no może poza tym, że wszystko wskazuje na to, ze warto mieć akcje, a czy po 3,7 , czy po 3,85 sie kupia , to nie powinno miec za kilkanascie sesji wiekszego znaczenia
WATCHER , ale przecież w trakcie trwania obecnych zapisów cena akcji była nawet po 4 zeta na zamknięciu którejś sesji . Wtedy mogła być wyżej a teraz nie może ? Jest powyżej ceny z zapisów i co teraz ? Co się dzieje ?
Memorandum Informacyjne Orphée SA Wstęp 3 5) Cena emisyjna (sprzedaży) oferowanych papierów wartościowych albo sposób jej ustalenia oraz tryb i termin udostępnienia ceny do publicznej wiadomości Cena E misyjna jednej Akcji Oferowanej zgodnie z uchwałą Rady Dyrektorów z dnia15 lipca 2014 r. wynosi równowartość w frankach szwajcarskich kwoty 3,75 PLN ustalonej na dzień przewalutowania wpłat na pokrycie Akcji Oferowanych według kursu wymiany w banku dokonującym przewalutowania
...to co napisał wcześniej WATCHER nie ma potwierdzenia w Memorandum, może miał skojarzenia z innym zapisem, spółką. Cena została wcześniej ustalona i z chwilą jej upublicznienia jest niezmienną, a to że przez okres następny do ostatniego dnia zapisu na akcje jest duża zmienność nie ma już wpływu na wcześniejsze ustalenie.
Wyjaśnij mi proszę jak możesz i wiesz czy jeszcze będzie jedna emisja na 7 milionów akcji w ofercie prywatnej czy to wszystko bo się już pogubiłem w tych emisjach ? Cormay w tej chwili ma 45 % akcji orphee a miał mieć 50%+1 . Więc chyba nas jeszcze czeka jedna emisja akcji czy ja coś nie kojarzę ? Pozdrawiam !
Rada Dyrektorów Orphée SA z siedzibą w Genewie, Szwajcaria (Spółka), informuje o uchwale (tłumaczonej na język polski) podjętej przez Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki w dniu 24 kwietnia 2014 r. w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego z CHF 2460850 do maksymalnie CHF 3160850: Podwyższenie o maksymalnie siedemset tysięcy franków szwajcarskich (CHF 700 000) w drodze emisji do siedmiu milionów (7 000 000) nowych akcji na okaziciela po dziesięć centymów (CHF 0.10) każdy, w pełni opłaconych gotówką. Akcje dają prawo do dywidendy za bieżący rok obrotowy. Rada Dyrektorów jest upoważniona do ustalenia ceny emisyjnej oraz wysokości wkładu pod warunkiem, że cena emisyjna musi być powyżej bieżącej wartości rynkowej. Preferencyjne prawa poboru zostają wyłączone z uwagi to, że podwyższenie jest wykonywane po cenie emisyjnej powyżej aktualnej ceny rynkowej. Zarząd jest upoważniony i zobowiązany do wykonania tego podwyższenia kapitału, przy czym należy zaznaczyć, że Zarząd musi przestrzegać otrzymanych subskrypcji i dokonać podwyższenia jednorazowo w zależności od liczby akcji skutecznie subskrybowanych. https://www.bankier.pl/wiadomosc/ORPHEE-LTD-Uchwala-podjeta-przez-Nadzwyczajne-Walne-Zgromadzenie-w-dniu-24-kwietnia-2014-r-3110065.html
4. Zmiana Statutu
Uchwała: Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy jednogłośnie uchwala zmiany Statutu:
- przy liczbie akcji, z których oddano ważne głosy 15.100.000 (piętnaście milionów sto tysięcy), stanowiących 61,36% % w kapitale zakładowym oraz przy łącznej liczbie ważnych głosów 15.100.000 (piętnaście milionów sto tysięcy)
- "za" uchwałą oddano 15.100.000 (piętnaście milionów sto tysięcy) głosów , przy braku głosów "przeciw" i wstrzymujących się od głosowania, nie zgłoszono też żadnych sprzeciwów.
5. Usunięcie postanowienia Statutu dotyczącego kapitału docelowego w kwocie 181 105,80 CHF i utworzenie nowego kapitału docelowego w wysokości 700 000,00 CHF
Uchwała: Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy zatwierdza nowy kapitał docelowy w wysokości 700 000,00 CHF. - przy liczbie akcji, z których oddano ważne głosy 15.100.000 (piętnaście milionów sto tysięcy), stanowiących 61,36% % w kapitale zakładowym oraz przy łącznej liczbie ważnych głosów 15.100.000 (piętnaście milionów sto tysięcy)
- "za" uchwałą oddano 13.400.000 (trzynaście milionów czterysta tysięcy) głosów, przeciw uchwale oddano 1.700.000 (jeden milion siedemset tysięcy) głosów, przy braku głosów wstrzymujących się, nie zgłoszono też żadnych sprzeciwów.
Raczej nie stwierdzałem pomyłek w postach Watchera...........I tym razem zaufałem jego wiedzy........I kto wie, czy nie ma racji bo cena jest ustalana we frankach i decyduje o niej dzień przewalutowania. To ma być przeliczenie kwoty 3,75 na franki szwajcarskie - w konkretnym dniu przy konkretnej cenie w tym dniu.
No kurcze tak to ja rozumiem - ale w tym galimatiasie może i ja popłynąłem, więc nie twierdzę, ze rozumuję prawidłowo.
Co bv nie było, to każdy cyrk - i na plus, i na minus - może przy Tuorze nas dotknąć....
Moim zdaniem jest tak jak pisze WATCHER. Dobrze policzył zakupy Cormay - tylko ciekawe za co CRM obejmie nowe akcje Orphee i jak to wpłynie na wyniki CRM za 3q. Z tymi planami globalnej grupy diagnostycznej to lipa, ale szczęśliwe zakończenie akwizycji Diesse i uporządkowanie grupy po roku musi przynieść efekty POMIMO kręcenia Tuory. Tuora sprzeda swoje akcje, gdy tylko ktoś da za nie jakieś 10zł. Tylko kto z nas nie odda ich za 10zł, gdy kupił za 4zł? Ja naiwnie traktuję zakup Orphee jako inwestycję, jak kupno mieszkania na wynajem - chcę przez wiele lat kasować dywidendy - wolno mi. Segment działalności jest dobry i ciekawy. Lepsze są jedynie spółki energetyczne, ale ich wyceny są dziś zbyt wysokie, trzeba poczekać na czyhającą za rogiem bessę w USA.
~zorro [88.199.104.*] moze i macie racje ale nie znalazłem potwierdzenia komunikatem... byc moze niedokładnie sprawdzam...tegoroczne dostępne informacje wkleiłem
A gdzie jest zapis, ze podniesienie kapitału docelowego z 181 tys. franków do 700 tys. franków czyli emisje ponad 5 mln akcji w cenie nominalnej 0,10 franka musi być za akcje po 3,75... czy Cormay nie może objąć tych akcji po cenie nominalnej czyli za grosze... Pozdr
Dnia 2014-07-25 o godz. 21:23 ~darekbabkier napisał(a): > A gdzie jest zapis, ze podniesienie kapitału docelowego z 181 tys. > franków do 700 tys. franków czyli emisje ponad 5 mln akcji w cenie > nominalnej 0,10 franka musi być za akcje po 3,75... czy Cormay nie może > objąć tych akcji po cenie nominalnej czyli za grosze... Pozdr
a coś takiego wyjaśnia ?
1 1 .6. Terminy i szczegółowe zasady przydziału papierów wartościowych Ze względu na fakt, iż objęcie Akcji Oferowanych nastąpi pod rządami prawa szwajcarskiego, nie zostanie do konany przydział w rozumieniu art. 439 Kodeksu Spółek Handlowych. W dniu 7 lipca 2014 r. Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki podjęło uchwałę w przedmiocie zmiany Statutu Spółki polegającej na usunięciu postanowienia dotyczącego kapitału docelowego w kwo cie 181 105,80 CHF i utworzenia nowego kapitału docelowego w wysokości 700 000,00 CHF . Podwyższenie to nastąpi o maksymalnie siedemset tysięcy franków szwajcarskich (CHF 700 000) w drodze emisji do siedmiu milionów (7 000 000) nowych akcji na okaziciela p o dziesięć centymów (CHF 0.10) każda, w pełni opłaconych gotówką, bez prawa poboru przez dotychczasowych Akcjonariuszy, pod warunkiem, że cena emisyjna będzie powyżej aktualnej wartości rynkowej Akcji Oferowanych. Następnie w dniu 15 lipca 2014 r. Rada Dyrektorów podjęła uchwałę w sprawie ustalenia liczby Akcji Oferowanych oraz ich ceny emisyjnej. Następnie powpłaceniu na blokowany rachunek bankowy (escrow account) wpłat Inwestorów oraz wystawieniu przez Oferującego Biuletynu Subskrypcyjnego,Rada Dyrektorów podejmie uchwałę wykonawczą określająca liczbę objętych Akcji Oferowanych i treść Statutu po Ofercie Publicznej, co będzie podstawą złożenia wniosku o rejestracje podwyższenia przez Organ Rejestrowy.
czy koniec emisji w działalności spółki nie wiem...przyszłość pokaże ...na tę chwilę nie znalazłem więcej komunikatów chyba, ze Watcher mnie poprawi..... na początku lipca zmieniono wpis w statucie zwiększając kapitał własny do 700 000 franków i nie więcej niż 7 000 000szt akcji. ....natomiast doczytałem się na forum, iż dwie emisje z prawem poboru ma mieć Cormay
Prawa poboru na akcjach orphee ? Prawa poboru o ile ja się orientuję w temacie nie może mieć tylko cormay więc jak już to emisja pp na orphee może być skierowana do wszystkich akcjonariuszy w tym do mniejszościowych - ale czy tak jest w istocie to nie wiem . Ja nic o tym nie słyszałem na którym forum tak pisali ?
..przecież napisałem o emisjach z pp na crm a nie orp... poszukaj wypowiedzi z ostatniego tygodnia może trochę dłużej.. a Ciebie która ze spółek tak na prawde Cie interesuje?
Przepraszam żle zrozumiałem Ciebie . Pisaliśmy o orphee a Ty nagle wyskoczyłeś z tym cormayem . Zresztą zobacz jak napisałeś mogłem uznać , że Tobie chodzi o orphee . Dobra wyjaśnione . Teraz czekamy na przyszły tydzień . Ja jestem akcjonariuszem orphee . Cormaya nie mam ani jednej akcji .
Dlaczego 123 brałeś w ofercie ? Przecież na rynku można było kupić po takiej samej cenie praktycznie . Ja kupiłem na rynku łącznie po średniej cenie 3.80 czyli niewiele wyżej od ceny emisji . Cormayowi brakuje 5% akcji orphee , żeby przekroczyć 50% czyli 1.7 miliona akcji około . Kto robi te obroty na sesjach czyli kto kupuje ? Może cormay zbiera te akcje z rynku i tym sposobem przekroczy 50% ? Mogę sobie tylko pogadać . Jak myślicie ?
Dnia 2014-07-26 o godz. 13:10 ~GMBH napisał(a): > Dlaczego 123 brałeś w ofercie ? Przecież na rynku można było kupić po > takiej samej cenie praktycznie . Ja kupiłem na rynku łącznie po > średniej cenie 3.80 czyli niewiele wyżej od ceny emisji . Cormayowi > brakuje 5% akcji orphee , żeby przekroczyć 50% czyli 1.7 miliona akcji > około . Kto robi te obroty na sesjach czyli kto kupuje ? Może cormay > zbiera te akcje z rynku i tym sposobem przekroczy 50% ? Mogę sobie tylko > pogadać . Jak myślicie ?
.....w czasie kiedy się decydowałem kurs wynosił 4zł, kto przypuszczał, że ostatnia sesja będzie tak wyglądała jak wyglądała i będzie można kupić niżej niż w ofercie.... teraz powinny być ruchy techniczne akcjami skończyły się akcje ,, rycerskie ,, TT
A co do emisji, to wyjasniam dla GMBH, że sa dwie emisje teraz po 7 mln. akcji. Jedna na podstawie uchwały NWZA z 24.04.2014 . I ona zakończyła sie 18.07 i juz jest zarejestrowana w Genewskim sadzie. Ta emisja była kierowana do konkretnych inwestorów. Jak widze wziął ja TT i Cormay i zapewne fundusze. Druga emisja , w ramach kapitału docelowego , na podstawie uchwały ostatniego WZA , która przebiega w dwóch transzach. Niecałe 1,7 mln akcji w SPO dla wszystkich klientów indywidualnych, a druga transza zapewne dla Cormaya w rozliczeniu za przejmowane aktywa produkcyjne, tj. około 5,3 mln akcji. W ten sposób bedziesz miał w Orphee 38,6 mln akcji, i zadnej kolejnej emisji jak w jednym z wywiadów wskazał prezes.
WATCHER , z ciekawością czytam Twoje opracowania nie mniej jednak trudno jest mi się zgodzić co twojego stwierdzenia o dwukrotnej emisji akcji. Jak wcześniej już wklejałem 2. komunikaty na temat kapitału zakładowego spółki z którego w kwietniu podjęto uchwałe o emisji 7mln. akcji zwiększając o 700,000 CHF. W drugim komunikacie z lipca jest mowa o : 5. Usunięcie postanowienia Statutu dotyczącego kapitału docelowego w kwocie 181 105,80 CHF i utworzenie nowego kapitału docelowego w wysokości 700 000,00 CHF
Uchwała: Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy zatwierdza nowy kapitał docelowy w wysokości 700 000,00 CHF,
Jak to możliwe skoro wcześniejszy kwietniowy kapitał wynosił..... Temat Uchwała podjęta przez Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie w dniu 24 kwietnia 2014 r.
Rada Dyrektorów Orphée SA z siedzibą w Genewie, Szwajcaria (Spółka), informuje o uchwale (tłumaczonej na język polski) podjętej przez Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki w dniu 24 kwietnia 2014 r. w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego z CHF 2460850 do maksymalnie CHF 3160850: Podwyższenie o maksymalnie siedemset tysięcy franków szwajcarskich (CHF 700 000) w drodze emisji do siedmiu milionów (7 000 000) nowych akcji na okaziciela po dziesięć centymów (CHF 0.10)
...przypuszczam, że jest to omyłka pisarska, a nadto w lipcowym WZA ani słowa o dodatkowej emisji (ilości )....może się myle
~123, widzę że potrzeba ci trochę nauki, ale bez obrazy.
w tych komunikatach musisz rozróżnić coś takiego jak kapitał zakładowy a kapitał docelowy. Wrzuć w wikipedie "kapitał docelowy", i rozjaśni ci się to wszystko.
Dnia 2014-07-28 o godz. 15:28 ~WATCHER napisał(a): > ~123, widzę że potrzeba ci trochę nauki, ale bez obrazy. > > w tych komunikatach musisz rozróżnić coś takiego jak kapitał > zakładowy a kapitał docelowy. > Wrzuć w wikipedie "kapitał docelowy", i rozjaśni ci > się to wszystko.
...na naukę w moim wieku to już nie czas ale mawiają, że do ostatnich godzin człowiek się uczy... czy chcesz przez to powiedzieć, że zwrot / kapitał docelowy / jest upoważnieniem do kolejnej 7. mln.emisji akcji hm...
chodzi mi o to ,że aby zrobić emisję akcji wymagane jest zwołanie walnego zgromadzenia i podjęcia w tym temacie odpowiedniej uchwały , co zrobiono 24.04.2014 na NWZA. W ten sposób uchwalono emisję 7 mln akcji która rozpoczęła się na początku lipca, została juz objęta i zarejestrowana.
Do ostaniego zwykłego WZA, istniał w statucie spółki zapis o tym ,ze zarząd może w okreslonym czasie dokonać podwyższenia kapitału zakładowego w ramach upoważnienia w zakresie podjęcia uchwały o kapitale docelowym, dający taką mozliwość do wyemitowania 1,8 mln. akcji. To ostatnie walne zmieniło ten zapis dając tym samym mozliwośći do wyemitowania łącznie 7 mln. akcji. Część z tych akcji własnie sprzedawana do 25.07, a pozostała część , około 5,3 mln. akcji jest jeszcze do rozdysponowania ( jak sądzę dla Cormaya , który musi mieć powyżej 50% w zamian za aktywa produkcyjne. Po to między innymi była umowa pomiędzy Orhee i Cormayem, op płatności zaliczki przez Orphee w wysokości 15,5 mln zł , raport 27/2014, co da mozliwość zakupu tych akcji za gotówkę, bo takie są warunki.
a wracając do kapitału doceloewgo, jest on po to uchwalany, by dać zarządowi , bez obowiązku zwoływania WZA, mozliwość emitowania akcji w ramach swojego zarządu, co własnie zarząd Orphee czyni.
Także przed dniem 1 lipca 2014 roku, było 24,6 mln. akcji Orphee. W pierwszej połowie lipca wyemitowanych zostało 7 mln. akcji , które zostały objęte i opłacone i zarejestrowane, także mamy już 31,6 mln. akcji. Teraz zakończyła się subskrypcja około 1,7 mln akcji, a to daje nam już 33,3 mln. akcji.
Zarządowi pozostaje do wyemitowania w ramach posiadanych uprawnień 5,3 mln. akcji ( co zapewne uczyni), a Cormay je kupi w zamian za przedpłatę otrzymaną za aktywa produkcyjne. I tak bedziemy mieli 38,6 mln. akcji i koniec emisji , jak zapowiedział prezes.
Dziś Cormay ma 14,266 mln akcji, więc jak dokupi te 5,3 mln. akcji będzie miał 19,5 mln. akcji, a to da mu udział w Orphee 50,5% .