Moze dla tego ze nie mają całej kasy na objęcie akcji w emisji prywatnej ,albo tuora cos wymyslil glupiego albo coś nie wyszło z planów i oni to wiedzą, zobaczymy
Ten cytowany fragment memorandum też niczego nie załatwia.....Bo przeciez odkupią nie WSZYSTKIE akcje od akcjonariuszy ale tylko 10% - czyli co dziesiątą akcję w obiegu.......No i wyglada na to, że dotyczy to tylko nowych emisji. A co z papierami kupowanymi wczesniej?
Co by jednak nie powiedzieć, to przycisnęli cwaniaka w narożniku.....Szkoda tylko, że nie ma nokautu.
Kurcze, nic z tego nie rozumiem........Konkurencja na podaży?! Czy to jakiś kolejny trik ażeby móc wycofać się z 3,75 i dać prywatną emisję np. po 3 zł?!
Przecież jeżeli ktoś chce i ma mozliwość wejść po 3,75 - to teraz bez wahania rzuciłby swoją znaczną kasę i zabrał to wszystko po 3,70.......
A może to jakiś rozgoryczony i znaczny mści się na cinkciarzu?
Aż przykro sie robi gdy widzi sie taka fajną spółkę, z takim potencjałem - ale zadżumioną przez opóżnionego w rozwoju prezesa. Takiego, który rzuca tysiące pomysłów z których tylko przypadkowe wchodzą w zycie......
a może do pewnego momentu cena rynkowa akcji musi znajdować sie poniżej ceny emisyjnej ?
a to jest ciekawy zapis w memorandum: "Ponadto, PZ Cormay zobowiązał się wobec Emitenta i IPOPEMA Securities, iż, pod warunkiem że zostaną zrealizowane podwyższenie kapitału Emitenta dokonywane poprzez emisję akcji Spółki na podstawie uchwały Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy z 24 kwietnia 2014 r. oraz podwyższenie kapitału zakładowego Emitenta dokonywanego poprzez emisję Akcji w ramach Kapitału Docelowego, niezależnie od liczby wyemitowanych w ramach ww. podwyższeń Akcji:......ii) wykonywać będzie swoje prawa korporacyjne względem Emitenta w celu spowodowania, że Emitent nabędzie 10% Akcji własnych od Akcjonariuszy, do dnia 31 marca 2016 r., a łączna minimalna wartość netto wynagrodzenia, które Akcjonariusze otrzymają za swoje Akcje będzie nie niższa, niż 32 mln zł. W takim przypadku PZ Cormay będzie zobowiązany do niezbywania posiadanych przez siebie Akcji na rzecz Emitenta."
Daje to akcjonariuszom Orphee (poza Cormay-em) swoistego rodzaju opcje sprzedazy 20 % posiadanych akcji po cenie około 8,42 za sztukę.
Dnia 2014-07-17 o godz. 11:34 ~WATCHER napisał(a): > Daje to akcjonariuszom Orphee (poza Cormay-em) swoistego rodzaju opcje > sprzedazy 20 % posiadanych akcji po cenie około 8,42 za sztukę.
a rzekł bym nawet 25 % posiadanych akcji, bo z opcji tej nie mogą skorzystać ani Cormay, ani Tuora
Watcher! Jednak dla mnie w tym memorandum jest wiele niejasne..... Choćby warunek, że jeżeli emisja dojdzie do skutku - wraz z ew. następną jak i to, że CRM nie sprzeda swoich akcji na RZECZ EMITENTA......
A jeżeli nie podwyższą kapitału emisją? A niby dlaczego CRM miałoby swoje akcje sprzedawać CRM? I niby po co wisi te S po 3,70 - przecież blokujące nową emisję....
Dnia 2014-07-17 o godz. 12:29 ~becher napisał(a): > Watcher! Jednak dla mnie w tym memorandum jest wiele niejasne..... > Choćby warunek, że jeżeli emisja dojdzie do skutku - wraz z ew. > następną > jak i to, że CRM nie sprzeda swoich akcji na RZECZ EMITENTA...... > > A jeżeli nie podwyższą kapitału emisją? A niby dlaczego CRM miałoby > swoje > akcje sprzedawać CRM? I niby po co wisi te S po 3,70 - przecież > blokujące nową emisję....
Becher! chodzi o to że finansowi w ten sposób zagwarantowali sobie zwrot pieniędzy które teraz udostepniaja Orphee na dokończenie akwizycji Diesse. Jeśli z ryzyk opisanych w memorandum Orphee nie dokończy tej akwizycji, bedzie musiało w ten sposób zwrócic pieniadze akcjonariuszom. A wyłaczyli z tego zarówno Cormaya jak i Tuorę, by ci nie rozwadniali im potencjalnego skupu akcji własnych. W takim momencie finansowi będą mieli mozliwość wycofania się w pewnym stopniu ze spólki, a zwiekszy sie udział Cormaya i Tuory. A dlaczego stoi podaż po 3,70 ? Pomyśl sam, ja mam na to pewna teorię, ale jest ona wysoko spiskowa, dlatego nie chcę jej tutaj prezentować na forum.
Becher! podpowiem ci tylko że moja teoria opiera się na zapisie:
"Emitent może również skrócić terminy przyjmowania zapisów na Akcje Oferowane, w szczególności w przypadku przyjęcia zapisów na maksymalną liczbę Akcji Oferowanych."
Ja to wszystko dostrzegam w Twoich kategoriach, Watcher....... I to, że cena emisyjna jest tylko o 5 gr ponad aktualną cenę. Wiele ruchów umozliwia sie co poniektórym......
Ale mamy do czynienia z Tuorą, który kwalifikuje się do procesu sądowego za wielokrotne mamienie różnymi pomysłami - nigdy nie zrealizowanymi. Po prostu - za oszukiwanie. Stąd moje rozliczne wątpliwości.
kontynuując temat, dziś spółka wyceniana jest na rynku na 91 mln. zł, w kasie obecnie ma 48 mln. zł, po emisjach akcji w wysokości 14 mln. jej bieżąca wycena wg kursu 3,7 będzie wynosiła 140 mln, a w kasie będzie 85 mln. gotówki. O co tutaj chodzi ? kto sprzedaje po 3,7 blokując kurs na tym poziomie ?
Tak, trudno to pojąć. Najpierw w trókę walili zza rogu po 3,70. Teraz dwóch sie wykrwawiło, jednak dołączył nowy.
Podejrzewam, że to wymiana pomiędzy fundami ze stajni Quercusa ażeby choć na jakiś czas oddalić zapisy na papiery po 3,75. Ktoś ma na to widocznie duzy apetyt...........
jest dalej tylko, ze na 3,74. Zobaczymy ile trzeba kasy aby i to złamac. jednak najważniejsze pytanie jest takie - dlaczego ktos wywala akcje ponizej emisji? To mnie martwi.
Może nijaki Tuora już czuje że arbitraż przyzna odszkodowanie w pełnej wysokości Diagnostice i ponad 6 mln euro z emisji pójdzie na zapłatę kary. Moim zdaniem rynek właśnie wycenia w tej chwili taki scenariusz
Wiara, że jest dobrze bo akcje obejmą FINANSOWI jest zwodnicza.
Myślisz, że w jaki sposób Petrolinvest sprzedawał akcje po 700 zł fundom - na podstawie analizy fundamentalnej??????
Jakby to powiedzieć ......są na giełdzie zjawiska które nie śnią się "indywidualnym" i grupa Cormay/Orphee wpisuje się całokształtem swoich zachowań znakomicie w te zjawiska.
I co to za kategoria INWESTOR FINANSOWY? - przecież tą kasą zarządzają szczyle, które dostają i tak w większości prowizje od aktywów, więc w D...E mają to czy to ma sens czy nie.
A taki Cormay/Orphee to ma może znaczenie dla Totala a dla reszty TFI i OFE to żaden być albo nie być - wzięli z nudów bo lubią ryzyko.
Ale jaka zagadka?Cena emisyjna miała być wyższa od rynkowej...i jest (fakt,że niewiele) Emisja zapewne objęta.Pilnują ustaleń emisji.Więc o co kaman?A wy jaja kwadratowe ,teorie spiskowe...chyba się nudzicie.
jedną z moich koncepcji tej ukrytej sprzedaży jest to, że ktoś kto zaakceptował juz stratę, wykozuje okazję by wyjść z akcji. Przy tak małej dotychczasowej płynności , oferowanie ceny poniżej emisji stwarza warunki do sprzedazy, co widać po wczorajszym dniu, gdzie wzrosło znacznie zainteresowanie kupnem. Pytanie czy ktoś się wycofuje z inwestycji bo takie ma globalne podejście w swoim portfelu, czy związane to jest raczej z sama spółką. Biorąc pod uwagę działania Tuory i uczestnictwo w tej emisji , stawiałbym na to pierwsze.
Na pewno tak będzie. I popatrz jak to Tuora taniutko kupi - po 3,75 - potężny pakiet akcji..........Ewidentnie dla niego fundy zdołowały tak kurs. I teraz bedziemy się zastanawiać co w zamian dostaną......
Dnia 2014-07-18 o godz. 16:22 ~becher napisał(a): > Na pewno tak będzie. I popatrz jak to Tuora taniutko kupi - po 3,75 - > potężny > pakiet akcji..........Ewidentnie dla niego fundy zdołowały tak kurs. I > teraz bedziemy > się zastanawiać co w zamian dostaną......
...fundy zdołowały ale jezeli już to oddały ze stratami tak co to za interes....
do jakiego 8 sierpnia ???? zapisy ~123 są do 25.07. a rozliczenie jest do 8.sierpnia, ale ja spekuluję,ze już nie ma akcji i tak jak wczesniej pisałem, zarząd skorzysta z zapisu w memorandum o możliwości skrócenia zapisów.
Dnia 2014-07-18 o godz. 16:45 ~WATCHER napisał(a): > do jakiego 8 sierpnia ???? zapisy ~123 są do 25.07. a rozliczenie jest do > 8.sierpnia, ale ja spekuluję,ze już nie ma akcji i tak jak wczesniej > pisałem, zarząd skorzysta z zapisu w memorandum o możliwości skrócenia > zapisów.
mam taki termin w moim dm
Kupno papierów wartościowych w ofercie publicznej, krok 1/2 Nazwa papieru: ORPHEE-IPO Liczba: Cena: 3,75PLN Ważność zlecenia: 08-08-2014 Oświadczenie: Zapoznałem się i akceptuję treść oświadczenia.
Ważność zlecenia masz do 8.08 bo tak jak ci napisałem , rozliczenie nastapi w tym dniu, dlatego zlecenie musi być ważne tak długo by blokować pieniądze pod zakup. Rozumim że jesteś z DM mBanku lub DM Millenium ?
Jednakże zapis możesz złożyć najpóźniej 25.07 (jak na razie).