zaraz wspinaczka na myphoneverest, obecnie amatorzy pewności zysków dywidendowych jeszcze wyczekują, na dzień dzisiejszy dywidenda 10 gr to 1,7 % kursu, jezeli dzisiaj kupujemy i trzymamy do 26 wrzesnia, dzień dywidendy, to stopa zwrotu w skali roku daje 10% z kapitału, pod warunkiem, że kurs nie spadnie poniżej 5,9pln. raczej nie spadnie , pewnosci oczywiscie nie ma, ale 1 wrzesnia wyniki za I półrocze będą najprawdopodobniej zadowalajace, biorac pod uwage , że przeniosłem sie do playa aby wziąc cube'a, a zaraz potem go zabrakło, sprzęt jest pierwsza klasa . mysle , że wielu tak zrobiło, dlatego go zabrakło. im bardziej kurs w trendzie bocznym tym stopa zwrotu dla dywidedowców większa. jezeli kurs utrzyma sie do 26 sierpnia to stopa zwrotu wyniesie 20%, jeżeli wzrosnie kurs od 26 sierpnia do 27 września o skromne 20% to łączna stopa zwrotu daje 40% , a to juz nie byle co, nie uwzgledniłem w moich dywagacjach prowizji ,podatków, dokładnych terminów, itp. ale nie oto chodzi. chodzi o mechanizm wzrostów na solidnych spółkach , które dodatkowo wypłacają dywidendę, a tfon do nich na szczęście należy.
chodzi mi oczywiście o sytuacje gdy kurs jest w boczniaku do 26 sierpnia i wtedy kupujemy po 5,9pln, dodatkowo rosnie o 20% czyli do 7,08pln, całkiem prawdopodobne, i sprzedajemy 27 wrzesnia po 7 z kawalkiem przytulajac dodatkowo dywidendę, wówczas mamy stope zwrotu z inwestycji w sklali roku nie jak byłem uprzejmy omylkowo napisać 40% ale uwaga, uwaga , 250% w skali roku. wystarczy kupic tfona na mesiąc i sie ciszyc zyskiem, albo zostac szanowanym akcjonariuszem na dłuzej tak jak wielu logicznie inwestujących.
Kto nie przytulil do teraz wiekszego pakieciku, ten przed dniem dywidendy juz nie przytuli, bynajmniej nie na tych poziomach :). To jest spolka na ktorej swoj pakiecik akumuluje sie bradzo dlugo i trzeba przy tym sporo pomieszac. Ci ktorzy maja pakieciki siedza od dawna zadowoleni i dobieraja gdy sie uda... reszta probuje mieszac... powodzenia :).