9 zł ktoś zdołował na 3,50. A kto tego dokonał - kosztem mniejszych akcjonariuszy? Buczek z Quercusa zapowiadał już jakieś 4, może 5 miesiacy temu zwiększenie zaangażowania w ORP. I do tej pory była cisza. I teraz dokupili ponad milion papierów gdy kosztują po 3,75 zł. Dlaczego ten wzrost zaangażowania nie był wtedy, gdy był zapowiadany? Wtedy, gdy akcje chodziły po 8, 7 lub 6 zł? I kto dokonał tej sztuki zdołowania tego dziwnego papiera Orphee? A przecież i cinkciarzowi też pasowało kupować po 3,75 zamiast np. po 6............
Do Quercusa nie mam za grosz zaufania. Uważam, że im było najłatwiej zadołować wielu drobnych i doprowadzić do dzisiejszej ceny. I nie dałbym głowy, że to koniec tej działalności krwiopijczej......Dołują roztropnie - dwa kroki do góry, jeden mocny w dół. I mamy co mamy.......A co będziemy mieć to po prostu nie wiem. Spodziewam sie wszystkiego.
do ~becher z tego co piszesz wyłania się przekaz ze cena jest już na tyle atrakcyjna że nalezy wykazać się cierpliwością i w przypadku dalszych ' harcy ' TT czy innych trochę poczekać a kurs powinien spokojnie wrócić do góry