rozmowy nad współpracą Pylona z sięcią Euro AGD RTV była bardzo niespodziewaną informajcą. Zarząd do tej pory koncentrował się na małych, niszowych dystrybutorach. Biorąc to pod uwagę, którzy sieciowi dystrybutorzy wchodziliby jeszcze potencjalnie w gre? Uważam, że w skali 1-2 lat, temat mocy produkcyjnych nie jest aż tak istotny. W przypadku gdy umowa jest, można inwestowac w nowe moce.
Co myślicie o następujących pozycjach:
- Media Markt - Saturn
Czy wg Was są to zbyt duzi gracze jak na Pylona w tej chwili? Media Markt reprezentowałby bardzo duży rynek zagraniczny.
Pylon nie nadaje się do takich sieci jak media markt saturn czy euro, początek jego obecności w tych sieciach będzie złym ruchem i w dłuższej perspektywie firma powróci do starego modelu dystrybucji. W marketach kupuje nieświadomy klient, szukający produktów głośnikopodobnych w niskiej cenie, Pylon nie ma tam czego szukać...
Dlatego też zdaje się, że będzie to specjalna oferta dla tego typu klientów (ładne, w dobrej cenie i grające). Nie jestem pewien czy wejście do takich sieci wpłynie negatywnie na postrzeganie marki i czy oni będą sprzedawać tam kolumny pod własna marką (jednak chyba tak). Pozycjonowanie pylona jest chyba półkę wyżej z tendencją do niskich cen, ale może uda się to jakoś pogodzić z oczekiwaniami klientów tej sieci. Jedno jest pewne - produkt sieciowy nie może to być konkurencją do oficjalnego obecnego kanału dystrybucji, bo inaczej zjedzą swoich partnerów. Jest to duże wyzwanie dla firmy, ale jak chce być wielka to musi rozstrzygać nie tylko takie kwestie. Tą informację należy z całą pewnością postrzegać pozytywnie - jako szansę dalszego rozwoju!
tak, np do biedronki albo lidla. moze tez stacje benzynowe bylyby dobrym kanałem.
PYLON moim zdaniem nie nadaje się do takich sieciówek. Jeżeli tam się pojawią, to mam nadzieję że pod inną nazwą. Pylon ma się kojarzyć z jakością a nie marketową tandetą.