Konkurencja nie śpi. Barter to potentat w handlu węglem kamiennym oraz LPG z Rosji. Rynek staje się coraz bardziej wymagający. Moim zdaniem DUON powinien rozwijać się także poprzez przejęcia, bo tylko tak może utrzymać dobrą pozycję na rynku.
mysle ze w tym roku wlascie cos takiego (przejecie) nastapi. Barter dziala z LNG podobnie jak duon. Takie stacje LNG mozesz sobie sam postawic jako wlasciciel firmy i pozniej tylko od dostawcy kupowac LNG.
Rynek energii w Polsce dopiero zaczyna sie dzielic, do wziecia OLBRZYMIE ilosci klientow bo PGE i PGNiG to ciagle monopol. Takie spolki jak Duon czy nawet BARTER beda rosly w sile.
Tak jak kiedys z Telekomami, byl jeden drugi trzeci, monopol i ceny w miejscu wiec pojawil sie PLAY i z pomoca Urzednikow/Prawa dostal takie narzedzia i mozliwosci ze wyszarpnal w kilka lat ponad 10mln klientow i jest juz na rowni z bylymi monopolistami.
Podobnie bedzie siedzialo na rynku energii. Wlasnie sie to zaczyna ale to i tak dopiero "przedwiosnie" ;)
oOo - masz racje, co więcej, DUON sie rozpycha i w tej chwili eksploatuje kilka swoich stacji LPG (czyli działa na podwórku BARTERA) ale rownież podpisuje kontrakty na dostawę ciepła. Z tego co wiem w lipcu zawierają umowe na dostawy ciepła, nie wiem tylko czy jest to nowa umowa, czy kontynuacja starej, na pewno nie jest to kontrakt znaczący w skali grupy, wiec w espi nie bedzie wzmianki.
Co do budowy instalacji LNG, to zauważyłem, ze DUON stawia na rozwiązania bardziej zaawansowane pod względem budowlanym. Podobnie robi PGNIG na swoich instalacjach (tak, tak, PGNIG tez takowe ma) Konkurencja DUONU stawia na prostotę i pytanie które z automatu sie nasuwa - czy to sie nie zemści kiedyś w przyszłości?
Wczoraj bylem w Sokolowie i widze cysterne LNG z napisem Duon. Prezes Duonu mowil, ze kontrakt z Sokolowem jest do lipca. Zagailem i okazuje sie ze konkurencja ma klopoty z dostawa gazu. Teraz Duon realizuje dostawy spotowe, ktorych nie ma uwzglednionych w budzecie. Dobra ta konkurencj, oby tak dalej.