• Zmiana terminu przeniesienia aktywów Autor: ~zorro [88.199.104.*]
    http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/companiesStatements/ESPI/info/617936,pz-cormay-sa-zmiana-terminu-podpisania-umow-przeniesienia-dzialalnosci-produkcyjno-dystrybucyjnej-do

Znów wałki, plan znany od kilku lat i nagle nie wiedzą jakie to aktywa i muszą robić inwentaryzację!!! I nagle warunek jakoby muszą mieć 50% i jedną akcję Orphee tak, jakby nie zamierzali utrzymać kontroli (tak czytam ten wtręt między wierszami)!!! Co za dno.
  • Re: Zmiana terminu przeniesienia aktywów Autor: ~123 [89.228.148.*]
    http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/companiesStatements/info/617940,orph%C3%A9e-sa-rejestracja-zmian-w-statucie-spolki
  • Re: Zmiana terminu przeniesienia aktywów Autor: ~zorro [88.199.104.*]
    Ja widzę upoważnienie do emisji 7mln nowych akcji do czerwca 2015r.
    Taka zmiana jest zarejestrowana - z 1,8mln akcji na 7mln akcji.
    Co do przeniesienia aktywów to chyba finansowi w Cormay policzyli wartość aktywów i wyszło im za tanio. Można się spodziewać wyższej ceny lub innego wałka - nie wiem jakiego, ale nie wierzę w konieczność inwentaryzacji teraz, jeśli o przeniesieniu trąbiono jakieś 3 lata!!! Czy to za krótko?
  • Re: Zmiana terminu przeniesienia aktywów Autor: ~hehe [89.161.17.*]
    Ryży znowu coś kręci, ile razy można cos przekładać, chyba czas pogodzić sie ze stratą sprzedać i zapomnieć o tej spółce i o tym złodzieju, tuora marzył o imperium a zrobił jedno wielkie szambo , tak jakubie tomaszu tuora jesteś nędznym prezesem i zwykłym złodziejem , i jestem przekonany że przyjdzie tobie za to zapłacić.
  • Re: Zmiana terminu przeniesienia aktywów Autor: ~hehe [89.161.17.*]
    Wyglada na to że ryży sie przestraszył że straci kontrole nad orphee i temu zrobili ten zapis, teraz fundy muszą kombinować żeby nie pozbawić cormay kontroli nad orphee bo wtedy zostanie dla nich nic nie warta spółka bez aktywów cormay.
  • Re: Zmiana terminu przeniesienia aktywów Autor: ~WATCHER [83.29.106.*]
    a ja myślę,ze tym zapisem cormay pozyskał kasę na wykupienie emisji akcji orphee, w celu utrzymania progu 50% plus jedna akcja.
    Tak jak liczyłem, cormay musi zakupić 5,9 mln akcji, co po cenie 3,50 daje kwotę 20,65 mln. zł. Na dzis to cormay nie posiada takiej gotówki, ajedynie lekko powyzej 5,5 mln zł ( na podstawie ostatniego dostepnego raportu). A wiec teraz jak otrzyma te 15,5 mln zł zaliczki od Orphee, które ma gotówkę, będzie mógł zakupić nowe akcje i pozostanie powyżej progu 50%. Nie może bowiem wnieść aportem części produkcyjnej za akcje Orphee, ponieważ statut przewideje jedynie rozliczenie w gotówce.
    Z tego co pamiętam to liczyłeś emisję 14mln nowych akcji, a ja w statucie widzę rejestrację zmiany mówiącej o 7mln nowych akcji i Cormay do utrzymania kontroli nie potrzebuje obejmowania 5,5mln akcji.
    przeczytaj dokładnie zmianę w statucie!!!
    chodzi o kapitał docelowy nie o zakładowy.

24 kwietnia miałes uchwałe o podniesieniu kapitału zakładowego o 7 mln. akcji, co aktualnie jest oferowane w prywatnej subskrybcji. A oprócz tego zarząd ma prawo w ramach zapisów ustawowych do uchwalenia nowej emisji na kolejne 7 mln. akcji.
    Także musi cormay dokupić 5,9 mln akcji.
    przepraszam źle napisałem, : zarząd ma prawo w ramach zapisów STATUTOWYCH do uchwalenia emisji na kolejne 7 mln. akcji, przeciwko czemu głosowało na ostatnim walnym ING
    Racja. W takim razie obecna wycena jest i tak zbyt wysoka. Prezes mówił o emisji 7mln akcji bez PP i 1,8mln z PP i teraz te 1,8mln zamienia się na 7 mln, pewnie z PP. Czyli lecimy niżej.
    na orphee nie ma mowy o żadnym PP. te 1,8 mln akcji miało być oferowane w normalnej otwartej subskrybcji dla wszystkich, dlatego wymóg jest aby cena była wyższa od ceny rynkowej.
    Także mam nadzieję że tylko po to jest tak zaniżony kurs.
    a jeśli chodzi o wycenę, to hmm: dziś Orphe jest wyceniane na rynku na 91 mln zł, przy wartosci księgowej 130 mln. to daje C/WK na poziomie 0,7, po emisjach przy cenie 3,7 na rynku kapitalizacja wyniesie 143 mln. zł ale wartość księgowa wzrośnie do 180 mln, co da nam w dalszym ciągu C/WK 0,8.
    Chyba że się gdzieś pomyliłem, to proszę o poprawkę
    C/WK dla mnie jest nieistotna. Najważniejsza jest wycena dochodowa - z tego co pamiętam wartość wyceną renty wieczystej wynosi 3,85zł, ale przy dodatkowych 14 mln wycena poleci na 3zł lub niżej. Spadnie też ROE. Chyba, że wzrosną zyski i tutaj emisja akcji zamiast zadłużania spółki jest rozsądna. Sam nie wiem co myśleć o Orphee, rynek pokazuje Tuorze środkowy palec.
  • Re: Zmiana terminu przeniesienia aktywów Autor: ~kmicic [213.238.86.*]
    chyba ktoś tu czegos nie rozumie...
    Strony uzgodniły też, iż warunkami zawieszającymi zawarcie umowy sprzedaży będą: (i) posiadanie przez Spółkę akcji Orphée stanowiących co najmniej 50% plus 1 ogólnej liczby akcji Orphée,

czyli jezeli Cormay bedzie miał powyzej 50% Orphe ( tak jak mam w tej chwili) to ...przeniesienia nie bedzie...to przeciez od razu wiadomo, ze nie bedzie...

poprawcie mnie jak sie myle
    wg kodeksu cywilnego:
    "Warunki dzielimy na zawieszające i rozwiązujące. Jeżeli ziści się warunek zawieszający wtedy skutek prawny następuje. Natomiast jeżeli ziści się warunek rozwiązujący wtedy skutki prawne czynności ustają."
  • Re: Zmiana terminu przeniesienia aktywów Autor: ~kmicic [213.238.86.*]
    to ześ wytłumaczył:)
  • Re: Zmiana terminu przeniesienia aktywów Autor: ~123 [81.190.163.*]
    ...Touora w pakietówce sprzedał akcje o wartości 6mln. i na sesjach za 4,232mln. łącznie 10.232.174,76
    kiedy ???
    z tego co wiem to ta pakietówka , o której myslimy , a której tuora jeszcze nie potwierdził to była na 5 mln.

ale mimo to szacuję go że ma własnie 10-11 mln, co daje mu mozliwość zakupu 3,14 mln akcji, a to wywinduje go na akcjonariusza z udziałem około 11,5 % po nowej emisji w liczbie 14 mln.akcji
  • Re: Zmiana terminu przeniesienia aktywów Autor: ~123 [81.190.163.*]
    tak słusznie 5 a nie 6 sorry 1250000 x 4
    Po to zarejestrował emisje serii chyba G i H, żeby sprzedać. Wiesz ile on potrzebuje kasy na emisję w Cormay? Skąd weźmie? Sprzeda, żeby objąć tanią emisję.
    Ja wolę spółkę, która produkuje i sprzedaje, czyli Orphee. I liczę na dywidendy od 2016r.
    zorro, ale ja myślę właśnie tak samo
    Dnia 2014-07-16 o godz. 21:55 ~zorro napisał(a):
    > z tego co pamiętam wartość wyceną renty wieczystej wynosi 3,85zł,

gdzie spotkałęś się z taka wyceną, jestem ciekawy ?

a tak poza tym to jak na dzień emisji mozna oszacować dochody z pozyskanych kapitałów?

Należałoby założyć zakup w pełni Diesse i policzyć wszystkie wynikające z tego korzyści i prognozowane zyski. Wtedy mozemy mówic o wycenie dochodowej
    Postaram się jutro o tym napisać, na dzisiaj dość.
[x]
ORPHEE -3,55% 0,50 2020-06-04 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.